INTERVJU ZA DRUGI PORTAL

Ovih dana dao sam intervju novinaru Denisu Zeba za portal Faktor. Obzirom na uredjivacku politiku pomenutog portala nije isao citav tekst. Razumljivo, novinar ima viziju onoga sto zeli istaci u svom tekstu. Smatram da bi mogao iskoristiti priliku, te vas jos jednom u sazetim crtama podsjetiti na sve ono sto je bila karakteristika djelovanja clanova SD PBS-UB i mene licno u malom nogometu tih dvadesetak organizacionih godina.

Mislim da kada pricamo o prijeratnom turniru u malom fudbalu Fis-Gol trebamo istaci odakle ta moje interesovanje za mali fudbal. Prije svega, igrao sam lopte, mali fudbal (neki kazu veoma dobro), probao sam igrati veliki (neuspjesno u kadetima FK Zeljeznicar). Nisam zelio igrati u “fildzan” ligama, te se posvetio igranju malog fudbala.

Uz igranje malog fudbala veoma rano sam poceo razmisljati o statusu malog fudbala unutar nogometnih saveza. Recimo, kada smo prvi put, ja i moja raja sa Cengic Vile 1 organizovali 1976 godine turnir na igralistu Cengic Vila 1 nismo imali pisane propozicije (pravila) igre i disciplinski pravilnik. Uradio sam iste a kasnije posudjivali i drugim organizatorima. Radio sam u Privrednoj banci, gdje smo 1977 godine pokrenuli 6. Aprilski turnir uz ucesce tada veoma dobrih ekipa. Turnir je odrzavan tradicinalno svake godine. Odrzali tu tradiciju deset godina.

Potom, mi organizujemo ligu grada u malom fudbalu, 1991 i 1992 godine. Igralo se na pet malonogometnih igralista sirom grada. Prve godine najuspjesnija je bila ekipa Cengic Vile 1 (pokazavsi da se na Cengic Vili 1 u to vrijeme igra najbolji mali nogomet u gradu) a druge Ljubljanska banka (Davor).

Dolazi vrhunac nase organizacije iz SD PBS-udruzene banke 1983 godina. Uvidjevsi rastucu popularnost malog fudbala u gradu krecemo sa organizacijom turnira u malom fudbalu Fis-Gol. Poceli smo sa sesnaest ekipa a rekordna godina je bila 1990 godina sa 136 ekipa.

U medjuvremenu, postao sam clan predsjednistva FS Sarajevo a u zelji da institucionalno uvezem mali fudbal tako da smo ubrzo bili ukljuceni i u SOFK Sarajevo (bio clan Predsjednistva SOFK Stari grad) sa zeljom da budemo na budzetu ove tada znacajne sportske organizacije. Sa svojim intencijama u popularizaciji malog fudbala nastavljamo (uvijek isticem znacaj naseg organizacionog tima iz sportskog drustva Privredne banke) dalje te organizujemo Udruzenje klubova malog fudbala Sarajevo. Rat nas je prekinuo da isto ne uradimo na nivou Republike Bosne i Hercegovine. S tim da napomenem da smo mi iz Udruzenja ucestvovali u organizaciji takmicenja tokom agresije na BiH. Bio sam clan Ratnog Predsjednistva FS Sarajevo.

Vratimo se turnir Fis-Gol, obizrom da je to vase centralno pitanje. Kada me pitate koji mi je turnir najdrazi? Moram vam istaci, isto kada pitate oca koje mu je dijete draze. Svaki turnir je bio nesto specijalno, imao svoju posebnost. Znaci, svi su bili dragi ali moram reci da je onaj posljednji, organizovan 1991 godine, bio cudan. Osjetila se ta ratna psihoza, te smo bili primorani da djelom odstupamo od nasih organizacionih principa.

Legenda Davorin Popovic Pjevac i ostale gazde kafica su nam bili veoma bitan segment u razvoju malog fudbala. Razlog, ulagali su novac. Okupljali ucesnike turnira, tu se sirila prica o nama. Naravno uz informacije u sredstvima informisanja. Poznato je da je pjevac bio sportista, volio je FIS a uvijek nam je davao podrsku.

Ekipe koje su obiljezile turnir Fis-Gol? Sve koje su ucestvovale a posebno treba istaci one koji su osvajali turnir. Prije svega, Veronu (trostruki sampion), Davor (dva puta), Café Gem, Unis Pirm, Drugari Zenica i Vrbanjusa-Arija. Mnogo je tu prodefilovalo veoma kvalitetnih ekpa, uzelo bi vam puno prostora. Mozda da dodamo one koji su bili u finalu sa gore navedenim ekipama. Znaci, Café Ruza, Tabasko, Cengic Vila 1 (sa nenadmasnim Misom Prajzlerom na celu), Garnizon JNA, Café Didi, Sons, Buguli, Oslobodjenje, Gril Sunce i Robi Breza.

Na kraju, najveca vrijednost turnira njegovi igraci. Zaista, tesko je nabrojati sve one koji zasluzuju da se spomenu. Hajde da pokusamo. Mi smo pravili anketu o najboljim igracima turnira. Tu su prvh  deseta mjesta zauzeli: Fuad Svrakic, Vahid Avdic, Faik Kolar, Senad Hodzic, Zeljko Bojic, Zoran Przulj, Nebojsa Novakovic, Mehmed Janjos, Zijad Svrakic, Predrag Pasic i Zoran Bilic. Takodjer da ne zaboravimo, najbolje golmane turnira: Emir  Karamehmedovic, Damir Milicevic, Safet Hodzic, Dragan Radovic i Ismet Sijercic.

Posebnu zahvalnost dugujemo navijacima koji su u velikom broju dolazili na nas turnir i liga takmicenja (gradska prva i druga liga) koja smo organizovali.

Adnan Muzurovic

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 31.01.2022.

 

Nedavno objavljeno