EKIPA “BARDAK”

Ekipa Bardak osnovana 1976 godine povratkom Emira Travljanina iz SAD, gdje je profesionalno igrao nogomet za nekoliko tamosnji ekipa. Incijator osnivanja malonogometne ekipe Bardak je bio Mirsad Hukovic, zajedno sa Emirom Travljaninom.

Po osnivanju ekipa je odmah pocela da ucestvuje u svim malonogometnim turnirima koji su bili organizirani u gradu Sarajevu. Ekipa je bila i ucesnik  jednog od najvecih turnira na prostorima bivse drzave Jugoslavije u malom nogometu koje su organizovale Vecernje Novine iz Beograda a turnir se odrzavao u svim gradovima tadasnje drzave. U Sarajevu su u finalu koji je odlucivao pobjednika za razigravanje u Beogradu igrali Bardak –Vrbanjusa. Pobjednik je bila Vrbanjusa.

Ekipa Bardaka je u jednom trenu bila i ucesnik nezvanicne jugoslovenske lige gdje su igrali odabrani timovi, po izboru organizatora. U Sarajevu smo, tada skupa sa Veronom i Ruzom, razigravali protiv Vojvodine iz Novog Sada ko ce da ide u dalje takmicenje. Tada nismo ni mi, ni Verona i Ruza uspjeli da se plasiramo dalje.

Ekipa Bardak je bila i clan lige malog nogometa koju je organizovala SOFK-a grada Sarajeva, gdje su igrale skoro sve mjesne zajednice u to vrijeme. Ligu je vodio tada Ivica Mioc.

Za ekipu Bardaka je igralo mnogo igraca, amatera i profesionalaca u tom periodu od 1976-92 godine. Igrali su: Emir Travljanin, Vahid Avdic, Ramiz Avdic, Mirza Hadzihasanovic, Sead Jasarevic, Risto Vidakovic, Mulabdic, Kobac, Miletic, Milcevic, Milic, Sead Kapetanovic, Nikolic, Musovic, Vukovic, Hodovic, Pasovic, Krivica, Kadribegovic, Kapic, Azinovic, Cobo, Gasi, Lukic, Karic, Sasa, Horo, Gagic, Cengic, Hukovic, Pasovic…….

EMIR TRAVLJANIN, IGRAČ I ČOVJEK ZA DESET

Zelim posebno za vas portal da predstavim velikog covjeka i igraca, koji je po meni malo zapostavljen kada je rijec o istinskim legendama grada. Rijec je o Emiru Travljaninu. Covjeku koji je omiljen medju svim generacijama koje su igrale nogomet u gradu Sarajevu.

Emir Travnjanin, rod. 1949 Hrvatska Kostajnica. Igrao za OFK Jug, FK Bosna Sarajevo, FK Rudar Ljubija Harold, Provode Svedska i  Njujork Igle  SDA.

Sa aktivnim igranjem prestao 1976 godine. Po povratku iz SAD postaje vlasnik kafea „BARDAK“, kada se i osnova ekipa malog nogometa BARDAK. Malonogometna ekipa je postojala sve do maja 1992 godine kada prestaje sa aktivnostima, jer su skoro svi igrači otišli u OS BiH.

Tim je u svom postojanju bio učesnik svih turnira FIS GOLA kao i član lige mjesnih zajednica opstane Centar tokom cijelog njenog postojanja. Kroz ekipu BARDAK su prosli mnogu poznati igrači fudbala sto se vidi iz spiska koji sam vam ranije dostavio.

Mirsad Huković

FOTO ALBUM:

Ekipa Bardak je bila redovni ucesnik turnira Fis-Gol

Emir Travljanin je pruzao odlicne igre u FK “Bosna” Sarajevo

Redovno igranje Emira u reprezentativnim selekcijama MFS Sarajevo i amaterskoj Bosne i Hercegovine na susretima republika bivse Jugoslavije

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 20.maj 2023

Nedavno objavljeno