HARIS KARAMEHMEDOVIĆ: Bio sam učesnik vaših takmičenja u malom fudbalu

U Genku se počela stvarati bh. nogometna reprezentacija

Turnir Fis-Gol. Ja sam počeo na turniru da igram 1987 godine za Davor. Polako sam ulazio i uklapao se u ekipu.

Medjutim, sa ekipom Brodac i rahmetili Futkom Sultanovicem sam standarizovao svoje nastupe.

Opet, sa ekipom Restoran „RS“ licno postigao najvise, kada je u pitanju turnir Fis-Gol. Došli smo u polufinale i izgubili od Verone na penale. A, igrali smo dva protokola (ako se to tako zvalo) da udjemo na glavni turnir. Kada se sjetim kako su se Sara i Grga iz RS bili upalili. Drago mi je zbog njih da smo osvojili trece mjesto, te 1988 godine.

Gradska liga. U gradskoj ligi sam igrao za KMF „Vrbanjusa“. Sto se tice povrede o kojoj govorite. Tacno, pukao mi je ukršteni ligament i nagnječen meniskus. Dva sata prije utakmice sam dobio zabranu igranja malog fudbala od Pirica, koji nam je tada bio trener. Zelim istaci: „Kad sam se povrijedio svako jutro u sedam sati je Alija Hadziosmanovic Braco dolazio. Donosio voće i sokove kući.“

Profesionalna karijera. Ukratko, za FK Zeljeznicar sam igrao 87-89 a za FK Sarajevo 90-91. Zatim, vracam se u Njemacku i igram za klubove: SV Shwetzingen, FC Rastatt, SC Pfullendorf, VFR Mannheim, SSV Reutlingen i FK Sarajevo, gdje sam 2007 godine objesio kopacke o klin, kako se popularno kaze.

U svakom slucaju, mislim da sam imao jednu zavidnu fudbalsku karijeru. Istovremeno, ne zanemarujuci raju i svakodnevno druzenje.

Pratim vas rad, iskrene cestitke na onome sto radite, sto nedate da se zaborave lijepi dani sportskog Sarajeva i BiH. Naravno, i sto nas povezujete na neki nacin.

Haris Karamehmedovic nam je ostao u sjecanju da je volio igrati mali fudbal. Igrao je na turniru u malom fudbalu Fis-Gol za ekipe “Brodac” i “RS” a na prvenstvu grada u prvoj ligi malog fudbala Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo.

Nasa sjecanja u vezi sa Harisom, izmedju ostalog, idu na gradsku ligu u malom fudbalu, kada se on povrijedio. To je bilo u jeku razgovora sa pokojnim Svetozarom Vujevicem da nam dozvoli da se igraci FK Sarajevo mogu registrovati za klubove malog fudbala. Vujovic nam je upravo povrede igraca navodio kao glavni razlog zasto je on protiv. Tako da je prva pomisao bila tada “ kud sada, te nada da se Haris nije ozbiljnije povredio”. Mada, koliko se sjecam on je zavrsio u gipsu nakon te povrede.

U Genku se počela stvarati bh. nogometna reprezentacija

„ U Genku sam došao na poziv Nijaza Merdanovica. Ovo je bila utakmica cetri dana prije Kaiserslauterna. Ovo je bio prvi trening. Tu su se priključili još Skoro i Baljic. Tada su igrali za Zurich. Ovo je bilo u organizaciji kada je Jusuf Pusina poslao Namika Filipović da pokrene okupljnje i stvaranje reprezentacije. Ovaj lijevo sto cuci on nas je vodio.To je Munir ili Munib Alisic, tada trener u Belgiji a kasnije menadžer. Gubili smo 2-0 i na kraju dobili 4-2. Kažu da sam bio najbolji igrač utakmice. Imao sam ponudu da odmah potpišem i ostanem. Ali, ratno stanje puna kuca, punac i punica sa kćerkima kod mene. Tako da nisam otišao. Umjesto mene je Ismet Mulabdic potpisao.

