REPUBLIČKO PRVENSTVO 1992 GODINE

Slijedece takmicenje koje smo organizovali u malom fudbalu kao Udruzenje klubova malog fudbala Sarajevo bilo je Republicko prvenstvo 1992 godine. Doduse, bilo je to nominalno u saradnji sa Komisijom za mali fudbal FS BiH.

Na ovom prvenstvu Republike Bosne i Hercegovine ucestvovalo je osam ekipa. Kod navodjenja ekipa ucesnica zavrsnice, red je da se pocne od prvaka iz predhodne, 1991 godine: MNK Seljak Livno, a potom klubovi malog fudbala:  Mostar, Fortuna  Gracanica, Vucko ekspres iz Bijeljine, iz Bihaca dvije ekipe: N0 4 i Litar vina-litar kisele, kao i dvije domace ekipe: Regina i Davor.

Ovo je bilo cetvrto Republicko prvenstvo a u zavrsnicu su trebali igrati pobjednici Medjuopstinskih fudbalskih saveza. Kako MFS Zenica i Banja Luka nisu organizovali predhodna prvenstva, nisu mogli poslati svoje predstavnike, odatle iz Bihaca i Sarajeva po dvije ekipe.

Po staroj, ustaljenoj praksi,  bice objavljena dokumentacija (fotografije i novinski izvjestaji) koji su dobiveni od saradnika portala.

Radivoje Kovacevic je sacuvao i dostavio fotografije od sedam ekipa. Nedostaje fotografija KMF Regina.

Kako postoje kontakti sa nekoliko igraca iz ekipa koje su igrale na ovom prvenstvu, za ocekivati je da ce neko od njih zeljeti podijeliti svoja sjecanja sa vama, te da ce to dostaviti za potrebe portala.

Isto tako, svi oni koji imaju zelju da participiraju u sjecanjima na zavrsnicu IV Republickog prvenstva u malom fudbalu mogu se javiti.

KMF DAVOR PRVAK

Predstavnik KMF Davor, Kenan Sahinagic je bio raspolozen za pricu kada je rijec o posljednjim trijumfima, pred ratna desavanja, ovog kluba malog fudbala. Njegova razmisljanja mogu posluziti kao dopuna svega onoga sto su vec rekli akteri Republickog prvenstva ali i kao svojevrstan rezime ovog prvenstva.

Kenan Sahinagic je tom prilikom rekao, prafraziram: Mi smo imali dosta srece i kod Republickog i drzavnog prvenstva ali zar sreca ne prati najbolje i najhrabrije. Svakako da su za nas uspjeh najzasluzniji igraci. Svi koji su igrali svo vrijeme u nasoj dugoj i bogatoj tradiciji a posebno bih izdvojio rahmetli Fuada Svrakica, Senu Hodzica, Cafira Karamehmedovica, Calu Janjusa i Paju Pasica. Ovo prvenstvo u Skoplju kada smo postali prvaci Jugoslavije, izvukli su ovi mladji Davorovi igraci Zeljko, Bruno i Goran, naravno uz Calu i Cafira (postigao odlucujuci gol iz penala) a pravo su nam dosli kao pojacanja Zoka Przulj i Mirko Marvan. Kada je rijec o organizacionom ustrojstvu KMF Davor, mislim da sam ja najzasluzniji za sve ono sto smo postigli.

KMF MOSTAR

KMF Mostar osvojio je drugo mjesto na IV Republickom prvenstvu. Jedan od najboljih igraca ovog kluba malog fudbala, Dzevad Habibija – Piga izasao je u susret, te je za citatelje portala iznio svoja sjecanja na ovo prvenstvo i na ekipu za koju je igrao.

