BRANISLAV CRNOGORAC

Branislav Crnogorac rođen je 11. jula 1952. godine u Zrenjaninu (Srbija), a državljanin je BiH.

Priča o legendarnom Crnogorcu počinje krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća.

“Na Grbavici su se trenirali borilački sportovi. Ja sam se upisao u Džudo klub Bosna i tada sve počinje… Bio sam višestruki republički prvak, studentski prvak bivše Jugoslavije. Bio sam među najuspješnijim u kategoriji do 65 kg”, prisjeća se Crnogorac.

Već tih sedamdesetih godina Brane Crnogorac se okreće trenerskoj karijeri, a od 1978. je prvi trener Bosne.

“Bosna je bila prvak nekadašnje Jugoslavije 1985. godine, a 1990. pobjednici jugo-lige. Pojedinačno, u vrlo jakoj konkurencij, zauzimali smo visoka mjesta na državnim prvenstvima”.

Ubrzo će Crnogorac postati i reprezentativni trener nekadašnje  države i predsjednik Selektorske komisije Džudo saveza bivše Jugoslavije.

“Vodio sam kadete i juniore i 1978. na Evropskom prvenstvu u Miškolcu (Mađarska), reprezentativac Fabijan Marjan osvojio je bronzanu medalju. Poslije sam imenovan za selektora i trenera džudo reprezentacije BiH i na toj funkciji sam i danas”.

Branislav Crnogorac je 1993. godine predstavljao Džudo savez Bosne i Hercegovine na svjetskom kongresu Džudo federacije u Hamiltonu (Kanada) i time je naša država uključena u  evropsku i svjetsku asocijaciju ovog sporta.

“Uključivanje Bosne i Hercegovine i naših džudista u evropske i svjetske tokove značio je veliki podstrek za razvoj ovog sporta. Stasala je nova generacija koja je je proslavila našu zemlju na svim takmičenjima, poput Olimpijade, Univerzijade, Mediteranskih igara: Arijana Jaha, Amel Mekić, Davor Vlaškovac, Larisa Cerić, Ibro Miladin, Edin i Aldin Lukač, Eldin Omerović, Amir Topuz, Dea Miletić, Sabina Haračić i drugi”.

Red je da se navedu znacajniji rezultati koji su džudo reprezentativci BiH pod rukovodtsvom Crnogorca postigli na međunarodnoj sceni. Najveća satisfakcija je zlatna medalja bh. reprezentativke Larise Cerić na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Parizu. Amel Mekić je na Mediteranskim igrama u Peskari osvojio bronzu, dok se Cerićeva okitila bronzom. Na Evropskom kupu za seniore i seniorke, koji je održan u Sarajevu, zlatne medalje su osvojili Cerićeva i Eldin Lukač. Pod vođstvom Crnogorca Cerićeva se okitila još jednom zlatnom medaljom i to na Balkanskom seniorskom prvenstvu u Nišu, dok je Sabina Haračić osvojila srebro, a Eldin Lukač bronzu. Njegovi takmičari su bili uspješni i na Balkanskom prvenstvu za juniore, na kojem su Drago Lučić, Sabina Haračić i Larisa Cerić osvojili zlatne medalje. Zbog svih uspjeha koje je Crnogorac postigao u vodjenju reprezentacije on je vise godina bio u užoj konkurenciji najboljih trenera BiH.

Tim povodom je Branislav Crnogorac je rekao:

“Mi u amaterskim sportovima radimo za aplauze, jer tu nema mnogo novca, te nam papir koji dobijemo za uspješnog sportistu ili sportskog radnika predstavlja sve. Posebna nam je satisfakcija ako neko prepozna da smo dobro radili, što nam daje dodatni motiv da nastavimo istim putem”.

Crnogorac je član Olimpijskog komiteta BiH, predsjednik Komisije za vrhunski sport, generalni sekretar Sportskog saveza BiH, te predsjednik Komiteta za univerzitetski i školski sport.

“Uporedo sa dugogodišnjim trenerskim radom i prisustvu u sportu na vrlo odgovornim  funkcijama, moram istaći rad i na naučnom planu, gdje sam svoje iskustvo iznio u doktorskoj tezi Transformacija bazičnog i specifičnog motoričkog statusa vrhunskih džudista pod uticajem inoviranog modela treninga i uspješnom odbranom stekao zvanje doktora sporta”, kaže Crnogorac, koji je dobitnik brojnih stručnih i društvenih priznanja, a najdraža mu je Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, odakle je i započela njegova istorijska priča o bh. džudou.

Uspjesi kao trenera

Branislav Crnogorac Brane je svojevrstan rekorder po mnogim odličjima, koje su osvojili sportisti sa kojima je radio kao trener u poslijeratnom periodu. Osvojio je petnaest petih mjesta na svjetskim i evropskim takmičenjima. Četiri peta mjesta na svijetu (Mekić),  evropske seniorske medalje (Vlaškovac, Mekić, Topuz i Cerić – 2 medalje), zatim ima medalju sa Univerzijade (Mekić), juniorsku svjetsku zlatnu medalju (Larisa Cerić), mediteranske medalje (Mekić, Cerić), te pet evropskih seniorskih medalja (Vlaškovac, Mekić, Topuz i Cerić – 2 medalje). Također, ima najviše medalja sa svjetskih kupova – 8 medalja (Mekić i Cerić), te evropskih kupova i najviše zlatnih sa istih (Miladin, Cerić, Mekić i Lukač). Crnogorac kao iznimno poštovan i cijenjen u međunarodnim sportskim asocijacijama uspio je u Sarajevu organizovati  evropska prvenstva, te jedini je sportski radnik koji je uspio dobiti licencu za evropski kup za seniore i seniorke.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 12.09.2023.

 

Nedavno objavljeno