KUĆA SLAVNIH, FUAD ŠVRAKIĆ

Čarobnjak

Nas prvi kandidat za ulazak u “Kucu slavnih FIS-GOL 83-91” je velemajstor malonogometne igre, carabnjak iz FIS-a, rahmetli Fuad Svrakic. On je ucestvovao na vecini nasih turnira. Igrao je za KMF “Davor” Sarajevo. Svojim potezima, majstorijama dizao je mnogobrojnu publiku na noge u popularnom FIS-u.

Medjutim, pravu potvrdu svoga malonogometnog umijeca pokazao je kada smo 1988. godine gostovali u Beogradu. Reprezentacija turnira FIS-GOL (pod imenom Privredna banka Sarajevo) je igrala na turniru koji je nazvan turnir “Sportov pobednik”. Naime, igrale su najbolje ekipe iz Beograda, Zagreba  i Sarajeva. U prvoj nasoj utakmici protiv ekipe “Uspinjaca” iz Zagreba, rahmetli Fudo je odusevio Beogradjane. Najvise zahvaljujuci njemu pobjedjena je “Uspinjaca”, u to vrijeme sigurno jedna od najboljih ekipa na prostorima  bivse Jugoslavije,  rezultatom 5:2. Nakon utakmice beogradska publika je dugotrajnim aplauzima ispratila obje ekipe a Fuad Svrakic je dozivio prave ovacije. Sta reci:bio jednom jedan malonogometni velemajstor. Mi ne bi bili mi da poslije te pobjede nismo “proslavljali” do ranih jutarnjih sati. Otisli smo u Zemun, na kej, na brodicu. I tu je Fudo bio nenadmasan. Znao je odlicno da pjeva a kako je tek plesao (igrao) “sotu”. Zasigurno stoji konstatacija: Fudo Svrakic je bio ona nasa sarajevska raja sa kojom je bilo milina biti u drustvu.

Da se vratimo njegovoj igrackoj karijeri. Nakon sjajnih igara u dresu “Iskre” iz Sarajeva, dobio je poziv da predje u istoimenu ekipu iz Bugojna. Rukovodstvo tima iz Bugojna pocetkom osamdesetih ima velike ambicije te su u svoju ekipu doveli nekoliko poznatih igraca, uglavnom iz sarajevskog “Zelje”.

Tako da zajedno sa Svrakicem u tom periodu od 1972-3. godine  u tim iz Bugojna dolaze Mehmed Sljivo, Fahrija Hrvat i Glamocak, a Alija Saracevic i Stojance Idic su dosli nesto ranije u ekipu. To je rezultiralo dobro obavljenim poslom, jer  se “Iskra” vec naredne godine plasira u drugu ligu – juzna grupa (samo da podsjetimo u to vrijeme su bile cetri druge lige), a nakon slijedece sezone u drugu ligu zapad (napravljeno objedinjenje u dvije druge lige).  Po rijecima Enesa Mameledzije, koji nam je pomogao da se podsjetimo ovih desavanja a koji je igrao zajedno sa tom generacijom, Fuad Svrakic je igrao vrlo dobro, bio je nosioc igre ekipe na sredini terena. On je bio tip igraca, prica nam Enes, koga je publika morala da voli. Mi igraci, takodjer.

Enes ce 1976. godine otici u Francusku gdje nastavlja profesionalnu karijeru, a potom 1978. godine, biva jednim od prvih igraca sa bivsih prostora koji ce zaigrati u Americi, za ekipu “Sting” iz Cikaga.

Rahmetli Fuad Svrakic je za vrijeme igrackih dana drugovao sa mnogim poznatim sportsistima i javnim licnostima iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivse Jugoslavije.

Brojne su izjave o igrackoj kvaliteti rahmetli Fuada Svrakica. Ovdje izdvajamo izjavu koju je o Fudi dao legendarni Ivica Osim a potom i izjavu rahmetli Svrakica nakon njegove briljatne igre na stadionu Kantrida, Rijeka (Hrvatska) protiv istoimenog prvoligasa.

