KUĆA SLAVNIH – DAMIR MILIČEVIĆ

Za Damira Miličevića mnogi fudbalski stručnjaci i zaljubljenici često su znali reći da se ne zna da li je bio bolji golman u velikom ili malom fudbalu. Kao rođeni Ilidžanac, prve fudbalske korake u velikom fudbalu napravio je, a gdje drugo, nego u Igmanu. Prošao je sve omladinske selekcije i već tada se moglo vidjeti da se radi o vanserijskom talentu. Sa nepunih 18.godina debitovao je za prvi tim Igmana, branivši jednu sezonu, nakon čega je uslijedio odlazak u JNA. Po odsluženju vojnog roka, na poziv tadašnjeg trenera ekipe FK Iskre, Seada Jasenkovića, prelazi u popularno ekipu iz Logavine. U Iskri ostaje samo jednu sezonu, da bi uslijedio poziv iz fudbalskog kluba Romanije sa Pala, a glavni razlog bilo je zaposlenje, jer većina amaterskih igrača u to vrijeme prelaske iz kluba u klub uglavnom su uslovljavali dobitkom posla.

U Romaniji ostaje četiri sezone, nakon čega se vraća u matični klub Igman. Nakon dvije provedene sezone u Igmanu, na poziv svog prijatelja Josipa Čilića, prelazi u FK Pofalićki, gdje je uspješno čuvao mrežu do početka ratnih sukoba u našoj državi.

Paralelno sa velikim, Dado, kako popularno zovu Miličevića, uspješno je branio i mlađem fudbalskom bratu, gdje je postigao velike rezultate i dosegao do reprezantivnog dresa nekadašnje zajedničke države. Uspješno je čuvao mrežu u najtrofejnijim sarajevskim malonogometnim ekipama: Caffe 7 Ilidža, Caffe Didi, Butik Amel, Restoran RS, Butik Bibas, Frizerski salon Sons , Galerija i Caffe Regina. Ipak, najbolje odbrane pružio je u Amelu, a posebno će ostati u sjećanju utakmica sa do tada nepobijeđenom ekipom Verone, kada je upravo njegovim golom, Amel savladao ekipu iz Hrasnog sa 1:0 i time osvojio laskavu titulu pobjednika Šestoaprilskog turnira. Na istom turniru proglašen je i za najboljeg čuvara mreže. Kada je u pitanju najbolji turnir u malom fudbalu u Sarajevu, Fis Gol, braneći za ekipu Didija, u finalnom meču izgubili su od Verone sa 2:1 i ostaje žal za jedinim neosvojenim turnirom za ovog golmana. Također, treba izdvojiti i veliki uspjeh igrajući finale Kutije Šibica, najpoznatijeg malonogometnog turnira u Zagrebu. Od ostalih uspjeha treba izdvojiti pobjedu na novogodišnjem turniru u Vogošći, braneći za ekipu Didija, te trostrukog pobjednika turnira na Palama, braneći za ekipu Galerija.

Sa ekipom Regine na državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine, 1991.godine u Sarajevu, osvojio je treće mjesto i proglašen najboljim golmanom na turniru, a dobre odbrane nisu prošle nezapaženo. Uslijedio je poziv za reprezentaciju Bosne i Hercegovine i na državnom prvenstvu u Novom Sadu BIH zauzela je drugo mjesto. Nakon toga uslijedio je pozivu reprezentaciju Jugoslavije. Zajedno sa njim u reprezentaciji nekada zajedničke države iz BIH su igrali još Željko Dragojević, Mirko Marvan, Zoran Pržulj i Dževad Habibija. Uslijedile su kvalifikacije na Svjetsko prvenstvo u Italiji, na Siciliji, gdje je u grupi sa Italijom, Belgijom, Holandijom, Portugalom, selekcija Jugoslavije zauzela drugo mjesto i plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Hong Kongu. Damir Miličević je, uz kapitena Acu Kovačevića bio najbolji igrač selekcije Jugoslavije. Mada u poznim fudbalskim, Miličević je uspješno branio na turnirima održavanim u Sarajevu, a na Vogošćanskom turniru proglašen je najboljim golmanom desetljeća.

Novo Popović

FOTO ALBUM:

Damir na poziv Josipa Čilića, prelazi u FK Pofalićki

Dado je kada je u pitanju mali fudbal najbolje odbrane pružio u Amelu

Ekipa Didi, drugo mjesto na turniru Fis-Gol 1986 godine.
Stoje (sa lijeva na desno): Ćosović, Miličević Damir Dado, Klačar Dražen, Golubović Radoslav, rezervni golman Čardaklija Hajrudin i vođa ekipe Ognjen Nikolić. Čuče (s lijeva na desno):
Kramar Bruno, Matić Miro, Tošović Momčilo, Vujadinović Goran,
na slici nedostaje Bernard Barnjak.
Izgubili smo u finalu od Verone 2:1, po velikom pljusku. Dva gola Mihajlović Radmila za Veronu, a za Didi je pogodak postigao Klačar, i to iz penala. Sudio je Zoran Šumar. Sjecanja na finalnu utakmicu turnira Fis-Gol, Damir Miličević golman ekipe Didi.

Uslijedio je poziv u reprezentaciju Jugoslavije. Zajedno sa njim u reprezentaciji nekada zajedničke države iz BIH su igrali još Željko Dragojević, Mirko Marvan, Zoran Pržulj i Dževad Habibija

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 19.05.2023.

 

Nedavno objavljeno