KUĆA SLAVNIH-NOVO POPOVIĆ

Veliki poznavaoc malog fudbala

Cast mi je nesto napisati o Novi Popovic, kojeg sam licno poznavao oko desetak godina a onako sportski iz vidjenja puno duze. Mogu smjelo da tvrdim da se on rodio zbog sporta jer onako kako je on dozivljavao sport to nije niko od nas koji smo bili oko njega. Gledao ga je iz drugog ugla i valjda je to i bio razlog da smo pristali na suradnju (Sonsi).

Ne sjecam se tacno kako je do toga doslo ali to je bilo najbolje sto nam se desilo u sestogodisnjoj karijeri Sonsa. Novo je toliko skroman i ne mozes ga kupiti za nikakve pare. Pa zvuci nemoguce ali on nikada nije htio doci u moj salon na besplatno sisanje a kamoli neki novac. On je to radio iz ljubavi i zelje a mi smo mu pokusavali istom mjerom vratiti. Puno nam je pomogao kao trener a u neku ruku bio kao otac ekipe. Nikada ga nisam vidjeo ljutog a kamoli da se svadja sa nekim. Kada smo igrali nikad se nismo ljutili na izmjene, jer smo imali puno povjerenje u naseg Novu a znali smo i ponekad zasjesti do kasno.

Toliko dobrog se moze pisati o nasem dobrom Novi ali jednom recenicom je najlakse izreci: Skromna ljudina koja zivi za sport.

Miro Klarić

Novo Popovic – fudbalski neimar

Zamoli me Adnan, pa ima par mjeseci da napisem nesto.

,,O cemu bi da pisem?” upitah ga.

,,Ma pisi o cemu hoces, o cemu bi volio da pises, ili jos bolje, o ‘kome’ bi volio da pises “, odgovori mi on.

Gledam ove slike sa FIS GOL-a, sa Fisovih tribina, sa nekih drugih turnira, gledam poznanike, prijatelje, suigrace, protivnike sa fudbalskih terena, njihove face… Cesto se na tim slikama pojavljuje jedan poznati lik, njegovo nasmijano lice – lice Nove Popovica.

Nova Popovica zelim da spomenem jer je dostojan prisjecanja i spominjanja, jer je ostavio trag u sarajevskom malom fudbalu. Znam da ga mnogi bolje znaju od mene, te ih ovom prilikom pozivam da dodaju ono sto je vrijedno pomena i pisanja o Novi.

Novo Popovic je fudbalski neimar, pregalac koji je aktivno pratio sva zbivanja u sarajevskom fudbalu, a i sire, a takodje i ucestvovao u njima. Sarajevsi fudbal, (prije svega turnir malog fudbala Fis Gol) je bio posebno dobro pracen u “Oslobodjenju” (novinskom listu u cijem je urednistvu Novo Popovic radio). Izvjestaji sa Fis Gol-ovih utakmica, rubrike o istaknutim pojedincima, te ostale informacije bi redovno bile objavljivane zahvaljujuci (izmedju ostalih) i Novi Popovicu.

Novo je bio redovni posjetilac Fis Gol-ovih turnira, bilo kao gledalac, bilo kao predstavnik pojedinih ekipa. Sa Novom sam imao licno zadovoljstvo suradjivati u nekoliko navrata, i mogu reci da je uvijek ostavljao utisak zrelog i smirenog covjeka, ali takodje i covjeka koji zna sta hoce, te zna i nacin na koji moze da ostvari to sto hoce. Novo je uspjesno vodio moju ekipu “SONS-a” na par Fis Golovih turnira, a takodje i ekipu moje Omladinske Zadruge “Valter” (osvojeno prvo mjesto na turniru).