Sjećanje na Državno prvenstvo u malom fudbalu-1992?  Jako slabo se inače sjećam, a od ovoga o čemu  pišem prošlo je prilično vremena. Mi smo na tu završnicu došli kao pobjednici turnira Regije Hercegovine gdje smo ”spuštenih ruku” dobili sve suparnike. Sjećam se da su, pored mog KMF Mostar, u toj fazi takmičenja bile još ekipe Jablanica, Mostarske kiše, Seljak, Kovačnice. Vjerujem da je bilo tih 5 ekipa a možda čak i 6?! Sve u svemu mi smo bez poraza otišli u Sarajevo a kao drugoplasirana ekipa tu je bio Seljak iz Livna. Veoma jaka ekipa koja je prethodno bila čak i prvak Jugoslavije u svojim redovima je imala Ćorluku, Anića, Matana, Duvnjaka,… U završnicu smo stigli kao apsolutni favoriti. Igralo se u maloj dvorani Skenderije, koja je uvijek bila dupke puna. Ne sjećam se protiv koga smo igrali u ta tri dana, ali znam da smo sve do zadnje utakmice pobijedili. Toliko dobro smo igrali i na opšte zadovoljstvo publike već unaprijed proglašeni pobjednicima Republičkog prvenstva.

Niz okolnosti je uticalo na poraz u finalu od sarajevskog Davora, a koliko se sjećam ova ekipa nije čak niti trebala igrati finale. Naime,u grupi sa Davorom bio je Seljak i mislim neka ekipa iz Krajine. Ko bi pobijedio od te dvije ekipe došao bi nama u finale, koje smo mi već prethodno obezbijedili. Dakle utakmica koja je trebala dati drugog finalistu. Postojala je mogućnost takođe da i Davor ode u finale, ali jedino pod uslovom da ove dvije ekipe odigraju neriješeno. I to se i dogodilo. Neriješeno je bio rezultat koji nije odgovarao ni jednoj od ove dvije ekipe, ali jeste sarajlijama.

Tako smo se u finalu našli sa Davorom koji je potpuno nezasluženo došao do finala, ali je zasluženo postao prvak BiH. Sjećam se da su tada igrali Pašić i Čala, Dragoljević, Zoka Pržulj, Mirka moj fini Marvan. Svi su poslije sa mnom i za Jugu igrali. Strašna ekipa. Moj Mostar je ubjedljivo najljepše igrao. I najkvalitetnije. 100%. Problem koji smo imali godinama uvijek je dolazio od NAŠIH golmana. Promjenili smo ih 10 u godini i nijedan nije bio ni blizu kvalitetom ostatku ekipe. A ekipa je bila strašna. I sa ove slike nedostaju vrhunski igrači poput Mišanovića, Lučića, Jakirovića… Sve u svemu, finale smo izgubili, jer je protivnik bio bolji.

EKIPE IZ BIHAĆA

Na IV Republickom prvenstvu u malom fudbalu 1991 godine ucestvovale su dvije ekipe iz Bihaca, NO 4 i Litar vina, litar kisele.

Neke okolnosti su pogodovale tome da se na turniru nadju dvije ekipe iz ovog grada. Najvise, pritisak koji su svakodnevno u toku priprema ovog prvenstva vrsili predstavnici tri ekipe iz Bihaca. Ante Maric, tadasnji generalni sekretar MF Saveza i predsjednik Komisije za mali fudbal FS BiH je “popustio” i predlozio nama da primimo dvije ekipe, obzirom da MFS Zenica nije organizovao predhodno prvenstvo. Razgovarao sam sa sekretarom MFS Bihac i trazio od njega da nam pismeno potvrdi koje su dvije ekipe prvoplasirane na njihovom prvenstvu. Dobili smo obavjest za ove dvije ekipe i one su ucestvovale na prvenstvu.

Sedam-osam godina kasnije sretnem Slobodana Bobu Gracanina  iz Bihaca ili iz te regije, ne znam tacno gdje je on zivio. Pricamo o prijeratnom malom fudbalu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, turnirima i takmicenjima. Ispostavilo se da je on bio taj sto je jedno vrijeme svakodnevno zvao ubjedjujuci nas da je njegova ekipa trebala igrati na Republickom prvenstvu a ne one dvije koje su ucestvovale. Nije mu bilo pravo, nije se “ohladio” ni nakon toliko vremena, ubjedjujuci me da smo pogrijesili sto smo postovali zvanicni dopis MFS Bihac.

Ekipa No 4 je prijatno iznenadila plasmanom, u utakmici za trece mjesto protiv Regine iz Sarajeva su izgubili poslije izvodjenja penala. Druga ekipa, Litar vina – litar kisele, zadovoljla se plasmanom na sedmo mjesto.

