KOMISIJA ZA SPORT, UVOD

Privredna banka Sarajevo – Centrala (Udružena banka)

Autor: Adnan Muzurović

Sredinom sedamdesetih godina kada sam poceo raditi u Privrednoj banci Sarajevo – Centrala postojala je komisija za sport u kojoj su clanovi bili: mr. Hinko Brudar (predsjednik), Bogdana Miletic, Abid Jusic i Dusko Malic.

Inace, tih sedamdesetih i osamdesetih godina atmosfera i kompletna desavanja u siroj zajednici bili su veoma pogodni za razvijanje raznih oblika drustvenih aktivnosti. Tako da je uglavnom kompletna garnitura rukovodecih ljudi u Banci podrzavala te nase aktivnosti ali su prednjacili Ugljesa Uzelac i Enver Germovic. Ovom prilikom da istaknem da Bogdana, Dusko, Ugljesa i Enver na zalost nisu vise medju zivima.

Ja sam se prikljucio radu Komisije ubrzo nakon zaposlenja. Naime, Dusko Malic koji je bio i predsjednik omladinske organizacije u to doba, ukljucio me je u rad te organizacije i predlozio za clana Komisije. Dobio je informaciju da sam u V Gimnaziji osnovao sportsko drustvo “Mladost” i tu bio aktivan tri godine, te je to bila dovoljna preporuka.

Ovdje zelim posebno da istaknem gospodina mr. Hinku Brudara, covjeka od koga sam uz Njegu Miroslava, profesora fizickog vaspitanja iz gimnazije i novinara “Oslobodjenja” Slobodana Stajica dosta naucio kada je u pitanju rad sportskih organizacija.

Gospodin Stajic je bio predsjednik SOFK Stari grad Sarajevo, gdje sam ja bio clan predsjednistva. Kasnije cu dosta toga saznati od sekretara FS Sarajevo, Mioc Ivice i sekretara SOFK Stari grad Sarajevo Kamberovic Esada.

Medjutim, kada malo bolje razmislim usmjerenje u mom sportskom djelovanju dao je rad sa gospodinom Hinkom Brudar. Bio je direktor u Banci, volio sport, posebno skijanje i odbojku. Imponovao je organizacionim sposobnostima, lucidnom promisljanju i mirnocom. Prije nego sto sam ja poceo raditi Hinko Brudar je bio inicijator za organizovanje prvih sportskih susreta Privredne banke Sarajevo, 1974. godine odrzane u Bihacu. Takodjer, nakon toga Hinko Brudar je bio inicijator za organizovanje prvih medjubankarskih sportskih susreta na nivou SFRJ, odrzane 1975.godine na Tjentistu.

Ja sam uporedo sa clanstvom u Komisiji 1976.godine izabran za predsjednika omladinske organizacije PBS-Centrale. U tom periodu imali smo zaista sjajnu generaciju za rad u obje oblasti. Zahvaljujuci dobrom i organizovanom radu postigli smo izvanredne rezultate, koji su meni, na neki nacin, bili preporuka. Tako da sam postao clan Predsjednistva OK omladine Stari grad Sarajevo a ubrzo nakon toga kandidat za predsjednika. Nisam prosao, izabran je Dragan Miokovic.

Istovremeno sa radom u bankarskim organizacijama, bio sam aktivan u radu mjesene zajednice Cengic Vila 1, gdje sam stanovao. Tako da sam zajedno sa Amirom Sadzak, Sejfom Rozajac, Smiljanom Penc, Enverom Salijaj i Seadom Memicem organizovao 1976.godine prvi tradicionalni turnir u malom nogometu na Cengic Vili 1.

