ASOVI MALOG FUDBALA

Rasprava o najboljim igracima malog fudbala u gradu Sarajevu u proslosti je uvijek draga ali i nezahvalna tema. Svi mi imamo svoja razmisljanja, svoje ukuse i argumente.

I danas, kada se na kafi nadjes sa starom rajom, nakon pocetne razmjene pitanja o zdravstvenom biltenu, djeci i onome sta se radi, obavezno se predje na temu nekadasnjeg igranja, organizovanja a na kraju prica zavrsava o najboljim igracima iz tog perioda.

Nekada, kada smo inicirali ideju o prikupljanju materijala za Almanah malog fudbala i razgovora o tome kako je bilo prije nas, sto se tice igranja i organizacije malog fudbala u Sarajevu, nije bilo lako doci do podataka i dokumentovane argumentacije o svemu tome. Jedina osoba koja je bila spremna da konkretno pomogne u tom pravcu bio rahmetli Begler Bego Resic. Mi smo objavili njegova sjecanja.

Kada govorimo o tome, sto se igraca tice, u sjecanju ostaje da smo mi zeljeli da napravimo selekciju najbolji igrac malog fudbala decenije. Tako da je preovladalo misljenje da je Mehmed Sljivo bio najbolji igrac za period 1970 – 1980 godina a nenadmasni Fuad Svrakic u vremenu od 1981 – 1991 godine. Interesantno je napomenuti da su obadvojica ovih malonogometnih velemajstora svoje najbolje igre na velikom fudbalu pruzili u dresu FK Iskra iz Bugojna.

O tome koji su jos igraci obiljezili ovaj period, o kojem mi pisemo, mozete pogledati nas prilog u rubrici Kuca Slavnih.

Ponovo pozivamo sve nase nekadasnje igrace, trenere, predstavnike ekipa i organizatore malog fudbala iz ovog perioda da nam se pridruze, te nam dostave svoja razmisljanja na ovu temu.

Unaprijed zahvalni,

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 04.03.2023.

Nedavno objavljeno