LUTRIJA BIH

Pisati o svojoj ekipi i firmi gdje radim već punih 30 godina nije lako jer i emocije su prisutne ali ipak želim da to uradim korektno i da to ostane starijim generacijima za podsjećanje a mlađim za respekt .

Lutrija BiH je osnovala svoju fudbalsku ekipu sada već davne 1970 godine.Glavni krivac za to je tada mlađašni Šefik Serdarević,danas pomoćnik g.direktora,koji je okupio solidnu ekipu koja se počelatakmičiti na raznim turnirima koji su se tada održavali u našem gradu ali i okolini.

Prvi trofej je osvoje već 1971 godine na radničkim sportskim igrama koje je organizovao Biro za odmor i rekreaciju Gradske konferencije  Saveza sindikata.Nastupilo je 52 ekipe a prvo mjesto je osvojila Lutrija BiH. Najuspješniji strelac je bio Edhem Dalipagić. Za ekipu su nastupili : Serdarević Šefi, Serdarević Refik, Janjić, Dalipagić Edhem, Šabanović Suad, Markov Davor, Fako Hadžiosmanović i trener Đorđević Đorđe.

Veliki zaljubljenik fudbala je bio i tadašnji direktor Ibrahim Zulfirkarpašić pa je ekipa imala njegovu stalnu podršku. Interesantno je da se u vrijeme odigravanja utakmica u Fisu,na Kovačima, u Hrasnici…, zatvarala glavna zgrada Lutrije BiH i svi zaposleni su išli navijati za svoje ljubimce koji su im uzvraćali dobrom igrom i pobjedama au vitrine su redovno stizali pehari sa raznih takmičenja.

Širom grada su bili organizovani razni turniri a 1972 je SOFKA organizovala i ligu u malom fudbalu gdje su učestvovali pored Lutrije BiH, Ljubljanska banka, Privredna banka, Energoinvest, Fabrika duhana, Vodovod ….

Pored ovih turnira Lutrija BiH je bila redovni učesnik na sportskim igrama radnika lutrijskih organizacija bivše Jugoslavije gdje je postizala izvanredne uspjehe. Na popularnim Lutrijadama koje su se održavale od 1973 do 1991 godine Lutrija BiH je ubjedljivo najviše puta osvajala prvo mjesto. I našoj ekipi je uvije bilo svestranih sportista pa su osim u fudbalu, vrlo često osvajali vrijedne nagrade i u drugim sportskim disciplinama – plivanje, trčanje na 100 metara, stoni tenis, šah, povlačenje konopca a i naše drage kolegice su se isticale u streljaštvu i pikadu.

Ekipa Lutrije BiH je imala izvanredne nastupe na novogodišnjim turnirima od 1976 -1979 godine koje je organizovao FK Partizan. Posebno je bio upečatlji nastup 1977 godine kada je u polufinalu na poluvremenu utakmice Lutrija BiH – Željezničar bio rezultat 5-1 ali je i tada kao i danas bio trend da u finalu igraju Sarajevo i Željo, pa je uz „nesebičnu pomoć“ sudije pok.Miodraga Čolića završeno 6 – 7 za Želju i Lutrija BiH se morala zadovoljiti igrom za treće mjesto gdje su pregazili veterane Želje sa 9 – 6.

Sredinom osamdesetih godina došlo je do određene smjene generacija i  smanjenja je aktivnosti ekipe pa je ista učestvovala na pojedinim turnirima i par puta na FIS golu ali bez većih rezultatskih uspjeha.

Po završetku rata opet se javila ideja o okupljanju ekipe ali sada sa novim i mlađim snagama.

Ekipa je u konkurenciji veterana igrala dva puta na FIS golu 2003 (4 mjesto) i 2008 (2 mjesto) godine i dvaput u konkurenciji seniora 2005 i 2010  godine.

U organizaciji Malev airlines odigrane su dvije Business lige 2004 i 2005 godine na kojima je Lutrija BiH osvojila prvo mjesto.

U organizaciji Sport Centra i na ideju Lutrije BiH organizovana je Business liga 2009 godine i evo ta liga traje već četiri sezone. U prvoj sezoni Lutrija Bih je zauzela 3 mjeso, u drugoj drugo a u play offu treće dok je u trećoj sezoni bila naskromnom sedmom mjestu. U ovoj ligi učestvuje od 16 – 20 ekipa .

Pored ovog takmičenja ekipa učestvuje i na međunarodnim takmičenjima Casina pa je u Umagu 2011 osvojila treće a 2012 drugo mjesto.Na turnirima koji su odigrani u Sarajevu osvojeno je prvo mjesto 2010 a druga mjesta 2011 i 2012 godine.

Osjećam dužnu potrebu da podsjetim na najistaknutija fudbalska  imena koja su obilježila proteklih 42 godine  nastupajući za Lutriju BiH.

