GOLMANI, TURNIR FIS – GOL

Nedavni razgovori sa jednim istaknutim golmanom malog sa turnira Fis-Gol podstakao je na razmisljanje da li su golmani bili dovoljno zastupljeni u nasem proteklom radu na portalu fisgol.

Mnogo puta smo bili svjedoci situacija kada su golmani “vadili” svoje ekipe.
Odbranjeni penal, zicer, sigurne intervencije daju igracima i ekipi dodatno samopouzdanje.

Da napravimo malu digresiju, da se ovdje podsjetimo na situaciju koja vlada kod „starije brata“ kada su u pitanju golmani. Naime, kada pogledamo  listu od deset  najskupljih golmana u svjetu nogometa/fudbala kada su u pitanju transferi mozemo primjetiti veliku razliku u novcu koji oni dobivaju. Znatno manje od ostalih „zvijezda“ saigraca u ekipi.

Turnir Fis-Gol i golmani.  Zeleci da istaknemo znacaj dobrog golmana u ekipi malog fudbala na turniru Fis-Gol mi smo na svakom turniru birali najboljeg golmana turnira. U anketi o najboljim pojedincima turnira Fis-Gol golmani su imali opet posebno mjesto i birani su ravno pravno sa ostalim kategorijama ucesnika turnira Fis-Gol.

Golmani turnira Fis-Gol:

1983 Safet Hodzic

1984 Safet Hodzic

1985 Zahid Mujanovic

1986 Dragoslav Vukadin

1987 Zoran Radulovic

1988 Ismet Sijercic

1989 Emir Karamehmedovic

1990 Ahmed Colic

1991 Tarik Hodzic

U Kuci Slavnih turnira rekli smo da je pet najboljih golmana turnira, koje smo dobili u pomenutoj anketi automatski clanom te prestizne pocasti turnira Fis-Gol. To su: Emir Karamehmedovic, Damir Milicevic, Safet Hodzic, Dragan Radovic i Ismet Sijercic.

Misljenja smo da su svi navedeni golmani u ovom tekstu zasluzili da se spominju i isticu njihove zasluge za afirmaciju malog fudbala.

Adnan Muzurovic

P.S. Uz ovaj prilog ide fotografija u znak postovanja prema jednom dobrom golmanu i jos boljem covjeku. Da, rijec o Zlatku Krznaricu, dugogodisnjem golmanu Privredne banke Sarajevo – Centrale (Udruzene banke).

Pored Zlatka postovanje svakako zavrjedjuju Dusko Malic i Milenko Curcic, koji su na fotografiji u drugom planu (Dusko treci s desna, Milenko iza njega a autor teksta desno od Mikija). Prva trojica navedenih su nas suvise rano napustili, nazalost.

FIS-GOL TIM

12.05.2023.

Nedavno objavljeno