Negativi fotografija su sacuvani ali ne i memorija koja je od ovih ekipa No 4 a ko su “gemistari”.

Zahvaljujuci golmanu ekipe No4 iz Bihaca, Bruni Brzovicu saznali smo imena ove ekipe, te raspored i postignute rezultate njegove ekipe na IV Republickom prvenstvu. Prema tome:
No 4 – Fortuna Gračanica 17.01.1992 6 : 0
No 4 – Davor 4 : 4 18.01.1992
No 4 – Seljak Livno 3 : 3 18.01. 1992
No 4 – Regina utakmica za treče mjesto 1 : 1 na penale ( 4 : 5 ) 19.01.1992

Bruno Brozovic je dodao: Ima lijepih i baš ružnih sjećanja (pred rat je to bilo, pa je suđenje bilo grozno. Naročito utakmica za treće mjesto protiv Regine) ali objektivna Sarajevska publika je nas nagradila velikim pljeskom i vidi se čaršijska raja da haka sudije i smijali se zbog tendecionalnog navijanja ašćarile, zatim druženje na Bembaši sa Harisom Džinovićem i pok. Davorinom Popovićem, jer su oni sponzori bili ekipi Davor. Pošto smo bili u grupi Davor, No 4 i Seljak iz Livna koji je u Sarajevo sletio u to vrijeme avionom iz Štutgarta. Sa Evropskog prvenstva ekipa stigla na to Republičko takmičenje i oni su važili za najvećeg favorita grupe. Znam da smo mi i Davor igrali nerješeno 4 : 4 i sad utakmica poslednja odlučuje o prvaku , a to je utakmica No 4 i Seljak Livno. Pobjednik te utakmice je ujedno prvak grupe , a nerješeno ne odgovara, ni ekipi No 4 ni ekipi Seljaka iz Livna , osim ekipi Davora iz Sarajeva. I eto zbog toga što naš šef, Mirsad Mimo Kulenović nije htio nikakve dogovore za posljednju minutu i bacanje novčića sreće Bog je htio da se utakmica završi nerješeno i Davor ode u finale.  A mi isto veče kao utjehu ponapijamo se na bembaši uz čašćenje Harisa Džinovića i njegovu muziku. Tako da sutradan pola ekipe nije bilo spremno maksimalno odraditi utakmicu za treće mjesto protiv Regine.

Sjećam se ali koliko je to sad bitno spavali smo u hotelu Evropa i kad samo ulazili na ručak sve servirano i postavljene kisele vode Knjaz Miloš, a naš šef pošto je i on u to vrijeme imao svoju radnju, ćevabdžinicu u Bihaću, kad je vidio Knjaza Miloša kiselu na stolu izgalamio na konobara i rekao miči mi to sa stola hoću Sarajevski Kiseljak, a mi smo kao došli ekipa autsajdera i nisu nas mazili dok nismo počeli igrati . U našoj ekipi uz Pericu Balabana, tad trenutno najboljeg igrača i turnira (nije dobio priznanje zbog domaćinske štele ) a da se nije  povrijedio naš inače najbolji igrač Srećko Jeremić i kapiten Nermin Karač, mi bi bili 100 % republički prvaci.

EKIPE FORTUNA I VUČKO EKSPRES

Zahvaljujuci pricama i predstavljanju ekipa IV Republickog prvenstva doslo se do stvarnih podataka odrzavanja ovog prvenstva. Naime, golman ekipe No4 iz Bihaca Bruno Brzovic ima snimak utakmica njegove ekipe. Kako je dilema postojala i kod mene, jer znam da smo u tom periodu, nakon odrzavanja prve lige grada Sarajeva imali po rasporedu odrzavanje lige veterana, u kontaktima sa Brunom zamolio sam ga da to provjeri.

Bruno nije imao DVD-je kod sebe, otisao nekih stotinjak kilometara do vikendice i ustanovio pravi datum odrzavanja prvenstva. Ocigledno da sam napravio gresku, obzirom da prilikom ovih organizacija nisam bio pristalica da radimo uporedo dvije stvari, mislio sam da smo prvo organizovali Republicko prvenstvo a onda ligu veterana. Bilo je to uporedo, jer smo ligu veterana imali ponedeljkom a cetvrto Republicko prvenstvo u malom fudbalu/nogometu je odrzano za vikend, u periodu 16.01.1992 do 19.01.1992 godine.

