SPORTSKO DRUŠTVO PBS – UDRUŽENA BANKA

Sa inicijativom da se formira i zvanicno sportsko drustvo u Privrednoj banci Sarajevo – udruzenoj banci se duze vrijeme cekalo. U godini 1988-oj konacno su sazreli uslovi a mnoge prilike su pogodovale da dugogodisnju zamisao ostvarimo. Prije svega, bile su to prilike u drustvu, gdje zbog krizne ekonomske situacije dolazilo u pitanje odrzavanje sportskih susreta radnika Privredne banke Sarajevo. Sindikat kao nosilac tih aktivnosti sve vise je bio pod udarom rukovodnih radnika u sistemu banke (a ovi pod pritiskom javnosti) da se igre ne organizuju. Sportski aktivisti su nasli rjesenje, da se sami organizuju i pronadju puteve da imaju jednom godisnje priliku za druzenje i provodjenje onoga za sto su oni zainteresirani.

Mi u Udruzenoj banci smo preuzeli inicijativu u tim aktivnostima. Obavili smo razgovore, prvo sa predsjednikom sindikata Hilmijom Hodovicem, koji je prihvatio ideju a potom se preslo na pronalazenje kadrovskih rjesenja. Jer mi smo odavno imali programske aktivnosti, koji smo obavljali, tako da je samo trebalo naci prave osobe koji ce voditi drustvo.

Pronasli smo najbolje rjesenje u generalnom direktoru banke Djordju Zaricu, njegov zamjenik je bio Radoje Mijatovic, Gospava Islamovic blagajnik a za gen. sekretara drustva izabran je Adnan Muzurovic.

Osnivacka Skupstina sportskog drustva organizovana je 21. januara 1988 godine, uz predsjedavanje Hilmije Hodovica i prisustvo predstavnika svih sektora PBS – Udruzene banke.

Na ovaj nacin smo uspjeli da aktivnosti sa vise “slobode” radimo po svim pitanjima a mnogo je ovo znacilo i za rad na tradicionalnom turniru u malom fudbalu Fis-Gol.

Slijedili su razgovori sa predstavnicima filijala Privredne banke da i oni u svojim sredinama organizuju slicno drustvo ili organizaciju koja ce biti ukljucena u daljnje aktivnosti.

Adnan Muzurovic

FOTO ALBUM:

Formiranjem Sportskog drustva mi nismo odstupili od uhodanih aktivnosti kada je u pitanju kultura, sport, zabava i planinarenje. Kultura, dovodjenje poznatih licnosti u prostorije Kluba PBS, razgovor sa njima. Plus, imali smo ugovor sa Narodnim pozoristem i Kamernim teatrom 55 u cilju obezbjedjivanja karata za njihove predstave.

Sportske igre Sibenik, 1989 godina

Ljetno planinarenje

Zimsko planinarenje

Tokom godina aktivnosti ostvarivali smo saradnju sa kolegama bankarima iz filajala PBS ali sa drugim bankama sa prostora bivse nam drzave. Sa kolegama iz Vojvodjanske banke Novi Sad bila je posljednja jedna takva aktivnost. Na fotografiji predstavnici dviju banaka razmjenjuju poklone.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 21.10.2023.

Nedavno objavljeno