Došli su bili iz Sarajeva Hamo Granov, Mirso Fazlagic, Nijaz Merdanovic, Vahid Halilhodzic.

Pored njih, bila je sva poznata Raja iz Sarajeva i Bosne. Od Serifa Konjevica, Nazifa Gljive…. ne mogu da se sjetim ali doslo je dosta raje a imam negdje i slika. Bilo je to nezaboravno druženje, ta cetri dana.“ – Haris Karamehmedovic,

Da ovde dodamo i ove podatke.

Utakmicu odigrana u Genku, 9.marta 1993 godine.

Boje BiH u tim teškim trenucima branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Chezena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara – kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FCLuzern), Meho Kodro (Real Sociedad) Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Haris Karamehmedovic , Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edin Hadžialagić.

Blaž Slišković kapiten

Bio je to humanitarni meč između Humanih zvijezda BiH i Genka.
Organizator ovih utakmica bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, uz saglasnost NSBiH. Sav prihod bio je namijenjen za pomoć BiH. FIFA je dala saglasnost za nastupe. Iako rezultat nije bitan važno je napomenuti da smo tada trijumfovali u Genku, bilo je 4:2.

“Kada sam dobio poziv da odigram ove humanitarne utakmice niti jednoga trenutka se nisam dvoumio. BiH je moja domovina, druge nemam, pa je bilo logično da dođem u Njemačku. To su uistinu bile prve utakmice naše selekcije sa bh. grbom. Velika je čast biti kapiten sastava, pogotovo nacionalnog. Dao sam sve od sebe da svoju zemlju promovišem kako treba”, Blaž Baka Slišković.

Mehmed Baždarević se sjeća tog meča:

“Imali smo sjajne igrače, ali je bilo teško igrati. Učinili smo ono što bi svaki nogometni patriota uradio. Bili su to veliki momenti koji se ne smiju zaboraviti. To je bilo stvaranje bh. reprezentacije. Nakon toga su došle prve zvanične pripreme, mislim u Velikoj Kladuši. Tada sam sa Smajićem i Konjićem zalutao i našao se u minskom polju. Teško je zaboraviti. Baka je bio prvi kapiten općenito, a ja sam bio prvi kapiten reprezentacije na prvoj zvaničnoj kvalifikacionoj utakmici”.

U istom sastavu bh. reprezentacija odigrala je 22. marta meč protiv Kaiserslauterna u Koblenzu. Kasnije je naša državna selekcija učestvovala na Mediteranskim igrama u Francuskoj. To je bilo u julu 1993. godine.

Prvi dvoboj odigran je protiv Alžira, a prva zvanična utakmica odigrana je sa Albanijom 1995. godine na gostujućem terenu. Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali sa kvalitetnim igračim kadrom bila je željna afirmacije.

Kao što je poznato, Zmajevi su se u oktobru 2013. godine po prvi put plasirali na veliko takmičenje – Svjetsko prventsvo u nogometu. Put do Brazila bio je trnovit.

Haris Karamehmedovic trenutno zivi i radi u Njemackoj. Dostavio nam je ovu fotografiju, koja je na izvjestan nacin istorijska, pocetak stvaranja BH nogometne reprezentacije. Mada je to tada bila u pitanju humanitarna aktivnost.

FOTO ALBUM:

Turnir Fis-Gol 1987, ekipa Brodac, Haris Karamehmedovic stoji, prvi s lijeva

Ekipa RS, treće mjesto turnir Fis-Gol 1988 godina. Stoje, s lijeva: Sarajko Hrapović, Šehović, Ibišević, Kramehmedović i Kriještanac. Čuče: Milavica, Mujagić, Mamić i Grga (tehniko ekipe)

FK Zeljeznicar, Haris Karamehmedovic stoji drugi s desna

Haris Karamehmedovic kao igrac FK Sarajevo

Reprezentacija iz Genka,

FIS-GOL TIM

06.11.2023.

Nedavno objavljeno