Nastavljamo sa predstavljanjem ekipa ucesnica IV Republickog prvenstva u malom nogometu/fudbalu. Na fotografijama  dobivenim od Radivoja Kovacevica, clana Organizacionog odbora prvenstva, su ekipe Fortuna iz Gracanice i Vucko ekspres iz Bijeljine.

Ekipa iz Bijeljine je osvojila peto mjesto a Fortuna je bila posljednje plasirana ekipa na prvenstvu.

Nakon toliko vremena tesko je bilo pronaci nekoga od ucesnika prvenstva iz ovih ekipa, dobivena je adresa igraca Safeta Pjanica, koji je sada generalni direktor “Fortune” iz Gracanice.  Pokusaj kontakta nije uspio. Mozda se gospodin Pjanic javi u doglednom periodu, pa bi se ovaj prilog dopunio sa njegovim sjecanjima. Veoma ljubazni uposlenik MNK Kaskada iz Gracanice, Bilal Spahic je bio spona u ovom poslu, slijedeci njegove upute doslo se i do imena igraca ekipe Fortuna.

Kratak rezime prvenstva. IV Republicko prvenstvo u malom nogometu/fudbalu, odrzano u Sarajevu, KSC Skenderija u periodu od 16 – 19 januara 1992 godine. Prvak KMF Davor Sarajevo, drugo mjesto ekipa iz Mostara a ekipa Regine iz Sarajeva trece mjesto. Mi iz Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo i  predstavnici SD Privredne banke Sarajevo – udruzene banke, ovaj put u ulozi tehnickog organizatora prvenstva, bili smo zadovoljni. Jos jedno uspjesno organizovano prvenstvo u malom fudbalu je bilo iza nas.

FOTO ALBUM:

KMF Mostar. “ Ovu sliku nisam vidio od ’91. Imam čak i mali problem sa identifikacijom dvojice golmana. Ne znam im prezimena, jer su u nas golmani uvijek bili leteći. Nikad u stvarnosti nismo niti imali pravog golmana i uvijek bi nekoga sa ceste pokupili. Na žalost, zbog toga detalja smo uvijek i bili oni koji igraju za raju i zanemarjuj taktiku. Ovako: Gornji red s lijeva Memić (vođa ekipe), Janjić, Sabo (ne znam prezime), Habibija, Cvitanović, Kazazić (trener). Donji red: Taslidža, Velagić, Puce, Dule (ne znam prezime) i Šolaković” – Dzevad Habibija

MNK Seljak Livno. Na slici su: stoje Srećko Vukoja predsjednik, S.Tantaveric sponzor, Vedran Raos, Miroslav Matan, Branko Perić, pokojni Dalibor Perković, Tomo Krešo i Vinko Vukoja, trener. Cuce: Marin Corluka, Mile Krivic, Darijo Duvnjak, Ivo Krezo, Boro Matan (cap) i Ante Anić

Ekipa No4. Stoje, s lijeva:Mirsad Kulenovic, Irfan Demirovic, Toso Imbrahimpasic, Almin Kulenovic, Nermin Karac, Bruno Brzovic i Eldin Bajrovic. Cuce: Perica Balaban, Jozo Petrovic, Ratomir Mihic, Srecko Jeremic, Miroslav Calic i Bozo Vukovic

Ekipa Fortuna Gracanica. Stoje, s lijeva na desno: Mustajbašić Avdo, Nazifagić Engijad, Šako Hidajet, Halilović Avdo, Ramaš Muharem i Gopo Izet (trener). Kleče, s lijeva na desno: Gopo Mevludin, Pjanić Safet, Husarkić Nusret, Husarkić Temin i Mulahusejnović Mevludin (golman).

Ekipe Vucko ekspres iz Bijeljine i Litar vina, litar kisele Bihac. Pokusaj da se saznaju imena igraca ove dvije ekipe nije uspio.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 25.11.2023.

Nedavno objavljeno