KUĆA SLAVNIH – PREDRAG PAŠIĆ

Predrag Pašić Paja……Koševska Raja……

Mnogi će se pitati zašto ovaj naslov…! Jednostavno zato što od kada znam za Paju sve je vezano za njega i Koševo…kao kvart gdje živio i radio i sada živi i radi i teren na kojem je počeo igrati,sazrio kao igrač i radio” čuda” i sada sjedi na klupi F.C.Sarajeva predstavnik kluba,uz to i moj prvi komšija…on u ulici Koševo a ja u prvoj lijevo H.Kikića.Eto zato.

Pašić je davno kao mlad igrač skrenuo pažnju na sebe, specifičnom pojavom, lagan i nježan pomalo mršav, štrkljast, veliki talenat, dribler brz kao vjetar i sa neobićno jakim šutem za takvu građu. Kasnije je izrastao u velikog igrača, za kojeg su se otimali i Hajduk i C.Zvezda.. ali je na KOŠEVU, bila neka tajna veza i ljubav. U svojoj karijeri je igrao za Sarajevo,Stutgart i Davor……

S tugom se sječam kad mu je protiv Želje na Grbavici slomljena noga. U naponu karijere morao je pauzirati izvjesno vrijeme…A tad su igrali za reprezentaciju na istom, lijevom krilu i Đajić koji je bio “nešto bolji” (iz C.Zvezde) i Šurjak koji nije bio nimalo bolji (ali bio je iz Hajduka)…oba iz klubova”Velike Četvorke”. Ko se sječa , zna šta je to značilo..A ja se sječam utakmica sa S.V. Hamburgerom. Ekipa Sarajeva , Pape, Paja, Čobo, Nona, Brko, Mirza, Nihad…a tamo Kalc, Magat  Hrubeš/on nas je u crno zavio i nesretno smo “ispali”/.  A Hamburger je te godine bio prvak Evrope.

Nikad neću zaboraviti te utakmice ni kako je Paja “radio” Kalca uz lijevi aut..čovjeku se i danas manta od toga. Kad sam Kalca sreo kasnije u Amsterdamu..kaže mi Pasik, Pasik, oh majn Got anmeglih špiler../fonetski/. Moj Bože kako nevjerovatan igrač…Kasnije je Paja prešao u Stutgart..i ponovo  ” bacao Kalca po hamburger umjesto čevapa”. U Stutgartu ga je dočekao Dragan Holcer (nažalost nedavno preminuo u Splitu), i kao kapetan “zapovjedio” suigračima da pripaze Paju…pazili su ga  tako da su mu bili pri ruci, samo što mu i torbu nisu nosili. Od tada ga veže trajno prijatstvo sa Jirgenom Klinsmanom, jednim od njaboljih njemačkih centarfora a danas selektorom SAD.

Na kraju “igračke karijere” igrao je za Davor…kad mu Čafir baci loptu na centar i Paja krene u dribling ili loptu “ošamari onako po svom, nježno” naši se odmah ljube. Gol. Nažalost nije bio sa Davorom na zadnjem prvenstvu bivše države…Da je i on još igrao bili bi uvjerljivije šampioni, nebi nam trebala “sreća i Čafirov gol iz penala”.

A bio je “neobićan” za klasičnog fudbalera..kad su svi kupovali BMW, Mercedese, Porše, on je vozio W Široko, mali skromni sportski autić..A kad su svi na kraju karijere otvarali kafane, kafi će i restorane, Paja je otvorio Galeriju Leonardo,usred Koševa. Vjerovatno da nadoknadi stari “Umjetnički Paviljon, koji su na dnu Koševa srušili ” tadašnji pametnjakoviči”.  UMJETNIK u duši  i na terenu i u životu…

U ratu su mnogi otišli iz sebi znanih razloga. Paja je ostao i otvorio Beta Club..BUBAMARA, škola nogometa kulturnog i normalnog života i sklanjao djecu sa ulice i opasnosti koje su vrebale sa svih strana. Ne znam koliko je od tih dječaka postalo “pravi” nogometaša …ali sigurno znam da su svi postali “pravi”ljudi, koji poštuju sva pravila i životne vrijednosti….Sa posebnom radošću se sječam svih mojih putovanja sa Bubamarom na turnire i sportske kampove od Vela Luke, Splita, Trogira…