Sjecam se da je moja ekipa “Feniks” (stanovali u kvartu gdje su neboderi“Vranica” ) igrala u finalu sa ekipom  “Vruca Sargija” (kasnije Verona) za koju su tada igrali Hajrudin Rutko Saracevic, braca Fahrija i Bahrija Hrvat, igraci “Zelje”, te Oleg Cvijanovic i ostali u to vrijeme poznati fudbaleri. Mi smo pobijedili i osvojili prvu nagradu. Teskom mukom u to vrijeme, sto se kaze, sam se izborio da po prvi put to bude novcana nagrada. Obicno je do tada za nagradu bio obavezan pehar i diploma. Druga karakteristika za ovaj turnir je ta da je, takodjer, prvi put na “vanjskim” terenima upotrebljen razglas za najavu i pracenje rezultata utakmica na turniru u malom fudbalu.

Ovaj uvod sam dao jer smatram da su ova desavanja bila kljucna za nas cjelokupni drustveni rad tokom godina koje su dolazile.

KOMISIJA ZA SPORT I KULTURNO-ZABAVNE AKTIVNOSTI

Odlazak dotadasnjeg predsjednika Komisije za sport, gospodina Hinke Brudara iz Banke 1980 godine, je izazvao kratak “vakum” u nasem radu. Brzo smo se prestrojili, plus uveli novine u aktivnostima. Naime, prosirili smo aktivnosti na kulturne i zabavne sadrzaje a isto tako i broj aktivista, sa pet na trinaest. Prvi clanovi Komisije za sport i kulturno-zabavne aktivnosti su bili: Vlado Prolic – predsjednik, Ferid Salihovic – zamjenik predsjednika, Adnan Muzurovic – gen.sekretar, Mira Kulier – blagajnik, Desa Zuber, Hikmeta Ibrahimagic, Radomir Knezevic, Radivoje Kovacevic, Alma Hadziomerovic, Bogdana Miletic, Midheta Dzipa, Biljana Pavlovic i Emina Kursumlic.

Podijelili smo rad po navedenim segmentima, koji su sadrzani u imenu i poceli sa pravim radom. Veoma brzo smo bili prihvaceni od ostalih uposlenika PBS – udruzene banke, tako da smo znatnom vecinom uspjeli doci do toga da se prihvati inicijativa u vezi sa prijedlogom o visini i nacinu prikupljanja clanarine. Velika stvar u to vrijeme je bila uspjeti da se od platnog naloga pojedinca odbija procenat za aktivnosti Komisije.

HINKO BRUDAR – ČOVJEK ZA RESPEKT

Zasluzni clan, Hinko Brudar, osnivac sportskih susreta radnika Privredne banke Sarajevo i Medjubankarskih susreta Jugoslavije.

Hinko je ostao u sjecanju kao osoba koja je plijenila svojim ponasanjem i odnosom prema svakom pojedincu sa kojom je bio u kontaktu. Bilo da je rijec o radnom mjestu gdje je bio direktor Sektora u banci, na sportskom terenu, za vrijeme igranja odbojke ili na neobaveznim casovima rekreacije, kada se igrao nogomet.

Hinko Brudar

Njegova mirnoca, racionalno promisljanje u donosenju odluka i dosljednost u sprovodjenju planova su dio osobina koje je posjedovao. Pored toga, kako rece jedan od njegovih poznanika: „ Hinko Brudar je covjek koji u sve cega se takne u svom zivotu unosi kvalitet i borbu za ljudsko dostojanstvo “.

Jednostavno Hinko Brudar je covjek za respekt.

Magistar Hinko Brudar je bio predsjednik Sarajevskog Smucarskog Kluba, najstarijeg smucarskog kluba u Bosni i Hercegovini a i predsjednik Saveza sportova na snijegu i ledu grada Sarajeva.

Licno, velika cast i zadovoljstvo mi je bilo raditi na sportskim aktivnostima zajedno sa gospodinom Brudarom. Imao sam sta i od koga dosta toga nauciti.

FOTO ALBUM:

Smjena generacija

Bihac 1974 godine, sportski susreti PBS. Stara raja, generacija koja je pocela sportske aktivnosti u Privrednoj banci – Centrala Sarajevo.

Naslednja generacija, uz razumjevanje i ucesce starije generacije napravljen je jedinstven spoj drustva koje je postiglo izvanredne rezultate na svim poljima djelovanja

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 13.09.2023.

Nedavno objavljeno