MEĐUBANKARSKI SUSRETI

U periodu od 1975 – 1979 godine odrzano je pet Medjubankraskih sportskih susreta, uz ucesce vecih banaka iz bivse Jugoslavije. Na inicijativu iskusnog sportskog radnika gospodina Hinke Brudara na Tjentistu su odrazane prve igre u organizaciji Privredne banke Sarajevo. Nakon toga redali su se drugi domacini i gradovi – Kladovo, Ohrid, Ulicinj i Porec. 

Odrzano je pet susreta a onda je prekinuto sa tim organizacijom. Zasto?

Razloge treba traziti u vise cinjenica ali sigurno pored ekonomske situacije mozemo konstatovati da je to vodio gospodin Hinko Brudar. On je imao poznanstva sa voditeljima sportskih aktivnosti u tim bankama, te cim je on otisao iz Privredne banke, te aktivnosti su prestale.

Sportske ekipe za nastupe na Medjubankarskim igrama u nasem sistemu Privredne banke Sarajevo su se odredjivale na taj nacin sto je pobjednicka ekipa sa igara sistema PBS bila okosnica tima uz kvalitetne igrace iz drugih ekipa.

U sjecanju ostaje da su iz PBS – udruzene banke na Medjubankarskim susretima nastupale  zenske ekipe u stonom tenisu i odbojci, a muskarce su predstavljali odbojkasi i ekipa u malom fudbalu, koja je osvojila prvo mjesto u Ohridu 1987 godine. Tada su nas pojacali Fikret Kadric – Pike iz OB Sarajevo i Mustafa Alihodzic – Mujo iz OB Banja Luka.

Adnan Muzurovic

SUSRETI KROZ FOTOSE:

Ekipa u malom fudbalu PBS koja je osvojila prvo mjesto na Medjubankarskim susretima u Ohridu 1977 godine.

Kladovo, 1976 godine. U ocekivanju ceremonije otvaranja Susreta. Na fotosu mozemo prepoznati: Camil Klepo, Sead Memic i Nada Subotic sjede a iza njih clanice zenskih ekipa: Nada, Edina, r. Midheta, Zeljka i Esma.

Jos jedna fotografija iz Kladova 1976 godine. Te godine rukometasi su bili najatraktivnija ekipa i ovdje vidimo kako ostali dio sportske ekspedicije PBS navija za njih.

Ohrid 1977 godina. Na ovom snimku Radivoja Kovacevica mozemo vidjeti detalj iz publike za vrijeme posmatranja odbojkaske utakmice zenskih ekipa PBS – Beogradska banka.

Ohrid 1977, nakon pobjede malonogometasa navijaci i igraci proslavljaju pobjedu, osvojeno je jos jedno prvo mjesto koje je nedostajalo u riznici trofeja

Fotografisao: Radivoje Kovacevic

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 04.10.2023.

Nedavno objavljeno