MLADEN UTJEŠANOVIĆ

Predstavnik sudijske organizacije

Uz sve ovo sto je navedeno, svakako da je u nasem radu bilo dosta toga sto nas je cinilo prepoznatljivim. Jedan od bitnih segmenata bilo je sudjenje, te je bilo posebno vazno za nas da na nasim utakmicama bude kvalitetno sudjenje.

Zasto? Jedan od razloga, mi dovodimo ekipe iz citave bivse Jugoslavije i kada ekipa dodje, recimo iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Niksica, Tuzle, Mostara, Zenice i sl. ako sudija(e) nisu obavile svoj zadatak kako treba i na taj nacin ostetile neki tim, iz raznih razloga a pogotovo zbog ne poznavanja pravila, onda je bilo tesko tu ekipu ponovo dovesti na turnir. Mi smo posebno radili sa nasim sudijama. Odrzavali sastanke, seminare i ukazivali im na vaznost da oni korektno i posteno obavljaju svoj posao.

Mladen Utjesanovic, sudija turnira i liga takmicenja koje smo mi organizovali. Proglasen najboljim sudijom turnira dva puta, 1983 i 1985 godine. Smatramo da se zasluzeno nasao medju ostalim clanovima Kuce Slavnih turnira u malom fudbalu Fis-Gol.

Mladen Utješanović, sportska biografija

Mladen Utjesanovic fudbal je igrao u sarajevskim klubovima Iskra, Saobracajac i Unioninvest. Igracka karijera u ovim klubovima trajala je deset godina, od kojih najvise igrao u Iskri. Tu su treneri bili poznati fudbalskoj javnosti kao sto su Gojkovic, Oprasic i Miso Smajlovic. Iskra je svoje utakmice igrala na kosevskoj cetvorci, a nasim utakmicama je prisustvovao zavidan broj publike koji su zavoljeli prepoznatljivi stil igre. U tom periodu za Iskru su igrali Hasanbegovic, Jovicic, Bikic, Micanovic, Memic, Dohranovic, Hamzic, braca Svrakic, Cvijanovic i drugi.

Paralelno sa igranjem velikog fudbala, od malih nogu Mladen je igrao mali fudbal. Prvo, u skolskim ekipama a po zaposlenju u Bosnalijeku ucestvovao sam na mnogim turnirima kao sto su Fis-Gol, Radnicke sporske igre i godisnji turnir svih farmaceutskih kuca Jugoslavije.

Sa 26 godina Mladen se ozbiljnije pocinje baviti sudjenjem fudbalskih utakmica. Od 1982-1996 se nalazim na listi Saveznog ranga takmicenja SSJ. Kroz tih 14 godina sudio je skoro svim klubovima najviseg ranga takmicenja. U nekoliko navrata bio je delegiran i u inostranstvu, imao sam cast da budem akter utakmice u Palermu Italija – Holandija na oprostaju Tota Silacija. Sudijska trojka Petrovic, Colic i Utjesanovic.

Kao savezni sudija imao je priliku da djeli pravdu velikim igrackim imenima kao sto su Piksi Stojkovic, Susic, Bazdarevic, Pancev, Belodedic, Prosinecki, Boban, Nikezic, Jarni, Gracan, Tuce, Omerovic, Ivkovic Tomica, i mnogi drugi izvanrednim igracima koji su igrali osamdesetih i devedesetih godina.

Sudeci mali fudbal na Fis-Golu stekao sam odredjene simpatije publike i organizatora ovog takmicenja tako da je u par navrata proglasavan najboljim sudijom turnira.

“ Zadovoljstvo i cast mi je bilo raditi kao aktivista Udruzenja klubova malog fudbala Sarajeva.” – rijeci su Mladena Utjesanovica.

Bez mrlje u karijeri i inače u životu

Sa Mladenom Utjesanovicem se svakodnevno družim i sve što bih o njemu mogao reći, divan čovjek, prijatelj, a kao sudija, najbolje pokazuje rang na kome je sudio i toliko dugo se zadržao u izuzetno jakoj konkurenciji.

Trebam naglasiti da se ja nisam sa Mladenom pretjerano družio prije devedesetih godina. On je stariji, uspješniji i izuzev zdravo, sve ostalo je nepoznanica, on za mene i ja za njega.Pripadali smo istom Savezu, viđali se po sastancima i to je to. Od kada sam prije tri godine stigao u Novi Sad, kao sto sam rekao, svakodnevno se družimo, šetamo i razmjenjujemo mišljenje.

