KUĆA SLAVNIH – SAFET HODŽIĆ

Previše miran

Godina je 1976. U sarajevskom parku kod teatra grupu dječaka igra “na male”. Stative su naravno kamene, ulica je puna i dok dvije ekipe igraju ostali čekaju sa strane. U masi golobradih mladića čuje se graja i žamor, samo jedan stoji sa strane, miran i staložen. “Daj nam njega”, dobacuje jedan od dječaka birajući sljedeću ekipu. “Previše je miran”, dodaje drugi i nastavlja da bira preostale dječake. Prvi se ponovo nadglasava i ipak bira onog “mirnog”. Na terenu je druga priča, dječaci su u transu zbog njegovih poteza i parada, prolaznici koji inače prođu tim putem samo onako, sada zastaju i gledaju bravurozne intervencije dječaka u parku.

Iste godine Jugoslavija je osvojila četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu. Na golu Ognjen Petrović, a klupu mu grije Enver Marić. U igri Škija, Oblak i Džajić. Na klupi Vaha Halilhodžić. U finalu Evropskog prvenstva, rođen je Antonjin Panenka, maestralnim izvođenjem penala zadivio je fudbalski svijet. Njegovo Evropsko je park kod teatra. Njegova raja iz parka su Vaha, Džaja i Oblak. Iste godine uočit će ga sarajevski Partizan, sa samo 15 godina dobit će šansu u prvom timu i pokazati koliko vrijedi.

Godina je 1983. Onaj mirni, golobradi mladić stoji među stativama na turniru Fis-Gol. Ponovo su ljudi u transu. Protivnici i gledaoci na tribinama gledaju u čudu, da li je ovako nešto uopšte moguće? Bravure i parade kakve nisu viđene od Lava Jašina. “Biće da je malo na svoju ruku”, neko će iz mase. “Ma to ti je naš Hodža, zvali su ga da ide u profesionalce”, ali ne da on raje, ne da ovog meraka. Doli Bel, kultni film je sada dobio nastavak u vidu fudbalske ekipe na turniru, a glavnu ulogu igra upravo Hodža.

U privatnom životu je nevidljiv, skroman, uvijek je u svom svijetu. Među stativama je on pantera, zaštitnik mreže kao da je sveta. Kada su igrači iz ekipe na cjedilu i izmaku snage, posljednji bedem odbrane je siguran zahvaljujući njemu.

Godine su sada devedesete. Hodža je na Vrbanjuši, prodefilovao je kroz Dugu, Partizan, Davora, išao je i na “Kutiju šibica”, kultni turnir u Hrvatskoj. Nagrade je nemoguće izbrojati, a mjerna jedinica skromnosti nosila bi njegovo ime.

Osvajao je i bajramske, božićne, osvajao je i “Hasetov” turnir. On je i sportista grada Sarajeva za 1992/93 godinu. On je i kapiten reprezentacije. Osvajao je Hodža sve što je mogao i trebao, a ostao je svoj, ostao je u raji.

Preuzeto: Magazin Korner

Mali fudbal dao sportistu grada

Safet Hodzic je počeo  karijeru golmana kao petnaestogodisnjak. Godinama je branio u nižerazrednim klubovima „velikog“ fudbala sarajevske regije: Partizanu, Koševskom brdu, Hridu, Unisu….

Nastupao je i za mnogobrojne ekipe malog fudbala: Doli Bel, Duga, Partizan, Vrbanjuša, Davor… Sa ekipom „Duge“ učestvuje i u popularnoj „ Kutiji šibica“na turniru u Zagrebu. Nastupajući za ekipu „Duga“, na renomiranom turniru „Noć i dan“ u Bosanskom Brodu, učestvuje u osvajanju prvog mjesta. Safet Hodžić je na mnogim turnirima ponio epitet „najbolji golman turnira“. Da navedemo samo neke turnire: „ Asim Ferhatović – Hase“, „ Bajramski turnir“, „ Božićni turnir“….

Ipak, turnir Fis-Gol slobodno se moze reci bio je “odskocna daska” za popularnog Hodzu. Naime, na turniru Fis-Gol proglasen je u dva navrata, 1983 i1984 godine, za najboljeg golmana turnira. Uspjeh vrijedan paznje a pogotovo imajuci u vidu cinjenicu da je Safet nastupao za ekipe koje se nisu plasirale u finale turnira Fis-Gol. Ekipa za koju je branio Safet 1984 godine “Doli Bel” osvojila trece mjesto na turniru.

Safet Hodzic je jedan od najboljih golmana malog fudbala u gradu Sarajevu ali i BiH. U nasoj anketi najboljih golmana turnira Fis-Gol osvojio je trece mjesto.

