ŽELJKO OBERAN: Portal nas je vratio u najljepše dane

Iako je bilo davno lijepo se sjecati dana provedenih u V gimnaziji. I dan danas se druzimo posrestvom facebooka sa razrednikom Kemalom Hadzicem i 15 kolega i kolegica iz naseg razreda. Mi smo se morali baviti sportom. Jel’ nam je polozaj bio  vrhunski  djeli dvoriste sa Fis-om. Na turniru srednjih skola Ilidza  jednom smo igrali,  ne bas sjajno. Mozda raja nije volila da ide tako  daleko da igra a mora se povrh svega patiti  tranvajem.

Sto se tice igranja malog fudbal igrao sam za Veronu, Ruzu i Titanik po jedan turnir. Istotako, sa Kompred  Tuzla  sam  takoder igrao na njihov poziv jer sam radio u komunalnom preduzecu u to vrijeme su bili prvaci ex Ygoslavije. Za JKP Rad smo bili prvaci BiH sest puta. Igrali tada igraci Pofalickog Hota, Kamber, Aleckovic, Savic, Miletic, Vasilj, Sinanovic, Marvan itd.

Kao svako dijete Grbavice mastao sam da igram za Zelju. Poceo sam u Proleteru  sa 15 godina, presao  u Zelju trener bio Radovic. Imali smo super tim ali puno objektivnih problema. Stadion se pravio, sve utakmice smo vani igrali. Prvi tim poceo da tone da bi napustio prvu ligu, niko nije od trenera smio da eksperimentise, tako za  mnoge nije bilo mjesta vec su nas slali na posudbe.  Iz te generacije  jedino Dordjic bio povremeni prvotimac, mene su po kaznin poslali u Unis, jer nisam dosao na pripreme  na vrijeme.  Osim za Unis, igrao sam Pofalicki,  GP Bosnu,  Iskru iz Sarajeva. Iz Elektrobosnu Jajce 1982 sam pozvan ponovo u Zelju, gdje sam odigrao pet utakmica  i time ispunio djecacki san.

Muza jarane, hvala ti na portalu, koji nas je vratio u najljepse skolske dane. Nadam se da ce knjiga biti uspjesna dopuna portala. Fis-Gol sve najbolje!

Riba

IGRAČ ZA TRAVNATI TEREN

Sedamdesetih godina “lale” su sa Krojfom i Kajzerom,Krolom, Mirenom, Blakenburgom i ostalima bili “u folu”.Svi su, gotovo, igrali za “Ajaks”, samo Van Haanegen bio iz roterdamskog “Fejenorda”.

Sjetim se Holandjana kad odem na “sarajevsko fudbalsko ćaskanje” u Kerkrade, odmah iza Aahena na njemačkoj granici. Tamo živi jedan od nekadašnjih golgetera “malih terena” Željko Oberan “raja sa Grbavice” gdje je poznatiji pod nadimkom” Riba”. Ponikao je u juniorima malog kluba “Proleter”, pa onda sa samo 13 godina postao juniorom“Želje” u generaciji sa Suadom Karalićem, Rankom Djordjićem, Miodragom Škrbićem, Dinom Djurbuzovićem, golmanom Zoranom Čuljkom, Selverom Jahićem, u to vrijeme kapitenom juniorske reprezentacije Jugoslavije u kojoj je igrao i”dinamovac” Zlatko Kranjčar i “zvezdaš” Miloš Šestić.

Na utakmicu “Rode” iz njegovog novog domicila otišli smo samo jednom. Ekipa je pri dnu tabele, ponekad se “vine” u gornji dom, a onda nastane “rasprodaja i “preživljavanje. Nešto se mislim:da je Riba tjeran kao i mnogi “vihorom rata”sa desetak godina stigao u Kerkrade, gdje bi mu bio kraj. Ovako je igrajući za “veterane” firme “Ejton Sport”, gdje vodi lokalne sportske dvorane, redovno bio golgeter lige. A, Holandjanima nikako nije bilo jasno da on nije i u “Jugi” bio golgetersko ime. U stvari, “na malim terenima” Grbavice i Koševa bio je “strah i trepet”. Da je bio malo”radniji”, što bi rekao Švabo Osim, bilo bi mjesta za njega i u “plavoj” jedsanaestorici. I, tamo je stigao početkom sedamdesetih, ali umjesto na pripreme prvog tima “Želje” kod Milana Ribara, otišao u Dubrovnik na more! Sezonu kasnije Ribar je ”po kazni” Oberana poslao u vogošćanski “Unis”,gdje je u sezoni 76/77 sa Nargilićem, Ramizom i Vahidom Avdićem, Prutinom bio golgeter ekipe. A, trener je bio legendarni Vlatko Konjevod, koji je “odgojio” Osima i Smajlovića. Iako je autoritativni Ribar htio da “nestašni” golgeter” ode na “posudbu” u “Olimpiju” ili bugojansku “Iskru” “Riba” je ponovo obukao dres “Unisa” koji je došao i do Duge lige-Jug! Iz današnje perspektive “nersazumna odluka”. Ali, “Riba”ima “objašnjenje”: ”Bilo je love “ko šodora”. A, Željo ispao u Drugu ligu, te mene poslalo u “armiju”.

