KUĆA SLAVNIH – SAHAČIĆ FUAD

PRIMJER ZA MNOGE

Pripadnik starije generacije koji je bio drustveno – politicki angazovan prije dolaska nase ekipe aktivista bio je Fuad Sahacic (na fotografiji). Poznat je po vise nadimaka: Fudo (Dofu), Fontele, Sindikalista a ja najvise upraznjavam: dobri moj inzinjeru, aludirajuci na visoku skolu informatike koju je Fuad zavrsio.

Fis – Gol. Fuada se svi oni koji su igrali ili dolazili na turnir Fis-Gol i liga takmicenja u malom fudbalu koja smo organizovali moraju sjecati. On je bio nasa “krtica” za sve poslove. Njemu nikada nije bilo tesko za opste dobro, za uspjeh u organizaciji da se zrtvuje i da “potegne” za dvoje ako treba. Ta njegova vrlina umnogome je davala “ton” nama ostalima, kako treba da se ponasa u radnom timu ako se zeli uspjeh. Ing. Sahacic je bio sa nama u organizaciji svih takmicenja u malom fudbalu, pocev od 1977 i prvog 6. Aprilskog turnira do Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo, gdje je izabran za blagajnika.

Prijateljstvo.  U vrijeme nasih druzenja i organizacija Fuad je bio jedan od najstarijih u nasem drustvu. Svojom iskrenoscu, toplinom i postovanjem davao je primjer nama mladjim. Rijetko si mogao cuti da on o nekome govori negativno. Uvijek ga je krasila pozitivna energija, kojom je zracio oko sebe.

On o prijateljstvu govori na poseban nacin a nekako najblize mi tom njegovom poimanju je ova misao o prijateljstvu od legendarnog sportiste i covjeka, neprevazidjenog boksera Muhameda Alija, koji je rekao:

“ Prijateljstvo….nije nesto sto ste naucili u skoli. Ali ako niste naucili znacenje prijateljstva, stvarno niste nista naucili.”

Telefon. Njegovo omiljeno sredstvo komunikacije bio je telefon. Cini mi se da je mogao satima razgovarati. Znali smo ga zezati: ti kao neka tetka, samo na telefonu. Nisam siguran da li je od njega krenula, jedno vrijeme u banci glavna zezancija – slanje ptica. Naime, nazove se odredjeni broj, dobije se zvuk cvrkut ptica a onda to proslijedis interesantnoj meti, tj. osobi koju zelis “dici” u zrak. Fudo ili rahmetli Ismet Buric su to “donijeli i zarazili” banku, koliko me sjecanje sluzi.

Zezancija, fudbal i šah. Fuad je davao poseban sarm nasem druzenju. Zasto? Znao je da se sali na tudji racun ali vrlo dobro i da  prima iste. Nikada se nije naljutio a toliko smo znali da pravimo “provale” na njegov racun. On kao da je to znao. Obicno kada nesto zagusti ili ne ide po planu, da bi se izvadili iz situacije mi “nabacimo” Fudu na tapet. Ide zezancija, nakon toga i  problem(i) se lako zavrsavali uz pronalazenje odgovarajucih rjesenja. Tu je Dofu bio veliki “dzek”, svaka mu cast i na tome.

Igrao je Fuad sa nama rekreativno fudbal u osnovnoj skoli “Bane Surbat” na Grbavici. Ostaje u sjecanju njegova “ubojita” ljevica. Igralo se na male golove ali dzaba, kada Fudi legne lopta na ljevaku, on nju odvali bez obzira gdje ce otici. Nije da nije bio precizan ali koga je ta njegova lopta zakacila taj je to pamtio, najmanje tu noc. Kasnije Fudo je bio stalan u rukovodstvu nase ekipe za mali fudbal na bankarskim i medjubankarskim igrama. Jos nesto kada je rijec o fudbalu. U organizacionom odboru turnira Fis – Gol mi smo bili podjeljeni u navijanju, otprilike polovina su bili “pitari” a ostali “manijaci” . Fudo je vatreni navijac, zna se FK Sarajeva i to mu je veliki plus.

Volio je Dofu da igra i sah. Mi smo bili ljuti protivnici a kada smo na odmoru (zadnjih godina je to bila obavezno Podgora, uglavnom sva nasa raja u smjeni zahvaljujuci kadroviku za ta pitanja Radivoju Kovacevicu) nase partije u basti “Sirene” su posmatrali mnogi “kibiceri”, jer uz igranje tu je bila obavezna “porcija” aktuelnih provala. Mislim da je to vise privlacilo paznju, nego ljepota i kvalitet odigranih nasih sahovskih partija. A nismo bili ni “tarabe” – kako bi volio reci Dofu. Kada spominjem sah izmedju nas dvojice, red je da se sjetim da nas je jedne prilike, igrali kod mene kuci, iznenadio Rade Kovacevic. Igrali mi, pa pozvali i njega da se druzimo, jer on nije volio, niti igrao puno saha. U neka doba predlozi Rade da i on igra. Rade pobjedi Fudu, a ja izvukao remi. Vise Rade nije zelio da igra. Kada naucite igrati, javite se – bila je njegova. Jeste da je Rade cekao da se mi malo zamorimo, sto od igranja a vise od maligana ali tu nema vadione. Ne sjecam se da je on (Rade) vise ikada igrao saha sa nama. Na kraju u vezi price o sahu, rivalitetu izmedju Fuada i mene. Obavezno je bilo ko je bolji igrac saha od nas dvojice. Svo vrijeme sam mu se “inatio” i govorio da sam “ja majstor a on maltu mjesa” ali vrijeme je da mu priznam, ipak je bio za nijansu bolji igrac.

Fudo danas. Fuad je nakon rata presao da radi u Sindikat. Bio je predsjednik sindikata finansijskih organizacija BiH sve do 2009 godine, kada je otisao u mirovinu.

Nedavno je imao odredjenih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Sada se oporavlja, nadam se sa uspjehom.

Dobri moj inzinjeru, ne daj se – generacije te trebaju!

Nazalost, u medjuvremenu Fuad nas je zauvijek napustio.

FOTO ALBUM:

Fuad Sahacic i njegova karakteristicna poza, uz obavezni telefon

Fudo(stoji prvi s lijeva) kao potparol ekipe PBS – udruzena banka mali fudbal u Tuzli 1978 godine na igrama sistema PBS. Ostali na fotografiji, stoje s lijeva:p. Zlatko Krznaric, p. Micko Vukic, Adnan Muzurovic, Muhamed Poricanin i Sead Skopljak. Cuce: Sulejman Redzepasic (kondicioni trener), p. Milenko Curcic, p. Dusko Malic i Mile Vukadin

Fudo kao predsjednik sindikata finansijskih organizacija. Na ovoj fotografiji zajedno sa Seadom Memicem i Adnanom Muzurovicem zvanican izlaz na dorucak

Fuad Sahacic (stoji drugi s leva) je radio u deviznom sektoru banke. Fotos datira iz marta 1976 godine.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 22.08.2023.

 

Nedavno objavljeno