Moram istaci da je Safet Hodzic imao zavidnu spotrtsku karijeru i nakon rata u BiH. Bio je kapiten futsal reprezentacije BiH. Zao mi je sto Safet nije imao vremena da mene i ostale nase citaoce upozna sa tacnom sportskom biografijom za ovaj period.

Poslije uspješne karijere dugo godina je bio trener u FK Hrid.

Osobi koja je vecinu svog slobodnog vremena posvetila malom fudbalu, igrajuci, organizujuci i zastupajuci (boreci se za interese malog fudbala), posebno zadovoljstvo predstavlja kada mali fudbal dobije znacajno priznanje. U ovom slucaju sportistu godine. Da, Safet Hodzic je 1993 godine proglasen sportistom godine grada. U ratnom Sarajevu. Mi vodeci organizatori ratnih takmicenja u malom fudbalu iz FS Sarajeva, na celu sa pokojnim Ivicom Miocem, smo bili ponosni na Safeta.

Adnan Muzurović

Divno je ovo čuti

Zamolili smo bivse Safetove saigrace i sportske prijatelje da nam oni kazu nesto vise o Safetu.

SAMIR GLISTA ABDURAHMANOVIĆ:

Jedan od najboljih golmana na malim terenima i LJUDINA OD ČOVJEKA.

SEJO REBAC:

O Hodzi mogu reci samo najbolje, ne znam dali je bio veci covjek ili golman ….najvise se sjecam njegovih bravura u sarajevskom Partizanu a jedno smo vrijeme bili zajedno u malonogometnoj reprezentaciji BiH, ja kao igrac on kao trener golmana…..Zelim mu sve najbolje i ne sumnjam da ce Hodza zaustaviti i ovu tesku utakmicu, kao sto je zaustavljao lopte na putu prema golu…..

RADOSLAV GOLUBOVIĆ GOLUB:

Dragi prijatelji zelio bi da vam uputim cestitke na divnom gestu da se održi humanitarna utakmica za pomoć nasem prijatelju Safetu Hodžiću.

Safeta poznajem dugo, igrali smo zajedno u nekoliko ekipa na turnirima u malom fudbalu, a nezaboravne trenutke smo proveli igrajući u ekipi Duge na turniru u Bosanskom Brodu. Put do finala i osvajanja prvog mesta je trajao 72 sata.Za one koji neznaju turnir se igrao neprekidno 72 sata.

Safet je tada pokazao sve ljudske i sportske kvalitete. U finalu je pokazao da je jedan od najbolji golmana. Velikim zalaganjem svi koji su igrali za ekipu Duga na celu sa Safetom uspeli smo pobediti ekipu Komperd iz Tuzle jednu od najboljih ekipe u tadašnjoj Jugi. Doneli smo veliki pehar u Sarajevo i postigli jedan od veliki uspeha, koje danas u razgovoru sa tadasnjim igračima prepričavamo.

Želim da Safetu uputim podršku da jos jednom ostvari pobedu, sada na zdrastvenom putu, a Adnanu i njegovim prijateljima samo reci hvale za podršku koju pruzate Safetu i mnogim legendama malog fudbala iz Sarajeva.  Veliki pozdrav.

AZIZ TURUDIJA:

Šta god da kažem biće malo, kao prvo jedan veliki čovjek, ljudska gromada, uvjek skroman i raja na prvom mjestu, nikad nikog nije slagao, a kamo li bi izdao.

Panter među stativama, kad sam god igrao sa njim u ekipi 50% sam znao da smo pobjedili, najjaći golman što ja znam, a 25 godina sam imao karijeru. Nadam se uz božiju pomoć da će Hole i ovaj put da pobjedi, jer on ima šampionski duh…..

DRAGAN RADOVIĆ RADA:

Safet Hodzic Hodza je prije svega veliki covjek, drug. Sportista. Jedan od najboljih golmana maloga fudbala u Sarajevu i BiH. A i na velikim terenima je bio dobar golman. Branio u najboljim ekipama i pravio prevagu tim istim ekipama i unosio sigurnost. Jednostavno u svojoj karijeri bi jedan od najboljih golmana u malom fudbalu koje smo imali. A uz to sve i veliki drug.

EMIR HUJDUR:

Imao sam “nesreću” da uvijek igramo u protivničkim ekipama ali čast i privilegiju da mnogo naučim od Safeta Hodžića Hodže.

SUTKO PAŠUKAN:

Za njega mogu reci sve najbolje, cast mi je bila igrati mnogo utakmica protiv njega. Svaku utakmicu i svaki turnir sve vise me odusevljavao…   Ovo je samo mali dio koliko bi mogao pricati o nasem Hodzi. Zelim mu da sto prije ozdravi.

