Prva organizovana takmičenja – Opština Novo Sarajevo

Po sjećanju Resić Beglera-Bege (26.06.1946.-31.03.2003.)

U periodu do 1960 godine na području opštine Novo Sarajevo održavale su se u kontuitetu jedino „ Radnicke sportske igre“ u okviru kojih se igrao turnir u malom nogometu i to tokom cijele godine po bod sistemu.

U toj ligi učestvovale su ekipe preduzeća. Na prostoru ove optine bila je neprikosnovena ekipa „ Vaso Miskin – Crni“ u kojoj je glavna zvijezda bio Miro Kranjc, a tu su jos bili Bećko, Čvarak, Kocan, Bjelica i Svila Martinović.

Na veliko insistiranje omladinskih predstavnika, Opštinski komitet je najzad „odobrio“ i „naložio“ aktivu omladine Novo Sarajevo da organizuje jedan „probni“ turnir u malom nogometu u čast 4 jula (u SFRJ praznik – Dan borca).

I tako je krenulo o4. jula 1960. godine održan je prvi turnir u malom fudbalu pod nazivom: TAKMIČENJE U MALOM FUDBALU OMLADINE OPŠTINE NOVO SARAJEVO

Na tom prvom turniru koji je održan u dvorištu škole „ Blagoje Parović“ u Novom Sarajevu jer je u to vrijeme ona imala prave rukometne golove, učestvovalo je 8 ekipa i nevjerovatno veliki broj gledalaca. Te utakmice je gledalo i staro i mlado.

Za polufinale su se kvalifikovale ekipe: Novo Sarajevo, Hrasno, Dolac Malta i Stara Stanica. To je u to vrijeme bio sudar „ divova“. U polufinalu su se sastali Novo Sarajevo – Stara stanica i Hrasno – Dolac Malta.

Za ekipu novog Sarajeva igrali su: Bećko, Tomo i Zvono Čuljak, Svila Martinović, Fara, Đurasović zvani Beton, Žara Petrović i Ivan Kalcina. Ivan Kalcina u to vrijeme je najbolji igrac FK Pofalickog, a kasnije maestro na gitari (danas živi u Italiji?).

Za ekipu Stare stanice igrali su: Skramončin Pero, Skundrić Ranko, Džumhur Nasim, Bajrović Smajo, Šiljegović Dragan, Šunjić Braco, Jerković Zoran, Marko Bilić (golman i trener u FK Sarajevo) Stamenov Ljubiša i Šljivo Sead.

Pobijedila je Stara stanica 3:1, a sva tri gola za Staru stanicu postigao je Marko Bilić.

U drugoj polufinalnoj utakmici ekipa Hrasnog pobijedila je Dolac Maltu na penale 2:1. U regularnom toku utakmice rezultat je bio 4:4.

Za ekipu Hrasnog igrali su: Omer Arslanagić, Mišo Smajlović, Ivica Osim, Đuro Smajlović, Ljubo Kalaba, Lujo Kranjc, Suljo Kulović i golman Slavko Vrebac. Sve igrači Želje.

Za Dolac Maltu igrali su: Jašin (?) golman, Meho Dizdarević, Hamo Dizdarević, Mujo Dizdarević, Luka Ristić, Nuno Alečković, Talan, Slobo Đurasović, Aco Ristić (kao trener stekao veliko ime u Njemačkoj).

U regularnom toku utakmice golove za Hrasno su dali: M. Smajlović 2, Lj. Kalaba 1 i I. Osim 1. Za protivničku ekipu strijelci su bili: H. Dizdarević 3 i Talan 1. Strijelci iz penala: I. Osim i M. Smajlović, a za Dolac Maltu Nusret Alecković.

Četrvrtog jula odigrano je finale. Raje masa, limena burad, kante i ostali rekviziti. Prognoze, opklade. Sve je na strani ekipe iz Hrasna, ali „staničari“ ne misle tako. Raja iz Hrasnog – umjetnici sve do jednog, staničari – taktičari, igraju na „foru“. Treba napomenuti da se tada igralo 6+1 i aut se izvodio rukom. U ekipi Stare stanice igrao je Bajrović Smajo, košarkaš „Želje“ koji je mogao da baci aut do pred sami gol i to sa svoje polovice. Centar je bio Marko Bilić, golman FK “Sarajevo” sa izuzetnim odrazom i izvanrednom igrom glavom.

Na opšte iznenadjenje svih, a na veliku radost male raje (poslijeratna djeca) iz dva auta M. Bilić daje dva gola i prvo poluvrijeme se završava sa 2:0. Do kraja ekipa Hrasnog uspijeva izjednačiti i onda se izvode penali. Finale finala. Pucaju se po tri penala. Sada M. Bilić pošto je „pravi“ golman brani i to odlično. Postao je junak cijelog turnira jer je odbranio penale Osima i Smajlovića, a sam je dao 1 gol. Tako je Stara stanica osvojila prvi pehar na jednom turniru.

1961 godine održan je turnir za 1. Maj (praznik rada) pod nazivom RADNIČKE SPORTSKE IGRE. Nije održan turnir povodom 4. jula jer je većina omladinaca išla na radne akcije, auto-put i na izgradnju Jadranske magistrale.

Na radnim akcijama smo napokon svojim ponašanjem i sportskim uspjesima dokazali ljudima u komitetu da smo „dobra“ omladina i da to naše igranje lopte nije samo jalijaško razbijanje tudjih prozora. Tako je i naša sportska aktivnost dobila mjesto u programima aktiva Narodne omladine.

1962 godine Opštinski komitet povodom 1. Maja organizuje turnir radničke, školske i terenske omladine na kojem učestvuju 64 ekipe.

