KUĆA SLAVNIH – MEHMED BAŽDAREVIĆ

Najbolji i najvažniji igrač generacije

 Napisao: Nedžad Hadžialić

Mehmed Baždarević je rođen 1960. godine u Višegradu. U Željezničaru je „od malih nogu“.  Prvi put je igrao za Željezničar u sezoni 1978/79. i , do svog odlaska u Sochaux-Montbeliard, 1987. godine, je bio njegov mozak i spiritus movens. Najbolji i najvažniji igrač. Tada su igrali i takvi majstori ove igre kao što su Baljić i Škoro, i uvijek pouzdani Šabanadžović, ali bez Meše to ne bi išlo. Kapiten, spreman, jak na lopti (kod nas se govorilo „zna sve s njom“), pouzdan, znalac, svugdje na terenu; u jednom trenu gradi napad, u drugom požrtvovano brani svoj gol. Za njega nije bilo izgubljene lopte. Govorili su neki, koji se sjećaju, da je bio personifikacija samog Di Stefana. Izgarao je za svoju ekipu. A baš u tom izgaranju i odgovornosti, dok su drugi „zamahivali“ i tako sticali slavu praveći protivničke igrače smiješnima, a on je to isto mogao da je htio, je njegova veličina. Tako je bilo i u reprezentaciji SFRJ. Unatoč svim domaćim zvijezdama i „zvijezdama“, mnogi su selektori suparničkih reprezentacija spominjali jedno ime ispred svih – Meša.

Meša je igrao kod Osima i ništa nisu osvojili. Finale kupa, treći u prvenstvu, polufinale Kupa UEFA. I u Sochauxu je „starosjedilac“, preko 350 odigranih utakmica. Nakon toga igra kratko za Nimes Olympique i švajcarski Etoile Carouge.

U reprezentaciji je igrao skoro za sve postojeće selekcije. S olimpijskom reprezentacijom osvojio je bronzanu medalju na Olimpijadi 1984. godine. Za A-selekciju je debitovao 1983. godine i igrao do raspada SFRJ. Nastupio je na Evropskom prvenstvu 1984. godine. Međutim, zbog incidenta sa sudijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1990. kažnjen je godinom dana zabrane igranja za reprezentaciju i nije otišao na taj Mundial. Za najbolju selekciju je odigrao 54 utakmice i postigao 4 gola. Dva puta je igrao i za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što je s 38 godina prestao igrati, počeo je s trenerskom karijerom. Trenirao je klubove u Francuskoj (Istres, Grenoble, Sochaux), Tunisu (s Etoile Sportive Du Sahel je bio finalist Afričke lige šampiona) i Kataru (Al-Wakrah). Krajem 2014. godine je postao selektor reprezentacije BiH.

Bilo je i priznanja. Dva puta je bio najbolje ocijenjen igrač prvenstva SFRJ , bio je najbolji strani igrač francuske prve lige (1989.) i najbolji trener francuske druge lige (2004.).

VRHUNSKI NOGOMETAŠ ZA SVE TERENE

Raja je voljela da gleda svoje ljubimce sa velikih terena kako igraju mali fudbal. Postojali su razni kriteriji koje “pravi” igrac a ko se “slepa” na snagu i kondiciju. Mehmed Bazdarevic – Mesa je po svim kriterijima bio odlican igrac, i na velikom terenu i na malom. Da ne nabrajam koje individualne kvalitete su ga krasile, jednostvano sve je imao i bio je veliki igrac.

Na turniru Fis-Gol Mehmed Bazdarevic je igrao za ekipu Verone, konstantno. Jedne prilike, na pitanje zasto uvijek igra za Veronu, je rekao: „ za raju i Medu“ (pokojni Mladen Vrcek), vlasnik kafica Verona u Hrasnom.  Mehmed je obicno dolazio kao pojacanje za polufinale, finale. Da je igrao vise bilo bi to dobitak za mali nogomet, za turnir Fis-Gol a i Mesa bi mogao biti ravnopravan u konkurenciji za najboljeg igraca turnira. Ovako, mi smo davali prednost onima koju su igrali sve utakmice turnira. Mada je u ovakvim slucajevima uvijek prisutna dilema, jer polufinalne i finalne utakmice turnira su najteze za igrati i tu vrhunski majstori malonogometni igre dolaze do pravog izrazaja. Njihove igre, po pravilu, prave onu potrebnu prevagu, da ekipa u kojoj igraju osvaja prva mjesta.

Njegov odnos prema igri je posebno fascinantan. Bez obzira gdje igrao na malom ili velikom terenu, protiv koga, uvijek je ulagao punog sebe u igru, izgarao za svaku loptu………….i naravno, to je uglavnom davalo rezultate. On i njegova ekipa su bili na kraju pobjednici.

Da je Mesa Bazdarevic ostao u dobrom sjecanju malonogometne raje potvrdjuje cinjenica da je izabran u prvu postavu turnira Fis-Gol sastavjenu od prvoligaskih igraca, u nedavno spovedenoj anketi portala fisgol83-91.

Kao i u slacuju njegovih predhodnika, prvoligaskih igraca o kojima smo pisali na portalu fisgol83-91 i Mehmed Bazdarevic je imao doprinos u popularizaciji malog fudbala i turnira Fis-Gol. Hvala i njemu na tome!

Adnan Muzurović

FOTO ALBUM:

Mesa, kolaz fotografija, nedostaje detalj sa malog fudbala

FK Zeljeznicar, Mehmed Bazdarevic kapiten ekipe

Ekipa Verona, pobjednik turnira 1986 godine: Stoje, s lijeva: p. Mladen Vrcek, Mehmed Bazdarevic, Mladen Tomić, Mesud Cebo, Zoran Pržulj, Milivoje Terzić, Ognjen Bošnjak i Dzevdet Midzic – Midže. Donji red: NN, Vahid Avdic, Rajko Dugandzic, Momcilo Tošović, Faik Kolar i Dragan Vlaški

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 06.06.2023.

 

Nedavno objavljeno