ALMANAH MALOG FUDBALA – GORICA

Gorica ja dala dosta poznatih igrača

Postovani posjetioci portala Fis Gol, kao redovni citalac veoma sam zahvalan svim onima koji su se potrudili da nam svojim prilozima osvjeze sjecanja na nezaboravna imena malog a i velikog nogometa i velike sarajevske fudbalske skole.

Posto sam sa Gorice naravno da o fudbalerima is tog kvarta/mahale/ znam podosta. Radi informacije navescu imena poznatih igraca koji su tu stanovali: Biba Alajbegovic, Ilijas Paja Pasic, Branko Stankovic, Djuka Lovric, Sulejman Kulovic, Srbo Markusevic, Rade Simic, Igor Lazic……….

Medjutim, osim ovih prvoligaskih imena Gorica je dala jos dosta igraca sto u juniorskim ekipama gradskih rivala (Bajazid – Beko Arnautovic i Mirsad-Mico Tahitovic igrali i za Zelju i za Sarajevo), republickoj ligi, podsavezu tako i u “fildjan” ligi.

Nakon dugo godina otkri cu i jednu malu tajnu u vezi Bekinog igranja za Zelju. Naime zbog nekih malih nesuglasica sa pokojnim Francom Lovricem, a poznavajuci pokojnog Milana Ribara koji je tada vodio Zeljine juniore on se ponudio da predje na Grbavicu. Milan ga je objerucke prihvatio ali je problem  bio kako ga registrovati jer je vec prerastao juniorsku ekipu. Koristeci moje licne podatke Beko je registrovan u Zelji pod mojim imenom (Nusret) tako da se ja sada “hvalim” da sam igrao sa bracom Hrvat, Kadricem, Skijom, bracom Mujkic, Jelusicem, Sprecom… Znam pouzdano da je ovakvih “primjera” bilo u to vrijeme pa se cesto “gledalo kroz prste”.

Interesantno je napomenuti da je u jednom periodu za juniore Sarajeva igralo sest djecaka sa Gorice: Demo Demirovic, Rizah-Rizo Redzovic, Skocajic Ljubisa-Kaco, Abdinovic Enver-Ene, Tahirovic Mirsad-Mico i Arnautovic Bajazid-Beko. U toj ekipi su jos igrali Lutvo Selimbegovic, Boro Jesic, Mladen Vidjen, Faruk Top Topcagic, Kemo Marovac….. Igralo se za Visocku Bosnu (Ismet Hoidzic-Cola), Pretis-Unis (Esref Ticic, Beko, Mico, Hodza), FK Bosnu, FK Partizan, Vratnik, Sedrenik, Saobracajac, Kosevsko Brdo, Alhos……

Naravno da se bez malog nogometa nije moglo. Ustvari odatle su i nicali talenti. Bivsa “livada” na Marijin Dvoru pa kasnije skolsko dvoriste “Slavise-Vajnera Cice” bilo je mjesto okuplanja raje sa Marjin Dvora, Velesica i Gorice i iz drugih djelova grada. Kakav se tu nogomet igrao i sta je “livada”  i to dvoriste izrodilo igraca: braca Tahirovici, braca Busuladzic, braca Alikadici, braca Rosici, braca Serdarevici, braca Redzovici, braca Arnautovici, Midza, Medo Hardaga, Angela Tesan, Muha Poricanin, Hamo Maslesa, Sener Bajramovic, Hodzic Ismet-Cola, Mirso Cormehmedovic, Brko, Edo Dalipagic, Fako, Mehmed Bahtovic, Mehmed Konjhodzic, Kalimero i Vedad, Seki Sejdic, Buco Pilic, Mujkanovic Mirso i mnogi drugi.

Tih nekih 65′ tih igrala se i liga mjesnih zajednica i cega su se kasnije izrodili razni malonogometni turniri. Igrali smo na skolskom dvoristu iza Prve gimnazije, na Kovacima, iza Sumarskog fakulteta u Vogosci, Klosteru…. U to vrijeme  a i kasnije su svoje vjestine pokazivali braca Sudo i Iko iz Logavine, braca Svrakici, braca Jazici sa Sirokace, braca Saracevici (Aljo i Rutko), braca Ulak, braca Sljivo i mnogi drugi. Takva  poznanstva i druzenja su bila za primjer a ostala i do danasnjih dana. Mnogi od tih sudionika nazalost vise nisu medju zivima.

Nadam se da ce ovo moje sjecanje postaknuti jos nasih citalaca da i oni napisu par redaka i podsete nas  na dobre igrace i cestite sarajlije koji su upravo kroz sport izrasli u divne osobe.

Srdacan pozdrav iz Los Angeles-a,

Autor teksta: Nusret-Nune Arnautović

Fotografija: Radivoje Kovačević

FIS-GOL TIM

25.03.2023.

 

Nedavno objavljeno