Turneja na kojoj smo bili, INTER, BARCELONA, VALENCIJA, MALAGA, HAJDUK… pa to je bila liga šampiona. Neponovljivo. Igrala su naša djeca sa Interom, poučeni porazom od prošle godine milanezi”provuku”dva starija igrača, centarhalfa i veznog, što je za taj uzrast bilo previše..i naravno pobjede/3:2/. Jedan od naših dječaka javlja majci u Sarajevo i plače .. “mama igrali smo protiv pravih ljudi”…..kad sam to čuo neznam bili se smijao ili plakao. Zagrlio sam ga i rekao i   “krađe i prevare” su dio ove čarobne igre. Skontat češ jednog dana.

Danas je još uvijek u Koševu Galerija Leonardo i Beta Club Bubamara…i Paja je ponovo u F.C.Sarajevu…sve me to raduje ali sam tužan da jedan takav”sportski gigant” nije izabran za ministra sporta ..ili bar da je dobio nagradu za rad sa mladima i njihovo izvođenje na pravi put u životu…Možda neko od budućih “koji se budu pitali!!!” dođu tobe. Često se sa radošću sjetim Paje, Marele , Srećka i ostale ekipe. Nadam se da ču ih uskoro i posjetiti u Koševu..

I na samom kraju pozdravit Čika Paju…tako su pjevale male Bubamare svoje pjesme….

Autor: Aleksa Aco Čulić

PREDRAG PAŠIĆ – AFIRMACIJA MALOG FUDBALA

O Predrsgu Pasicu dosta se toga zna, njegova blistava fudbalska karijera je bila predmetom mnogih pisanja. Meni je, isto kao nekada, vazno da je Predrag Pasic zajedno sa nama, u malom fudbalu. Naime, u proslogodisnjoj anketi Paja je zauzeo deseto mjesto i time “ovjerio” svoje mjesto u Kuci velikana malog fudbala turnira Fis-Gol.

Cinjenica je da se Predrag relativno kasno pridruzio nasim aktivnostima u malom fudbalu. Naravno, iz razumljivih razloga. On je bio vrhunski fudbaler i njemu je bilo na prvom mjestu igranje za njegove fudbalske klubove. Medjutim, zelim istaci da je igranje Predraga za KMF Davor mnogo znacilo za afirmaciju malog fudbala i Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo. Samo ilistracije radi, dvorana KSC Skenderije gdje se odrzavalo prvenstvo prve gradske lige bila je punija, u to vrijeme, nego Kosevo i Grbavica. Da budemo fer i prema ostalim velikim imenima malog fudbala, nije to bilo samo radi Paje ali sigurno da je bio medju vodecim razlozima.

Mislim da je vec u nekoliko navrata isticano na stranicama portala fis-gol ali nije na odmet podsjetiti da je Predrag Pasic jedan od rijetkih, ako ne i jedini igrac, koji je igrao za reprezentaciju Jugoslavije u velikom i malom fudbalu. To sve govori o igrackim kvalitetima Predraga Pasica.

O drugim kvalitetima Pasica, o Bubamari i ostalom, vise je govorio Aco Culic, koji ga privatno bolje poznaje ali meni ostaje zal sto Predrag ne zeli da se pridruzi ostalim igracima sa svojim sjecanjima. Specijalno za portal fis-gol.

U svakom slucaju, sve najbolje Predragu Pasicu. Hvala Ti sto si bio clanom familije, zvane mali fudbal. Uspjeh u radu i zivotu Ti zelim!

Napisao: Adnan Muzurovic

FOTO ALBUM:

KMF Davor, prvo mjesto na Republickom prvenstvu BiH 1992 godine. Predrag Pasic stoji prvi s desna.

Pape i Paja dva velikana sarajevskog, bosanskohercegovackog, jugoslovenskog, evropskog i svjetskog fudbala

FIS-GOL TIM

09.05.2023.

Nedavno objavljeno