AVDIĆ VAHID – KUĆA SLAVNIH (2)

Majstor je uvijek majstor

Vako je bio u izbjeglištvu u Italiji, te molio boga negdje u Regio Emiliji da se angažuje kao ekonom ili slično u klubu 6-7 lige. I, dobio je neki poslić oko igrališta. Jedne večeri (na zapadu i mali klubovi treniraju pod reflektorima, pošto igrači danju rade) trener ga zamoli da malo baca rukom golmanu, dok se oni zagriju i trče krugove, te ako zna i nogom može šutirati! 

Vako kaže, da zna i nogom. Stavi nakon nekoliko lopti koje je rukom bacao golmanu,   5-6 lopti na 16 metara i pita golmana, može li i šutirati. Ne znajući, golman veli-može. E, tu se zajebo! Vako svih 5-6 zabije pod prečku i u rašlje, da golman ama baš ni jednu nije stigao! Vide to trener i igrači i počnu golmana zezati-Ha,ha,ha-neki mu oružar ili ekonom dade golove sa 16-terca. Golman, koji je inače, bio kapiten ljutito kaže Vaki, “Hajde,još jednu seriju“. I, opet,se zajebo! Vako i sledeću seriju spraši i reda radi mu jednu plasira da je stigne! Nasa raja i zajebancija. 

Kad su poslije saznali da je Vako Avdić igrao u Sarajevu u jakoj jugoslovenskoj Prvoj ligi  pitali su može li igrati. Vako vidi da ima jednog brzanera, poput Fiće Bahtića, i kaže mu da stane iza linije centra (da nije ofsajd) i kad vidi da on ima loptu, da ubaci u brzinu. Tako je bilo i ekipa je stigla do treće-četvrte lige i dala najviše golova u svim ligama Italije (preko stotinu) .

Vako mi je pričao u našoj slastičarni “Kup” na Dobrinji da su ga zvali na regionalnu Televiziju, kao trenera i pitali koji sistem igra? Vako je već znao itaiijanski i položio trenersku licencu, te ima kaže da ne zna koji je sistem. Ali, da je važno da je sistem efikasan. Pošto su Italijani od pjetlića usmjereni na taktiku, njima je to bilo smiješno.

Kad je trebao ući u viši rang (poluprofesionalno) Vaku je i Snežu spucala nostalgija i vratili se sa dvije djevojčice u Sarajevo, na Dobrinju!

Napisao: Zdravko Lipovac

 FIS-GOL TIM

30.03.2023.

Nedavno objavljeno