MIRKO MARVAN

Kada se govori o najboljim igračima malog nogometa/fudbala u sadamdesetim i osamdesetim godinama prošlog vijeka razmišljanjima i prijedlozima nikad kraja. Svaki kvart, svaka raja gdje se sutao mali fudbal je imala igrace vrijedne spomena. Tako da posao oko izbora najboljih zaista nije nimalo lagan zadatak.

Mirko Marvan je jedan od igrača malog fudbala za koga zaista nije bilo nikakve dileme da svojim igračkim kvalitetima zaslužuje da se nađe među najboljim.

Voljeli bi da smo uspostavili kontakt sa Mirkom, te da iz prve ruke saznamo viđe o njegovoj fudbalskoj igrađkoj (i trenerskoj) karijeri.

Zahvaljujemo se Milanu Odžakoviću, Dževadu Habija i Miki Čermaku na pomoći u realizaciji ovog priloga o Mirku Marvanu.

Urednik

Caffe Africa, turnir Fis-Gol. Mirko Marvan donji red, drugi s desna

Imao sam tu sreću da mi bude saigrač i trener

Mirko Marvan je kao i svi malonogometaši u to vrijeme prije svega igrao veliki fudbal i to u Bratstvu iz Vojkovića, Famosu iz Hrasnice, poslije rata je igrao za Sarajevo, Famos iz Vojkovića i Slaviju.

Što se tiče malog fudbala u to vrijeme su se igrali turniri na nivou gradova i pobjednici su išli u završnicu gdje je igrao za Davor. Postao je i član reprezentacije Jugoslavije i te nastupe je prekinuo rat.

Kao trener je preuzeo kadete u omladinskoj školi fudbala Slavija. Poslije je preuzeo Famos iz Vojkovića i par godina dosta upješno vodio isti.

Prilikom osnivanja KMF Tango bio je u stručnom štabu gdje je poslije par mjeseci postao šef Stručnog štaba. Sa Tangom je osvojio mnogo titula. Posebno bih izdvojio 2013 godinu gdje je sa KMF TANGOM osvojio prvenstvo RS, potom u Play off-u osvojio prvo mjesto u BiH. U toj godini su ostvarena i osvajanja oba kupa RR i BiH. Te godine smo uzeli učešće u Ligi prvaka u futsalu gdje smo se plasirali među 16 ekipa i zauzeli 13 mjesto što još niko u BiH nije uspio dostići.

Mogu još dodati da se radi o jednom dobrom čovjeku, koji je sve nas gledao kao djecu. Ja sam imao tu sreću da mi taj čovjek bude saigrač u Slaviji, posle trener u Famosu i posle trener u KMF TANGO!

Miko

KMF OZIL prvak gradske lige Sarajeva. Mirko Marvan donji red, prvi s desna

Atipičan primjer “zadnjeg čovjeka”

Mirko Marvan. Istinski lider na terenu i van njega. Mislim da nakon  ovog uvoda ne postoje adekvatni epiteti koji mogu opisati jednog fenomenalnog igrača koji je branio boje BiH a nakon toga i Jugoslavije. Za onaj period  osamdesetih i početak devedesetih godina bio je pomalo i atipičan primjer “zadnjeg čovjeka” koji je bio orijentisan isključivo na odbrambene zadatke. Taktička postavka tokom igre ga je višestruko nagrađivala, tako da je u tom segmentu zaista  odskakao od protivnika. Pored toga krasila ga je jako dobra tehnika, žustrina, ali i agresivnost u granici dozvoljenog.

Kao lider na terenu Marvan se prihvatio i uloge lidera vam terena te i u tom životnom poglavlju ostavio snažan pečat u futsalu, ne samo na prostoru BiH. Bez trunke sumnje čovjek koji je sinonim za futsal na prostoru Balkana. U razgovoru sa njim vidite da je to čovjek koji se ne predaje, ali vjerovatno se malo i zasitio kulminacijom raznoraznih dešavanja, a koja se ogledaju i u  višegodišnjim malverzacijama u sportu.

