SULEJMAN HADŽIBEGOVIĆ

Kratka biografija

Visestruki juniorski i seniorski prvak BiH. Prvak-zlatna SFRJ. Borncana prvenstvo SFRJ. Reprezenitarivac SFRJ na evropskom, tadasnji SSSR-Lenjingrad 1972-1973. Ucesnik evropskih prvenstava. Trener prve ekipe Bosne u isto vrijeme i takmicar. Standardni clan prve ekipe Bosne u saveznoj judo ligi. Internacinalni kup Zaostrog 1973…1972…prvo mjesto..kat.do 63kg. Prvo.mjesto na vise otvorenih prvenstava u BiH i izvan BiH. Dobitnik vise priznanja ispred SD “Bosna”..judo saveza BiH..itd. Dakle, vise puta prvak BiH u junirskoj i seniorskoj konkurenciji.

Ponosni smo

Predsjednik našeg kluba g-din Sulejman Hadžibegović je 23/01/2014g. počastio svoj Judo Klub Sarajevo sa priznanjem koje mu je odlikovao Sportski Savez BiH, a povodom 70. izbora najuspješnijih sportista i sportskih ekipa za 2014 godinu.

Ovim njegovim priznanjem učinio nas je jako ponosnim, što cjelom našem kolektivu daje veči zamah, a što nas iz dana u dan vodi ka većim klubskim ostvarenjima.

Još jednom ti od srca čestitamo i želimo sve najljepše, a mi čemo ti se odužiti kao i uvijek najsjajnijim odličjima i dalje te činiti ponosnim kao što si i ti nas sa ovim priznanjem.

Judo Klub Sarajevo

Student iz Zagreba donio u Sarajevo judo, ing. Husein Delić

Pitao sam Sulejmana da mi on pomogne u selektiranju dzudista koji bi trebali biti predstavjeni u knjizi “ Turnir Fis-gol, Vise od igre”.

“ Moram razmisliti ..dobro razmisliti..bilo je u tom periodu nekoliko prvaka tadasnje SFRJ…nekoliko viceprvaka…vise brončanih..potom medalje sa unicerzitetskih svjetskih prvenstava..neki su otisli iz Sarajeva i BiH tada u druge klubove i postigli odlicne rezultate..neki nisu uzimali medalje ali su bili nezamjenjiva postava u ekipnim mecevima i pob jedzivali sanpione…itd Moram dovro razmisliti…tesko bi mi bilo da bekoga povrijedim..

Novica Todorovic je vrhunski judas..prvak SFRJ vise puta..sila od borca. Neretva je isto tako uz napomenu da je i danas sampion..koliko znam redovan je na svjetskom takmicenju veterana..zlatni..srebreni ..brincani..tesko da ostane bez medalje..prijectoga sampion tadasnje SFRJ…cini mi se da ce okoncati u kimonu i na tatamiju… I jedan i drugi su ponikli u Bosni..jednom sam bio jedan period trener itd.. BiH judo dobro pečati i jednog i drugog..s tim da je Novica otisao u Novi Sad nakon nekoliko godina treniranja i takmicenja u BiH. Takodjer, uz napomenu da je redovno po pozivima se kao pojacanje takmicio za klubove u BiH…onoliko koliko ja mogu svjedociti..

Imate tu jos poprilican broj sampione…Ducic iz Trebinja..pokojni Radoslav Rundic nevjerovatni takmicar..sampion… Jednostavno Bosna i Željo su bili rasadnici judo sporta u BiH…sto takmicara..sto trebera…sto sudija..takodjer i visokih funkcija u tadasnjem judo savezu SFRJ…potom danas imate isto tako predstavnike u evropskoj judo federaciji upravo judase koji su ponikli u Bosni..itd.

Ovo bi mogla biti duga storija o jednom sportu koji se uzdigao do svjetskih razmjera po rezultatima koje ostvaruje pocev od 1959-1960 godine pa do danas.  Ne zaboravite da je bosnin takmicar pok. Jure Markicevic nakon sto je postao prvak SFRJ iste godine ostvario odlican evropski rezulat..koliko znam peto mjesto u Evropi, itd.

Jah..mozda ti interesantno..djudo je u BiH dosao na nacin da ga je tadasnji student iz Zagreba donio u Sarajevo, ing. Husein Delic.. To neki izbjegavaju navesti.”

Zelim ovdje dodati Sulejmanov komentar o dr. prof Zelimiru Vuckovicu, jer po mene mnogo govori o obadvojici zasluzni majstora dzudoa, Vucku i Sulji.:

Moralna vertikala

Dr Vučkovic je predstavljao za nas..tada zaljubljenike u kimono moralnu vertikalu..autoritet bez pogovora. Za vrijeme treninga judo je bio jedina tema..nakon treninga sa njim smo razgovarali o svemu..nije bilo tema koje smo zaobilazili…

Vodio je racuna o nasem obrazovanju..kakvo smo bili ucenici..kasnije studenti..potom i nakon studija gdje smo..sta radimo i dr. Sjecam se da je za jednog sarajevskog judasa poprlicno se namucio oko njegovog upisa na faks..kada mu je od strane dekana tog fakulteta receno da je broj popunjen i da nema slobodne stolice za jos jednog studenta. Vučko (nadimak nas) je to prakticno pojednostavio rijecima “ok, ako nema slobodbe stolice on ce sa sobom donijeti stolicu, dakle mozemo li smatrati da he upisan”. I zaista nas sportski kolega je upisan na faks te godine..zavrsio je faks..potom unaprijedio svoje skolovanja do statusa prof univerziteta. Takodjer, ja sam u jednom periodu zapao u probleme sa skolom…zapustio..pocele sz dolaziti slabe ocjene i njegova reakcija je bila udaljenje sa priprema dok ne popravim ocjene sto sam i ucinio…vratio ye treningu i postigao u ti doba vrhunske rezulate…

Dakle, prof Vuckovic je svojim odnosom prema nama..strogocom i isto tako punom korektnoscu podobro utjecao na nas odnos prema zuvotu..radu..sklovanju.. Znao je i primati nase roditelje te razgovarati sa njima oko eventualnih problema…

Kao trener ..bio je detaljan..neupitno strucan..poprilicno strog…na pripremama je obavezno kontrolisao kada se ide na spavanje..kontrola ko je u krevetu u 22h…kaka su na jutarnjem treningu…ukor…opomena..ozbiljniji razgovor..znalo je biti i strozijih sankcija. Jednostavno ta geberacija trenera i edukatora koje smo moja generacija imali (Vuckovic…Markičevic…Hadzistevic) je bila nesto sto cu ja pamtiti kao nesto izuzetno pozitivno u mom zivotu.

Kao trener poprilicno sam se sluzio njegovim metodama treninga..odnosa prema polaznicima, itd.

Napisao: Sulejman Hadžibegović

 FOTO ALBUM:

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 14.11.2023.

Nedavno objavljeno