Novo je bio fudbalski znalac, ali je imao i “pricu”, znao je pripremiti i motivisati kako pojedince tako i cijelu ekipu. Sjecam se jedne godine kad su dvije ekipe iz Sarajeva ucestvovale na jednom (ako ne i prvom ikad organizovanom u bivsoj Jugoslaviji)  medjunarodnom turniru malog fudbala u Porecu, moja ekipa “Odeon” je bila sastavljena od Dif-ovaca (Marin Corluka, Ante Omazic, ja) i jos nekoliko vrsnih sarajevskih majstora malog fudbala (Golub, Zube, Hoso, Rajko Dugancic), dok su nam turnirski i gradski rivali bili Hasanov “Tabasko” sa Drazenom Klacarom, Zofom Memicem i ostalima. Obadvije su ekipe rasturile protivnike u nekoliko prvih utakmica, i dok je “Tabasko” proslavljao pobjede do kasno u noc, Novo bi tjerao “Odeonce” na spavanje k’o da smo u vojsci. ,,Bice vremena za slavljenje” sjecam se da bi nam govorio Novo. I zaista, mi dogurasmo do finala (u kojem izgubismo od odlicne ekipe “Kompred” iz Tuzle), dok “Tabasko” izgubi u cetvrtfinalu. Proslava je “obavljena” u Zagrebu (u restoranu naseg sponzora koji nije zalio truda da nas nagradi). Poslije toga turnira Hasan odmah angazova nekoliko nas iz Odeona da igramo za njega na novogodisnjem turniru u Mariboru, te Nova Popovica da nas vodi.

Novo je takodje uspjesno vodio i ekipu “Amel” u Kutiji Sibica, te ekipe “Oslobodjenja” i “Azara”. Kazem uspjesno jer nikad ni od koga nisam cuo niti jednu negativnu rijec o Novi, samo rijeci pohvale, ne  samo o njegovim trenerskim kvalitetima, nego onim znacajnijim – ljudskim. Uvijek se ophodio sa postovanjem prema svima, a kad nije islo onako kako bi mislio da treba, uvijek je bio spreman da okrene na salu. ,,Mantarosi” je bio njegov pseudonim za sve nas koji smo se “seljakali” s vremena na vrijeme (mantali) iz jednog tima u drugi. Tako bi on nas znao koriti, a na kraju – zna se – obicno bi nam se toboze gundjajuci pridruzio, a ponekad bi znao i poigrati sa nama.

A kad bi ga zezali sto nam se “pripatao”, znao bi “odbrusiti”:

,, Koga ne mozes pobijediti, bolje mu se pridruziti.’’

…Predugo je vremena proslo, predaleko smo od rodnog nam Grada na Miljacki, sjecanja polako blijede, odavno smo vec navikli na nove sredine, novo vrijeme, nove ljude. Ali neke ljude ne zaboravljamo tako…olako. Novo Popovic je jedan od tih ljudi, koji se ne zaboravljaju lako. Niti kao covjek, niti kao sportski pregalac, niti kao prijatelj. Zbog svega ovoga sjetih se jednom poslati Novi Popovicu fudbalski dres odavde iz daleke Kanade, da mu pokusam tim malim gestom paznje poruciti da drage ljude ne zaboravljam lako. Poslah, a sramota me priznati da ne znam ni da li ga dobi Novo. Pozdrav, Prijatelju moj.

Željko Bojić, Kanada

FOTO ALBUM:

Ekipa Cengic Vila 2, pocetci “ozbiljnog” rada u malom fudbalu Nove Popovic

Ekipa SONS, nakon osvajanja prvog mjesta na jednom od turnira u FIS-u

Sa ekipom Amel Novo je pobjedio turnir u organizaciji MZ Centar

Mi iz SD PBS – UB smo imali dobru saradnju sa Novom Popovic. Cijenili smo njegovu ogromnu ljubav za malim fudbalom. Svakako, i znanje koje je posjedovao i koje je dokazao kao trener u mnogim ekipama malog fudbala u Sarajevu. Potvrda svega toga je bio poziv njemu da vodi ovu selekciju turnira Fis-Gol na turniru u Beogradu 1987 godine, gdje je ekipa ucestvovala zajedno sa ekipama Uspinjaca Zagreb, Jugoslavija plavi Beograd i Sid.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 05.08.2023.

Nedavno objavljeno