KUĆA SLAVNIH – ZIJAD ŠVRAKIĆ

Za uvod, kratak podsjetnik na igracku i trenersku karijeru Zijada Švrakića.

Igrač

1970-79 omladinski pogon FK Sarajevo, 1980 Unis, 1982 Iskra Sarajevo, 1983-87 Sarajevo, 1987-89 Adana Demirspor, 1989-90 Galatasaray Saray, 1990-91 Ankaragucu i 1991-94 Karsiyak

Trenerska karijera

1994-2001 Rabat Ajax, 2001-04 Florijana, 2005-06 omladinski pogon Sarajevo, 2006-2010 Al Jahra, 2010-2011 Al Salmiya, 2012-2013 Al Seeb, 2014-2015 Al Sur, 2016-2017 Sarajevo (pomoćni trener), 2019-2020, Unis 2022-2023 Academija BG Elite

Rabat i Florijana su sa Malte, Jahra i Salmiya su iz Kuwaitu , Seeb i Sur iz Omana a ova akademija je iz Amerike – Bowling Green, Kentaky – objasnio nam je Zijad, te nastavio:

Rodjen sam na Bjelavama, tacnije kod studendskog doma u kojem sam mogu slobodno reci zapoceo svoje druzenje sa loptom. Posto sam u raji vazio za nekoga ko igra jako dobro, starija raja su me 1970 godine odvela na probu u FK Sarajevo. Tu su me testirali treneri Mladen Stipic, Franjo Bozur i Marko Bilic i rekli mi da donesem 3 slike i rodni list. Da dodjem na trening u nedjelju ujutru i tako je pocela moja fudbalska karijera

Moja prva utakmica za prvi tim Sarajeva je bila protiv Veleza iz Mostara na Kosevu, koju smo izgubili 2-1 ali sam ja odigrao odlicnu utakmicu. Imao izvrstan prijem kod publike, mada moram biti iskren da je ogroman broj raje sa Bjelava dosao da me podrzi, tako da nisam imao veliku tremu.

Najnezgodniji igraci protiv kojih sam imao direktne duele su Branko Miljus (Hajduk-Split), Rojevic ( Partizan ) i Baljic (Zeljeznicar) a u Turskoj Semih iz Galatasaraja.

U karijeri sam imao veliki broj trenera i svaki od njih je ostavio traga u mom razvoju Mladen Stipic, Franjo Bozur, Marko Bilic, Bosko Prodanovic, Mirsad Fazlagic, Milenko Bajic, Sead Jesenkovic, Bosko Antic, Srboljub Markusevic, Denijel Piric, Fuad Muzurovic, Sigi Held, Todor Veselinovic, Metin Turel, Ivan Kucukov, Umit Kayhan, Iliyas Sazalan,Necdet Nis su treneri koji su me trenirali

U igrackoj karijeri najznacjnije mjesto zauzima sampionska titula FK Sarajeva, kluba za koji navijam od kada znam za sebe, zatim sljede: osvajanje kupa u Turskoj- Ankaragucu 1991, igrac godine Karsiyaka- Izmir 1992, dvije godine u idealnom timu godine Turskog prvenstva 87-88, 88-89, trece mjesto u izboru za igraca godine 87-88, najbolji desni vezni igrac 90-91 Ankaragucu-Turska.

Sve svlacionice klubova za koje sam ja igrao su bili prepune zezancija a i svaki klub je imao igrace koji su dominirali u tim segmentima. U Sarajevu najveseliji i najduhovitiji bio je Cala Janjos a majstor za budalestine je bio Milak, najbolje je pjevao Lugusic.

Svoju posljednju profesionalnu utakmicu sam odigrao na Malti, gdje sam bio trener-igrac ali mi je ostalo nekako zao sto se nisam oprostio na nacin kako se oprasta od aktivnog igranja. Vec sam otisao nekako tiho a zasluzio sam da bude nekako svecanije i da taj dan ustane urezan u sjecanje.

Trenersku karijeru sam poceo na Malti, kao igrac-trener 1994 gdje sam proveo deset godina. Nakon cega sam se vratio u Sarajevo i radio u omladinskom pogonu. Nepunu godinu dana sam bio na Kosevu, da bi nakon toga otisao u Kuwait, u kojem sam proveo pet godina. Trenutno, dvije godine sam u Omanu.

Moja veza sa malim fudbalom traje jako dugo i ja sam igrao na mnostvo turnira na kojima sam pruzao dobre partije ali mi je profesionalna karijera limitirala ucestvovanja na turnirima, gdje su me sve zvali da igram.

Igrao sam Fis gol turniru, jer je to u to vrijeme bio jedan od najjacih turnira u malom fudbalu na prostoru Jugoslavije a mogu da se pohvalim da je moja ekipa osvojila prvo mjesto 1991.

Igranje na Fis golu je za mene bio dozivljaj, jak turnir, mnogo publike, fantasticne utakmice i fenomenalna druzenja a organizacija turnira je bila na vrhunskom nivou.

Za kraj, portal fisgol 83-91.com redovno pratim i jako mi je drago da je pokrenut, jer mnogima od nas je pomogao da se vratimo u neka lijepa vremena kada se u nasem gradu igrao pravi fudbal, da saznamo o raji koja je rasuta po svijetu, da se sjetimo fantasticnih igraca, koji su bili ucesnici Fis gola a koji vise nisu medju zivima.

FOTO ALBUM:

Sampionska ekipa FC Sarajevo

 Zijad Svrakic sa peharom, osvajanje kupa novinara Turske

KMF Vrbanjusa – Arija prvo mjesto 1991 godine na turniru u malom fudbalu Fis-Gol. Zijad Svrakic, cuci drugi s desna.

Zijad Svrakic o malom fudbalu: “Moja veza sa malim fudbalom traje jako dugo i ja sam igrao na mnostvo turnira na kojima sam pruzao dobre partije ali mi je profesionalna karijera limitirala ucestvovanja na turnirima, gdje su me sve zvali da igram. “

Na fotosu ekipa Café Modena za koju je Zijad igrao na turniru kafica

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 02.05. 2023.

Nedavno objavljeno