AMIR MISIMOVIĆ ŠIFTO:

Safet je izuzetna osoba,čestit i pošten, uvijek na strani raje kad god je to trebalo.Imao sam privilegiju da igram sa Safetom, kao igrač je bio gromada, davao nam je takvu sigurnost u igri da smo uvijek bili u prednosti nad protivnikom, jer smo imali Safeta Hodžića Čelo!

MILENKO ŠOLJA ŠOLJIC:

Sve najbolje o Čeli, ne znam da li je bolji čovjek ili golman. Dugo smo igrali zajedno od Doli Bela, caffe bara Sedmica i kasnije caffe bar Levante…. se baš lijepih uspomena i sjećanja veže za moga Ćelu. Želim mu brzo ozdravljenje i sve najbolje u životu, jer je to Čelo zaslužio.

HAJRUDIN ČARDAKLIJA:

O Hodži samo najbolje i najljepše, sigurno jedan od najboljih ako ne najbolji golman malog fudbala u našoj zemlji što smo imali i imamo. Uvjek uporan i istrajan u sportu ali skroman i običan u životu nadam se da će i uvoj životnoj utakmici pobjediti. Želim mu uspješno liječenje i aBd uspješan oporavak.

ALEN LALIĆ:

Početi cu od futsala i upoznavanja Safeta Hodzica. To je bilo prije 20 godina. Ustvari, znao sam Safeta Hodzica i prije ali on nije znao mene. On je bio velika Raja.

Sa Hodzom sam igrao u KMF “Partizan” i Reprezentacija BiH. Igrali smo na bezbroj turnira.

Da opišem Hodzu jednom rijecju LJUDINA, nikad nisam čuo ni jednu jedinu riječ lošu za mog Hodzu. LJUDINA !!!

I sretan sam što sam upoznao takvog covjeka.

MLADEN MAČAK MAKSIMOVIĆ:

Po meni uz Dadu Miličevića najbolji golman malog fudbala. Ljudina od čoveka, drugarčina i prijatelj. Želim mu od srca da ozdravi i da se družimo kao nekada. Dolazim sutra u Vogošću. Pozzz!

SENAD MEHIČEVIĆ:

Ja i Hodža se poznajemo dugo ali nikad nismo igrali zajedno fudbal. Uvijek sam imao simpatije prema Hodži. Možda sto je bio golman, inače sam uvjek u ekipama u kojima sam igrao sa golmanima bio najprisniji.

Hodža prije svega dobar čovjek …dobar golman. Iz priča sa rajom uvjek su Hodžu falili. Hodžu mnogi vole da gledaju kako on to brani …Hodža se ne štedi on gine na trenu za svoju ekipu i raju i to je jedan od važni razloga što se Hodža voli i poštuje.

Hodži od srca želim brz oporavak i sve najbolje njegovoj porodici. Uz tebe sam Hodža.

FOTO ALBUM – SAFET HODŽIĆ:

Ekipa „Duga“ na turniru Fis-Gol, Safet Hodzic cuci prvi s desna

Sarajevo, 24.marta 1994 godine. Ekipa KMF Davor, pobjednik prvog drzavnog prvenstva Bosne i Hercegovine. Igrali: Safet Hodzic, Nedim   Tucakovic, Belmedin Milavica, Husein Karisik, Amir Misimovic, Hamdija  Catic, Predrag Pasic, Mirsad Drakovac, Senad Pasic, Elvir  Koljenovic, Sain  Pita i Edin Velagic.

Sabit Sljivo je potpisnik ove fotografije. Njegova sjecanja:

“ Ovo je ekipa KMF Partizan Sarajevo…godina (nisam siguran) “98 ili “99…Mislim da je ovo liga Federacije BiH u Futsalu…Na slici u civilnoj odjeci su Ismet Ovčina (lijevo), Mile Kureš (desno)…golmanu koji čuči sam zaboravio ime…neka mi oprosti. Od igraca su na slici legendarni golman Safet Hodzic, Alen Lalic, Kemal Komarica, Senad Vilic-Lele, Gracić “Švabo”, prof. Čoko… zaboravio kako se zove mladji, drugi golman i jos ovaj igrac koji cuci….Mada…pocinjem da razmisljati da je ova slika nastala u Vogosci, jer smo jedno vrijeme igrali u toj dvorani…a tu se u oko “Nove” igrao zimski turnir…Toliko od mene…pozdrav”

Kvaliteti golmana Safeta Hodzica bili su neosporni, tako da je on bio standardni futsal reprezentativac BiH. Njegove igracke i ljudske vrijednosti su rezultirale da je Safet Hodzic bio kapiten futsal reprezentacije. Na fotografiji Safet Hodzic stoji treci sa desne strane.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 23. maj 2023

 

Nedavno objavljeno