6. APRILSKI TURNIR U MALOM FUDBALU

Jos jedna aktivnost inicirana u vrijeme aktivnosti omladinske organizacije, generacije iz 1976 godine. Radi se o turniru u malom fudbalu, koji je organizovan u povodu Dana Oslobodjenja grada Sarajeva od fasistickihokupatora.

Turnir se odrzavao od 1977 godine punih deset godina. U pocetnim godinama predstavnici omladinske organizacije PBS – Centrale (udruzene banke) su bili organizatori a kasnije su predstavnici ekipa ucesnica turnira naizmjenicno ucestvovali u organizaciji.

Prilikom pripreme za organizaciju ovog turnira, pored organizacijskih poslova (izrade Pravila i Propozicija turnira, formiranja Organizacionog i tehnickog odbora turnira, obezbjedjenje terena gdje ce se igrati turnir, kontakti sa sudijskom organizacijom, ….) trebalo je doci do pravih ekipa. Na neki nacin, bila je prisutna zelja da se napravi kvalitet ekipa ucesnica ali i da se odrze kontakti sa organizacijama sa kojima je u to vrijeme postajala saradnja u omladinskom radu. Tako da je odluceno da se napravi taj miks ekipa, te su na turniru ucestvovale ekipe: Ljubljanska banka, Valter Peric, Vaso Miskin Crni, te PBS – filijala Sarajevo, Iskra Comerc, Kasarana “ M. Tito”, SUP “Mijo Kerosevic”, i mi iz PBS – Centrale.

Nama je, pored aktivnosti iz plana rada, ovaj turnir koristio kao priprema i uigravanje ekipe za sportske susrete radnika iz sistema Privredne banke Sarajevo.

U ekipama su igrali, u to vrijeme, dobro poznata imena u malom fudbalu, kao: Fuad Svrakic, Senad Hodzic, Muhamed Poricanin, Zlatko Terzic, Zeljko Zeleznik, Emir Karamehmedovic – Cafir, Jovan Milosevic – Bimbo, Midhat Colakovic – Miki, Dzemal Calija, Mustafa Kamber, Dzevrek, Miro Kranjc, Enver Bilalovic – Enko, Juric Bruno, Milan Trisic, Islamovic Naser – Naca, Sulejman Sunja – Pucan, Sabit Gacanica, Ibric Enver – Tumba, Fikret Kadric – Pike, Ante Zubac, Amir Vilogorac, Nihad Kovacevic – Nine, Kemal Kozaric-Kemo, Senad Hadziomerovic – Senci, Vlado Postic…..kao i mi iz Centrale: Zlatko Krznaric, Milenko Curcic, Dusko Malic, Sead Skopljak, Slavko Depolo, Vukic Micko, Mersad i Esad Darman, Enver Prses, RadivojeKovacevic, Sead Memic, Jasminko Djapo i Adnan Muzurovic (red je bio da se navedu sva imena onih koji su igrali za inicijatore i organizatore turnira).

Turnir se igrao pocetnih godina u FIS-u a kasnije na lokacijama koje su domacini za tu godinu obezbjedili. Odrzano je deset turnira a zadnji je odrzan 1986 godine.

Ekipa PBS – udruzena banka, pobjednik turnira za 1984 godinu. U pocetnim godinama turnira ekipa Ljubljanske banke je imala najvise uspjeha.

Udruzena banka je, koliko se moze primjetiti sa poledjena fotografija a i na osnovu sjecanja na ovaj 6 aprilski turnir, pobjedila ove godine, kao i zadnji turnir, koji je odrzan 1986 godine na sportskom centru Kovaci.

Na fotografiji, stoje s lijeva: Radivoje Kovacevic, Sead Skopljak, Adnan Muzurovic i Micko Vukic. Cuce: Mirsad Hasanovic, Enver Prses, Esad Darman i Futa. Gledajuci ovu fotografiju dva detalja su mi u prvah mah „dosla“: velika posjeta i nasi dresovi.

Sto se posjete tice: nedelja, jutarnji casovi, prva utakmica po rasporedu, mnogi su imali „burnu“ noc a i fotograf Sead Memic izabrao pogresan ugao: lijevo je bilo metar gledalaca.

Dresovi? Bilo je opravdanih zezancija od strane „mnogobrojne“ publike,

dijelite dresove klubovima a vasa ekipa tako skromno ubucena. Preneseno nasim vjernim postovaocima iz propagandne sluzbe Maksumi Rasidagic I Abidu Jusicu. Nakon pobjede na ovom turniru dobili smo nove dresove, tako da smo mnogo ljepse izgledali na turnirima koji su uslijedili.

FIS-GOL TIM

27.02.2015.

Nedavno objavljeno