“Sivomaslinastu uniformu” iz Tuzle je zamijenio dresom republičkog regionaša “GP Bosne”. A, po njega je u Tuzlu došao sam Josip-Jozo Bukal, koji je tada preuzeo teniranje ove ekipe i pored Oberana doveo još Faika Kolara, odličnog “žonglera sa malih terena, te legendarnog stopera Pofalićkog Ismeta Hotu. “Riba” je igrao za popularni sarajevski “Gepek”odlično, tresao mreže i na preporuku Bukala se vratio u “Želju” kojeg je upravo preuzeo Ivica Osim! Igrao je tri utakmice u Ljetnoj ligi ! Više nije, jer je demonstrativno skinuo dres u svlačionici pred “Švabom”! Zato, što ga je protiv Zagreba gledala “grbavička raja”, a njega “zamijenilo”! Iako je Švabo bio tolerantan, za Ribu je to bio kraj profesionalne karijere! Švabo je Oberana uveo pred kraj, ali je “Riba” to smatrao svojim poniženjem! pogotovo što je sarajevski tabloid “As” iskopao da je nastupio pod “tudjim imenom”!

Vratio se u “Gepek” , pa onda oblačio dres “Pofalićkog”,“Elektobosne” iz Jajca,sarajevske “Iskre”.

Na turnirima “sarajevskih kafića” u “FIS-u” igrao je rijetko. Jer, “tamo sam u kafićima “cugao”. I jednom sa “Rutkom Saračevićem, Draganom Vlaškim, Vakom Avdićem, Sejom Šarićem, Faikom Kolarom i Zokom Pržuljem igrao za “Veronu” Mede” Vrčaka i “Ružu” sa grbavičke “pijace” Slavke Baloga.

Riba priča da je on više bio igrač za “travnati teren”. Završio je u “Elektrobosni”, gdje je imao “veću lovu” nego pola “Želje”. Jajački rudnik silicijuma je “proizvodio lovu”, a Riba je sa Vlaškim “zabijao golove”za ekipu republičkog ligaša koju je na nagovor “jajačkog zeta” Osima preuzeo dugogodišnji štoper “Želje Hajrudin-Rutko Saračević. Dodju njih dvojica u Jajce i “zaglave prije “startne” utakmice sa prvoligašem Borcem iz Banja Luke u poznatoj i prestižnoj kafani “Vodopad”!

Naidje tu i neka sarajavska raja sa “posla”(čitaj šane”) u Italiji i završe pred jutro! Pita gazda ko su. A, oni šeretski u sarajevskom stilu vele”Ma, mi smo geometri”iz Sarajeva, došli nešto smjeriti i vraćaamo se. Dodje gazda sutra na utakmicu, a Riba i Vlaški “zabiju” po gol Karaliću i na odmor! Gazda kafane “Vodopad”, inače, brat predsjednika kluba  je prišao “geometrima” i sa smijehom kazao: ” Vala, momci, ne zna se da li bolje “cugate”ili igrate!”

Ubrzo je Oberan dobio ponudu “Lirije” iz Prizrena,gdje je trener bio legendarni Željin golgeter i bombarder Josip Bukal. Donesu “brdo love”, Riba potpiše, ali se Prizrenci dvoumili pošto je ime “Željko Oberan” “mirisalo” na srpsko! Kasnije će rat na Kosovu pokazati zašto nije bilo dobro dole ići. Riba, medjutim, vrati sve pare i to u markama! A, Albanci iz Prizrena nisu mogli vjerovati. Nije htio ni “bakšiš uzeti”!

Pred polufinalnu revanš utakmicu Željezničar“- Videoton u restoranu „Zlatibor“ na Grbavici, gdje su se okupljali igrači i navijači „plavih“Riba je sjedio za jednim od stolova, kada je prišao Švabo Osim i u svom stilu rekao Oberanu: “Da si mi ti danas na mjestu centarfora, standardna devetka Radmilo Mihajlović je bio kažnjen zbog dva kartona u prvoj utakmici u Madjarskoj manje bi me bolila glava. Hajde da popijemo po jednu za „pomirenje“. I bi tako. „Željo“ se ispromašivao propisno, centarfora je „prinudno” igrao Ćurić, a Riba se kao i mnogi navijači „Želje“ danima liječio od tuge i gola koji je „Željo“ primio u posljednjoj minuti, čime je san o finalu Kupa UEFA protiv „Reala“ rasprštio kao mjehur od sapunice.

U restoranu Sarajlije Željka Čuture i njegove supruge Rade, nekadašnje članice ženskog kluba“Željezničar“i reprezentacije Jugoslavije, u Rommerkirchenu 20-tak kilometara od Koelna u goste navrati sudija utakmice „Željo“-Videoton“ Diter Pauil, danas vlasnik butika sportske opreme. Dobro se sjetio pomenute utakmicee. “To je bila prava sportska nesreća“! Kad sam odsvirao kraj,imao sam utisak da je neko proglasio minute ćutnje zbog nekoga ko je upravo umro!

“Umro je,ustvari,jedan veliki fudbalski sarajevski san!

Napisao: Zdravko Lipovac

FOTO ALBUM:  

Ekipa Titanic, Zeljko Oberan prvi s lijeva, donji red

FK Pofalicki, Stoje Jovo Radovic, Aleckovic M, Basic N, Petrovic D, Kojovic V i Miletic. Cuce: Omerovic, Oberan Z, Harambasic M, Sinanovic I,  Hota i Kavazovic H

FK GP Bosna, Zeljko Oberan u sredini, donji red

FIS-GOL TIM

21.09.2023.

 

Nedavno objavljeno