ZIMSKI KUP U MALOM FUDBALU

Puna mala dvorana KSC Skenderija za vrijeme odrzavanja prve lige u malom fudbalu a nakon toga ista slika za vrijeme odrzavanja lige veterana potvrdila je da mali fudbal u Sarajevu ima svoje poklonike. Bila je to prava satisfakcija za sve one koji su nesibicno radili da bi ovaj sport uspio ali trebalo je ici dalje, u vece izazove i rad.

Slijedeca stepenica je bila da odradimo nesto i sa MFS Sarajevo. Punudili smo sekretaru saveza pokojnom Anti Maricu da zajednicki organizujemo jedno kup takmicenje na kojem bi ucesce uzeli predstavnici klubova malog fudbala i zainteresovani fudbalski klubovi iz MFS. Prijedlog prihvacen i prijavilo se 22 ekipe malog fudbala i deset ekipa iz velikog fudbala.

Uporedo sa ovom realizacijom sjecam se da smo tada imali ideju da idemo sa KUPOM SAMPIONA U MALOM FUDBALU, gdje smo zamisljali da ucestvuju ekipe koje su osvojile turnir Fis – Gol i turnire koji su saradjivali sa Komisijom za mali fudbal FSS (kasnije Udruzenje klubova malog fudbala). Ideju bi sigurno realizovali da nisu uslijedila tragicna desavanjima na tim nasim prostorima, kada je razum prestao a pocela da vlada sila i teror.

No, da se vratimo Zimskom kupu u malom fudbalu koji je organizovan u januaru 1991 godine. Zamisao je da o ovom podsjecanju na turnir pristupimo jednim novinskim vremeplovom, da “govorimo” putem novinskih isjecaka koje nam je dostavio Novo Popovic. Istovremeno, pozivamo sve one koji su zainteresovani, te ako zele da se jave sa svojim sjecanjima i fotografijama. Posjedujemo i nekoliko fotografija ekipa ucesnica, koje cemo, naravno, objaviti.

Nadamo se da ce ovo podsjecanje biti prijatno svima onima koji vole da se sjete vremenskog perioda u kojem su igrali a isto tako mladjim generacijama, da se uvjere da su njihovi ocevi, rodbina ili prijatelji zaista bili dobri igraci malog fudbala, onako kako pricaju.

Drugari Zenica

Ekipa Drugari iz Zenice koja je na Zimskom kupu nastupila pod nazivom Kafe bar Celik bila je jedna od boljih ekipa na ovom turniru. Uspjeli su da se plasiraju u polufinale a svojom igrom i ponasanjem (pripao im je trofej za fer plej) su pokazali da spadaju u sami vrh bosanskohercegovackog malog fudbala. Igraci: Smajlovic, Šutic, Demirovic, Bajric, Selimovic, Jaganjac , Nedic i rukovodstvo tima na celu sa trenerom, Dzemil Dizdarevic su bili dragi gosti.

Ponovo se obracamo igracima koji su igrali na turniru ZIMSKI KUP ili posjetiocima turnira da nam se, ako zele, obrate sa svojim sjecanjima.

Posjedujemo video snimak finalne utakmice ovog turnira u kojoj su se sastali KMF Davor  i ekipa Krokodil. Ocekujemo da cemo uspjeti DVD utakmice prebaciti na you tube (a time i na portal), do objave finalnog priloga na portalu.

Ekipa Krokodil

Igraci koji su igrali za ekipu Krokodil na ovom turniru godinama su bili u vrhu igranja malog fudbala u gradu. Predstavnici ekipe Krokodil, Mujo Prasovic i Milivoje Terzic su na neki nacin zeljeli da “dokazu” kvalitet ekipe i “razbiju” dominaciju ekipa Verona i Davor na slicnim turnirima. Na ruku su im isle i propozicije turnira (napravili smo izuzetak, zeljeli smo podici kvalitetu turnira a mi obicno u nasim organizacijama to nismo predvidjali), koje su dozvoljavale “popunu” ekipe sa novim imenima, tako da su se do finala kompletirali zaista odlicnim igracima malog fudbala u tom periodu. Imena igraca sve govore: Faik Kolar, Hakija Mršo, Zoran Przulj, Almir Turkovic, Dragan Radovic , Hilmija Muhovic, Radoslav Golubovic, ….

Ekipa Krokodil je u polufinalu teskom mukom pobjedila odlicnu ekipu Kafe bar Celik (Drugari) iz Zenice sa 5:4 i plasirali su se u finale Zimskog kupa.

KMF DAVOR POBJEDNIK

Tako je pobjedom KMF DAVOR zavrsen jos jedan turnir u nasoj organizaciji. Turnir koji nam je pomogao da konacno rijesimo dilemu da li da idemo na formiranje Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo, sto smo uveliko pripremali. Razgovor koji sam imao na Predsjednistvu MFS Sarajevo, sa njihovim clanovima predsjednistva i generalnim sekretarom Antom Maricem u realizaciji organizacije Zimskog kupa mi je pomogao da sagledam situaciju u kojima tim ljudima nije bilo uopste stalo da malog fudbala i njegove afirmacije. Plus, oni nisu imali uopste program kako da mali fudbal bude vise zastupljen u svim potrebnim organizacionim tijelima njihovog saveza. Njih je interesovala samo to kako ce dobiti novac od malog fudbala. Posebno je bio “tezak” za razumjevanje clan Predsjednistva saveza iz Gorazda, zaboravio sam njegovo ime.

Nakon toga sam imao poseban razgovor sa Antom Maricem, shvatio je da ono sto zelimo sa udruzenjem klubova malog fudbala Sarajevo najbolje za mali fudbal, za njegov kontinuirani progres i podrzao nas u tim aktivnostima.

Za statističare

Na turniru Zimski kup koji smo organizovali u saradnji sa MFS Sarajevo u polufinale plasirale su se cetri ekipe: Kafe bar Celik, Para Ski, Krokodil i Davor.

Dobili smo ovaj izvod iz novina:

Davor-Para ski 2:0, Krokodil – Kafe bar Celik 5:4

Utakmica za trece mjesto:

PRA SKI – KAFE BAR CELIK 6:4 – penali (u regularnom toku bilo je 4:4)

Para ski: Hodzic, Subasic 2, Kruscica 1, Bakovic, Golijanin, Mujicic, Cincar 1, Karisik.

Kafe bar Celik: Smajlovic, Šutic, Demirovic, Bajric, Selimovic 1, Jaganjac 3, Nedic.

FINALE:

DAVOR – KROKODIL 3:1

Davor: Karamehmedovic, Marvan, Dragoljevic 1, Juric, Vujadinovic, Hrvo, Janjos 2, Pasic, Hodzic.

Krokodil: Radovic, Micic, Golubovic, Muhovic 1, Turkovic, Kolar, Przulj.

Revijalna utakmica:  SUDIJE – NOVINARI 3:2

Sudije: Radosavljevic, Zirojevic, Trivun, Ivic 1, Imamovic 1, Vidakovic 1, Hrvat, Obradovic, Jazic, Lindov.

Novinari : Bulic, Dzemidzic, Bjelogrlic, Jeftic, Jelovac, Saric 2.

Prilog pripremili: Adnan Muzurovic, uz znacajnu pomoc Nove Popovica i Brune Jurica

FOTO ALBUM:

Ova ekipa Krokodila je startovala na Zimskom kupu 1991 godine. Stoje: Terzic, Milosevic, Golubovic, Radovic, Mršo i Prasovic. Cuce: Kolar, NN , Valentic, Muhovic i Dautovic

Drugari Zenica

 

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 11.11.2023.

Nedavno objavljeno