Za kraj sam ostavio par rečenica vezanih za ljudski aspekt ovoga gospodina. Uvijek rado viđen gost u bilo kom okruženju, i lično  veliki, veliki prijatelj. Želim mu sve najbolje. Lijep pozdrav,

Piga

Foto: Novi Sad, 8 i 9 februar 1992 godine. Reprezentacija BiH, stoje s lijeva: Pašić, Pržulj, Jurić, Dragojlović, Poričanin i Janjoš. Čuče: Janjić, Marvan, Milićević, Puce, Karamehmedović i Habibija.

Jedan od fudbalera sa najviše utakmica malog fudbala u nogama

Nisam igrao u ekipi sa Mirkom Marvanom ali smo dva-tri puta igrali jedan protiv drugog i mogu ti reči da ga se sječam po “dobrom”. Uvijek poraz. Dvaputa na Ilidži na novogodišnjem turniru u konkurenciji 102 ekipe, poraz u finalu.

Gledao sam ga bezbroj puta i šta reči o Mirku, imao je fudbal u malom prstu, igrač koji i u malom fudbalu pretrči kilometre, pravi zvrk. Što bi pokojni Faik rekao ne volim ga u svojoj ekipi a kamoli u protivničkoj. Ja mislim da je on jedan od fudbalera sa najviše utakmica malog fudbala u nogama. Kad bi počeli nabrajati ekipe za koje je igrao trebalo bi malo više vremena. Sjećam se da je pred prijave Fis Gola bio jedan o najtraženijih igrača.

Milan Odžaković

Profesionalni pristup

Mirko Marvan je učestvovao na takmičenjima koja smo mi organizovali u malom fudbalu. Mislim na turnir Fis-Gol i prvenstvo grada.

Njegov kvalitet igranja je posebno došao do izražaja u ekipi OZIL, pobjedniku prvog prvenstva grada u sezoni 1990/91 godine.

Moja sjećanja na Marvana, kao igrača malog fudbala, se prosežu do toga da je imao kvalitet i profesionalan pristup igri, te da je mogao igrati i odrađivati sve igračke zadatke u interesu povoljnog rezultata ekipe u kojoj je igrao. Tako da je određivao svoj igrački zadatak, disciplinovano i bez nepotrebne suvišne priče. Takav je bio njegov odnos i prema protivničkim igračima, sudijama, komplet organizaciji.

Njegove dobre igre u malom fudbalu nisu ostale nezapažene tako da je selektiran u reprezentaciju BiH i Jugoslavije u malom fudbalu. Tome je svakako doprinijelo njegovo igranje za KMF Davor na prvenstvu Jugoslavije održanom u Skoplju početkom 1992 godine.

Nisam mnogo poznavao Mirka privatno, ali iz razgovora sa onima koji su ga više poznavali mogu primijetiti da se radi o jednoj karakternoj osobi. Činjenica koju je rekao Piga: “ Uvijek rado viđen gost u bilo kom okruženju” govori sve o Mirku Marvanu.

Još jedan, po meni, zaslužni član naše kultne rubrike Kuća Slavnih.

AM

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 01. juni 2022

Više autora

Jer su ga tadašnji “stručnjaci” za mali fudbal otkrili. Mi smo znali njegove igračke vrijednosti.

Moja sjećanja na Marvana, kao igrača malog fudbala, se prosežu do toga da se ne bih složio da je on bio isključivo vezan za igru pozadi. Možda je kada su igrali za reprezentaciju, prvo republičku a potom Jugoslavije, Piga i on, dobio takve trenerske instrukcije. Jednostavno imao je kvalitet i profesionalan pristup igri da je mogao igrati naprijed-nazad. Određivao je svoj igrački zadatak, disciplinovano i bez nepotrebne suvišne priče. Tako se odnosio i prema protivničkim igračima, sudijama, komplet organizaciji.

Nedavno objavljeno