KMF OZIL ILIDŽA, PRVI U MFS SARAJEVO

Imali smo jednu izvrsnu prvoligasku sezonu 1990/91 za mali fudbal u gradu. Interesantna je bila reakcija sportskih struktura, ukljucujuci SOFK grada i dva fudbalska saveza.

Medjuopstinski fudbalski savez, to jest njihov sekretar Ante Maric i clanovi Predsjednistva su naglo poceli da se interesuju za mali fudbal. Bilo mi je jasno zasto ali istovremeno razmisljao sam najbitniji je mali fudbal, te treba strpljivo raditi. Pridobiti sve one koji mogu biti u zavrsnici od pomoci da mali fudbal dozivi potpunu afirmaciju, te bude ravnopravno tretiran u porodici sportova.

Otuda i “precutno” saglasije da se igraju kvalifikacije za prvo zvanicno republicko prvenstvo u malom fudbalu. Medjuopstinski savez je izasao sa tom varijantom zeleci da pokazu da su oni ipak “stariji” brat, koji se mora pitati. Ono sto nisu mogli proturiti je to sto nisam zelio da pristanem da u tim kvalifikacijama igraju timovi koji nisu imali organizovano prvenstvo u svojim savezima. Pokazalo se da   su predstavnici fudbalskog saveza iz Visokog, osim nas, imali organizaciju prvenstva, tako da su nasi klubovi OZIL I DAVOR igrali kvalifikacioni turnir sa ekipom START iz Visokog.

Na tom mini turniru najuspjesnija je bila ekipa OZIL, te su oni isli na Republicko prvenstvo. Poptpuno zasluzeno!

KMF OZIL odigrao gradsku ligu odlicno, bili su superiorni tokom citavog prvenstva u gradskoj ligi i sportska pravda je pobjedila, oni su prvi pobjednici gradske lige u malom fudbalu i ucesnici zavrsnog turnira za prvaka Republike BiH. Ivan Lusic, Nenad Ninkovic, Ljubisa Seslija i Mirko Marvan su imena koja su nesto znacila u malom fudbalu za taj period.

Nastojanja da se nadje vise podataka o finalnom prvenstvu prvog zvanicnog Republickog prvenstva nisu urodila plodom. Nisam zelio ici sa proizvoljnim informacijama, te sam kontaktirao predstavnike ekipa iz Mostara i Livna, cije su ekipe Mostarske kise, Mostar i Seljak bile u vrhu BH malog fudbala u to vrijeme. Navedeni predstavnici nisu mi dostavili validne podatke a ocekujem da ce Marin Corluka (MNK Seljak) to ipak uciniti. Pokusao kontaktirati Midhata Ferhatovica iz Tuzle, predstavnika ekipe KOMPRED, isto tako, jedne odlicne ekipe iz tog vremena. Bez uspjeha.

Ono sto sa sigurnoscu znam da se nasa ekipa OZIL sa Ilidze nije proslavila na ovom takmicenju. Razgovarao sam sa Ivanom Lusicem nakon njihovog povratka i on mi je rekao, tada, da je glavni problem bio to sto oni nisu navikli da igraju po novim FIFA pravilima, tj. 4 +1. Mi iz Komisije za mali fudbal FSS smo ukazivali na tu cinjenicu da ce se prvenstvo igrati na taj nacin, nastojali smo i da gradsku ligu organizujemo u skladu sa tim ali predstavnici klubova nisu zeljeli ni da cuju za takvu mogucnost. Medjutim, sva ova dogadjanja su pomogla da naredno, drugo prvenstvo grada igramo po novim pravilima.

Zahvaljujem se Radivoju Kovacevicu na fotografiji ekipe KMF OZIL, Dzevadu Habibija i Saciru Jaganjcu iz Mostara na pokusajima da pomognu u realizaciji priloga a Nedeljku Lubura u pomoci da imenujemo sve igrace sa fotografije.

Adnan Muzurovic

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 01.11.2023.

Nedavno objavljeno