To je ono što mogu da kažem za našeg Mladena. Bez mrlje u karijeri i inače u životu, dovoljan razlog da se nađe na mjestu koje pripada samo najboljim. O najboljim, samo najbolje.

Pozdrav, želim vam mnogo uspjeha u daljem promovisanju uspješnih sportista i sportskih radnika.

Gage Vojnović

Pomagao je mlađim kolegama da napreduju

Mladen je odmah posle završene njegove fudbalske karijere po Sarajevskim niže razrednim klubovima otišao u sudije i počeo brzo da napreduje kroz suđenje. Dobio je veoma brzo savezne fudbalske sudijske kategorije. Takodjer, prezentirao je aktivno učešće u sudijskim odborima. Bio je nesebičan, pomagao je mlađim kolegama da napreduju.

Kada je riječ o Mladenovoj sudijskoj karijeri treba istaći, između ostalog, da je jedan od sudija sa najviše osuđenih utakmica Saveznog ranga.

Poseban doprinos je dao u afirmaciji malog fudbala. Pored Fis-Gol turnira značajno je pomogao u organizaciji Novogodišnjeg turnira u Skenderiji koji je bio u organizaciji FK “Partizan” prvo a kasnije se tu uključila i sportska redakcija “Večernjih novina”.

O Mladenovim ljudskim kvalitetima je dosta rečeno a u prilog svega toga ide naše današnje druženje i međusobne posjete.

Za kraj, jedna anegdota iz naseg doba fudbalskog sudjenja.

U par navrata smo zajedno putovali ja i moj prijatelj Mlađo u mjesta gdje sudilo. Bilo je to u Rijeci poslije ugodnog dočeka i večere ispred lifta u hotelu gdje smo odsjeli još malo se časkalo.

Gost iz Njemačke, inaće naš čovjek, koji je bio s nama u društvu i domaćin kluba se klade u 200 maraka da će ovaj pješice prije stici na 11 sprat nego on liftom. Ne vjerujući ovaj prihvati opkladu i krenu ovaj liftom a ovaj pješice stepenicama.

Kasnije se ispostavilo da je naš domaćin imao brata blizanca koji je cekao ispred lifta na 11 spratu.

Safet Špirtović

Shvatio je naše organizacione prioritete i pomogao nam

Sudije su veoma bitne u svakom sportu a ja volim reci pogotovo u malom fudbalu. A nekako smo “rasli” zajedno u organizacijama turnira. Kada se sjetim prvog turnira koji smo organizovali, daleke 1976 godine i sudija koji su sudili na tom turniru (Huso Oprasic, Dorfer, Bender, Selmo Turkovic, Kadric mladji) i onih koji su bili “djelioci pravde”  na zadnjem zvanicnom prvenstvu koje je odrzano prije rata Ligi veterana (Calija, Markovic, Spahic, Peljto, .…) koja je to razlika. Logicno na period, reci cete. Da, tacno ali i na rad i sve sto je ulozeno u to da sudije budu vise skoncentrisane na mali fudbal. Mislim da je to puno pomoglo, to sto smo “uveli” pisana pravila za mali fudbal, pa onda organizovali sastanke, te seminare za sudije. Kasnije kada su FIFA i UEFA priznale mali fudbal sa donosenjem njihovih pravila bilo je itekako poteskoca ali sudije i svi bitni faktori u malom fudbalu su morali da shvate da je neminovnost raditi po uputama iz krovnih organizacija.

U svemu ovome veliku pomoc smo imali od Mladena Utjesanovica, koji je od 1985 godine Mladen je postao predsjednik komisije za delegiranje sudija u FS Sarajeva. On je na toj funkciji usko saradjivao sa nama u organizaciji svih preostalih turnira Fis-Gol, kao i liga takmicenjima Udruzenja KMF Sarajevo. Mladen je shvatio sta se zeli, te nam je znacajno pomogao u realizaciji planiranih aktivnosti.

Interesantno da je Mladen proglasavan za najboljeg sudiju turnira Fis-Gol 1983 i 1985 godine, dakle prije neko sto je postao predsjednokom Komisije za delegiranje.

Mladen danas zivi u Novom Sadu.

AM

FIS-GOL TIM

  1. April 2022

 

Nedavno objavljeno