U finalu su se sastale „III Gimnazija“ i „ Stara stanica“. Turnir se igrao na igralistu DTV “Partizan” IV u Novom Sarajevu(igralište, kojeg vec odavno nema, se nalazilo preko puta današnje Hitne pomoci ).

Pobijedila je III Gimnazija sa 1:0. Gol  je postigao Petrović Vlado veoma cijenjen kao izvrstan igrač malog fudbala.

Sastav „Stare stanice“ : Kljajo Anto, Škundric Ranko, Šiljegović Drago, Šljivo Sejo, Bajrović Smajo, Džumhur Naso i Bilić Marko.

Sastav „ III Gimnazije“: ŠUH (?), Glavota Tončo, Krulj Miro, Ajdin Rešo, Alecković Izudin, Škreljić- Galama, Midžic Dževdet- Midža i Petrovic Vladimir – Crni.

Ovaj turnir je bio oproštajni za jednu sjajnu generaciju i već na narednim Staru stanicu predstavlja „mala raja“.

Kada se govori o III Gimnaziji neophodno je reći i posebno istaknuti da je ovu ekipu vodio i pripremao za ovaj turnir legendarni profesor fizičkog vaspitanja Šaćir Jažić. Ime ovog čovjeka u Almanahu malog fudbala treba biti upisano zlatnim slovima. Bio je to pravi as jer su kroz njegovu školu i pod njegovim nadzorom prve časove imali i mnogi poznati fudbaleri: I. Osim, braća Pencarić, Kalcina, Đurasović, Sprečo, Jelušić, Janković, braća Kojović i mnogi drugi. Ipak najviše je volio „malu raju“ sa Stare stanice. Svakog četvrtka on bi organizovao utakmicu sa nekom „jačom“ ekipom“ da dokaže snagu „svoje male raje“. Dovodio je često ekipe Novinara, Sarajeva, Želje… i mi smo ih skoro redovno pobjeđivali i na njegovu i našu radost. Za sve ono što nam je pružio u ime svih mogu reci „HVALA TI ŠALE“

Te zime smo se ozbiljno pripremali za sledeću sezonu. Aktiv omladine Novo Sarajevo je dobio organizaciju turnira povodom 1. Maja – Grbavica I i turnir za 6. April. 25. Maja je bio turnir škola grada Sarajeva na Ilidzi, a Stara stanica turnir povodom 4. Jula koji sedamdesetih godina preuzima omladina Velešica i Čengić Vile.

Da bi smo se ravnopravnomogli u igri  nositi sa starijima i sa prfesionalnim fudbalerima morali smo smisliti nesto novo čime bi smo zaštitili našu igru. Tako smo se u komitetu, sastali u februaru 1963 i odlučili da prvomajski i šestoaprilski turniri idu kao i do sada, a 4 jula na igralištu III gimnazije na Staroj stanici  i da probamo sprovesti nova pravila. Tako je komisija u sastavu Skramončin Petar, Resić Bego ( Stara stanica) i Pekmez Avdo i Džamonja Drago (Grbavica II).

Usvojen je prijedlog da se uvedu nova pravila i to:

 1. Igra se 5+1 umjesto 6+1,
 2. Svaki gol – aut golman izvodi nogom,
 3. Aut sa strane se izvodi nogom, a ne rukom.
 4. Uvodi se „pravi“ sudija,
 5. Izmjena se vrši samo na svojoj polovini igrališta,
 6. Faul i „enac“( igranje rukom) se smiju blokirati na udaljenosti od tri koraka i
 7. Za jednu ekipu su mogli nastupiti samo igrači sa teritorije te mjesne zajednice koju zastupaju.

Na taj nacin smo dobili više prostora za igru, a nismo se više bojali onog auta bačenog rukom. Kvalitet ekipa je bio ravnomjernije rasporedjen, a svaki aktiv je mogao prijaviti po dvije ekipe.

Na šestoaprilskom turniru 1963 godine pobijedila je ekipa Novog Sarajeva I za koju su nastupali: Šuh, Gile, Sveto Janković, Krulj Miro i Tončo, Vuk Pepi, Kranjc Linafo, Ajdin Rešo i Suljo, a na prvomajskom pobijedila je ekipa Stare stanice II.

Na prvomajskom turniru učestvovalo je 108 ekipa. U finalu Stara stanica je pobijedila ekipu Garnizona JNA iz Lukavice. Najbolji igrač turnira je bio Petrović Vlado-Crni, najbolji strijelac Resić Bego, oba iz ekipe Stara stanica, a najbolji golman turnira bio je Slokar iz ekipe Grbavica I.

Konacno 4 jula odigran je turnir po novim pravilima. Na turniru je učestvovalo 38 ekipa. Na kraju plasman je bio sledeći.

 1. Novo Sarajevo,
 2. Stara stanica
 3. Hrasno i
 4. Čengic Vila

U finalnoj utakmici ekipe su nastupile u sledecim sastavima:

Novo Sarajevo: Sale Šehić, Krulj, Vuk, Kranjc, Ajdin i Sveto Janković.

Stara stanica: Skramončin Pero, Džumhur Naso, Dilberović Sreten, Glavota Tončo, Resić Bego i Petrović Vlado.

Novo Sarajevo je pobijedilo 5:1.

Tako su promovisane dvije ekipe „male“ raje koje su na svim sledećim turnirima do 1971 godine bile plasirane medju prve tri ekipe.

Prilog je sačuvao i obradio: Radivoje Kovačević

FIS-GOL TIM

19.04.2023.

Nedavno objavljeno