Šefik Serdarević (igrao od 1970 do 1992 godine ) Osnivač ove ekipe i njen idejni vođa. Bio je vrlo korpulentan, izuzetne fizičke snage i razornog udarca. Posebno je imao izrađen „špic“ udarac koji je ubijao golmane i parao protivničke mreže. Iako visok za fudbalera odlikovao se izuzetnom fudbalskom tehnikom a pored ovog velemajstora malo se ko mogao naigrati lopte. Duži period početkom sedamdestih godina za ekipu je igrao i njegov brat Refik Serdarević također vrlo kvalitetan i cijenje igrač. Šefik Serdarević je pomoćnik g.direktora od 1992 godine i danas izuzetna podrška našoj fudbalskoj ekipi.

Edhem Dalipagić (igrao od 1970 do 1988 godine ) Fudbalski čarobnjak. Golgeter i umjetnik pred golom kakav se rijetko rađa. O njemu će biti napisan jedan poseban članak. Za Lutriju BiH je nastupao i njegov sin Muamer Dalipagić u periodu od 2004 do 2010 godine, također veliki majstor malog nogometa.

Rade Simić ( igrao od 1978 – 1987 do godine ) Izvanredan igrač, suptilnan tehničar. Igrač koji je prošao kompletnu fudbalsku školu FK Sarajevo i igrao par godina za prvi tim, a zatim igrao u Sutjesci, Mariboru… Odlikovao se brzim rješenjima u igri, izvanrednim pakerskim sposobnostima i vrlo često i realizatorskim umjećem.

Mehmed Hadžić – Mališa (igrao od 1974 – do 2004 godine) Igrač zadatka i vrstan tehničar. Bio je sposoban staviti u đep svakog protivničkog igrača. Bio je nježne, krhke građe ali je svoj posao na terenu obavljao besprekorno.

Fuad Švrakić (od 1974 – do 1979 godine) Za igru ovog fudbalera možda je dovoljna samo jedna riječ – genije. Bio je sigurno najveći mađioničar kada je u pitanju fudbalska igra.

O njegovom umijeću napisano je bezbroj priča a opet sigurno nije sve rečeno. Svi koji nisu imali priliku da gledaju ovog virtuoza sigurno su debelo hendikepirani. Za njega nije bilo tajni u ovoj najljepšoj igri i redovno je dobivao ovacije gdje je god igrao. Umjetnik kakav se rijetko rađa.

Hikmet Šlaki  (od 1976 – do 1979 godine) Hika je bio nogometni virtuoz. Neki su ga zvali i Kigen a bio je poznat po nogometnim vragolijama a posebno po skrivanju lopte pod dres. U tome je bio umjetnik i tim potezima izazivao je ovacije kod publike ali je zato bio nagrađivan kartonima od strane sudija. Jedina mana mu je bila slaba fizička sprema. Čuo sam priču da je prilikom služenja vojnog roka u Splitu na jednom treningu kod Tomislava Ivića napravio šou nezapmćenih razmjera i ovaj ga je htio angažovati ali Hika nije mogao podnijeti fizičke napore koje su iziskivali profesionalni trening.

Đorđe Đorđević – Đole  Popularni Đole je bio istaknuti sportski radnik i nije nastupao za Lutriju BiH ali je uspješno kao trener vodio ovu ekipu od 1970 do 1985 godine. Đole, popularni Lala, došao je iz Novog Sada početkom 1950 godine i dugo igrao za FK Željezničar a 1954 godine i za FK Sarajevo.

Fako Hadžiosmanović (od 1970 – do 1979 godine)  Još jedan vrstan majstor malog fudbala. Solidan tehničar, jak na lopti i uvijek spreman za brze kontre.Također i realizacija mu je bila jača strana pa je postigao mnogo važnih golova za ekipu.

Mehmedalija Zilić (od 1983 – do 2008 godine)  Pisati o sebi nije zahvalno. Uglavnom došao mlad u Lutriju BiH i evo već trideset godina aktivan član. Do 2008 redovno igrao na brojnim turnirima i sportskim igrama a od tada preuzeo vođenje ekipe i do sada imao niz uspješnih rezultatima sa mladom generacijom.

Napisao: Mehmedalija Zilić

FOTO ALBUM:

Golman, Đorđević Đorđe, Serdarević Šefik, Fako Hadžiosmanović, Edhem Dalipagić, Kestendžić Ibrahim, Faruk Švrakić, Fudo Švrakić, Rade Simić i Hikmet Šlaki.

Ekipa Lutrija BiH na turniru Fis-Gol 1987 godine

Turnir FIS gol 1987 –  Milivoje Kovačević, Darko Krmek, Mehmedalija Zilić, Faruk Ahmić, Marko Jakić, Šefik Serdarević, Željko Kajmaković, Mehmed Hadžić, Edhem Dalipagić i Sabit Šljivo.

Igman 1985: Marko Jakić, Šefik Serdarević, Muhamed Glotić, Mehmedalija Zilić, Đorđe Đorđević , Edhem Dalipagić, Rade Simić i Mehmed Hadžić

 

FIS-GOL TIM

06.05.2023.

Nedavno objavljeno