Fuad Svrakic se po zavrsetku igranja za ekipu iz Bugujna vraca u Sarajevo. Igrao je nekoliko sezona za nogometnu ekipu GP “Bosna”. Pokusava uporedo sa igranjem da se bavi trenerskim poslom ali brzo je uvidjeo da to nije posao za njega. Svo vrijeme Fuad je volio igrati mali nogomet, prvo je bio glavni igrac ekipe “Lutrija”, da bi ga potom malonogometni trener Muhamed Poricanin pozvao da igra za ekipu “Ljubljanske banke” koja nakon nekoliko sezona mjenja ime u “Davor”. O uspjesima ekipe “Davor” ce biti posebno rijeci ali u ovom trenutku samo da napomenemo da je Fuad Svrakic zajedno sa tom ekipom bio prvi na turnir “Fis-Gol ” 1989 a igrac turnira “Fis-Gol” 1984 godine. Vrijedno je istaci i ono sto su oni osvojili na malonogometnim takmicenjima koje smo mi, takodjer, organizovali.  Osvojili su prvo mjesto u Prvoj gradskoj ligi 1990., potom bili prvi na prvom Republickom prvenstvu iste godine, da bi kao prvaci BiH otisli na prvenstvo Jugoslavije. I tu su bili prvi.

Za ekipu “Davor” igrao je dug period. Umro je od neizljecive bolesti. Bilo je zadovoljstvo poznavati takvog igraca i covjeka.

Adnan Muzurović

JOŠ JEDAN POGLED NA LEGENDU MALOG FUDBALA

OKO MAJSTORA SVE KLIZAVO

Turnir »Sportov pobednik« u Beogradu obiljezio je Fuad Svrakic svojim atraktivnim potezima. Fudo je imao jednu vrlinu i na velikom terenu, a uspjesno je to primjenjivao i na malom: da u korner navuce dvojicu igraca koji ga na neki igraca opkole i onda ih na volseban nacin ostavi u korneru a on pravi gol sansu.

Za vrijeme utakmice pitaju me ushiceni gledaoci: » Ko je ovaj, mi imamo virtuoza Karasija (reprezentativac ex YU), ali sta ovaj covjek radi sa loptom to Beograd jos nije vidio«. Ekipa reprezentacije Sarajeva je samo zbog nesmotrenosti i iskljucenja Harisa Rasidagica nije uzela vec osvojeno trece mjesto.

Nesto najbolje sto sam vidio od Fudinog majstorluka u Fisu je kad je upucenu loptu u for sproveo u gol varajuci od centra protivnicke igrace varkom tijela, a da loptu nije ni pipnuo. Jeste da je bio klizav teren, ali je i »majstoru« bilo klizavo.

Radivoje Kovačević

FOTO ALBUM:

Ekipa “Iskre” iz Bugojno 17.oktobar 1973. Stoje: Glamocak, Janjus, Sljivo, Skopljak, Kablar, Bajramovic, Mameledzija Cuce: trener Gojkovic, Mandzuka, Idic, Saracevic i Fuad Svrakic

Igraci “Iskre” Bugojno zajedno sa igracima brazilske ekipe “Flamengo” nakon prijateljskog susreta

Rahmetli Fudo Svrakic je u karijeri biran u razne reprezentacije. Ovdje ga vidimo (cuci drugi s lijeva) kada je igrao na turniru Zonskih reprezentacija, 12. maja 1972.godine

Na fotografije lijevo ga vidimo u drustvu Mise Smajlovica, cuvenog fudbalera FK “Zeljeznicar” Sarajevo.

Reprezentacija turnira “Fis-Gol” koja je nastupala na “Sportovom pobjedniku” u Beogradu. Na fotografiji stoje s lijeva: Tarik Korjenic, Mato, Adnan Muzurovic, Nedim Muminovic, Zoran Bilic, Boro Borovcanin, Kemal Sukalic ( trener), Novo Popovic (trener). Cuce, s lijeva: Enver Prses (predstavnik ekipe), Rajko Dogandzic, Haris Rasidagic, pokojni Miroslav Miso Prajzler, rahmetli Fuad Svrakic i Emir Cafer Karamehmedovic. Fotografiju napravio vodja puta: Radivoje Kovacevic.

Ekipa Davora, prvo mjesto 1989 godine. Fudo Svrakic je svojim igrama mnogo doprinjeo uspjehu ekipe.

FIS-GOL TIM

23.03.2023.

Nedavno objavljeno