VRBANJUŠA ARIJA PRVA 1991 GODINE

Moram biti iskren pa reci ova 1991 godina i turnir fis-gol su mi ostali najmanje u sjecanju. Pogotovo, u onom lijepom.

Mi jesmo pravili pripreme i zeljeli, kao uvijek, da budemo sto uspjesniji. Znali smo da odredjenim promjenama moramo biti bolji i kvaliteniji od ostalih organizatora turnira u malom fudbalu. A njih je bilo sve vise. Zdrava konkurencija bila je dobra za mali fudbal a kao generalni sekretar Udruzenja klubova za mali fudbal to je moglo samo da me raduje.

Medjutim, uvijek je bilo pitanje kako da mi iz banke, organizatori Fis-Gola pratimo sve to i budemo na visini zadatka. Uz sve sto smo stekli u proteklim godinama, od 1977 pa do danas, 1991 godine trebalo je uvoditi nove stvari a ne spavati na lovorikama. Toga smo bili svjesni, te smo uvijek tezili ka novom. Ove godine je bilo to da kombinujemo kup i bod sistem. Naravno, krenuli smo sa kup sistemom a ekipe koje su se plasirali medju osam, podijelili smo u dvije grupe i nastavak igrali po bod sistemu.

Najvise uspjeha imale su ekipe Vrbanjusa – Arija i Robi iz Breze, koje su igrale u finalu, te ekipe restorana RS i butika San Remo, igrali za trece mjesto.

Kao sto rekoh u uvodu, malo lijepih sjecanja za ovu godinu, a svakako da je tome doprinijela psihoza novonastalih promjena u drustvu. Ono za sto smo se mi godinama borili i nekako postavili na normalan “kolosjek” fer – plej i postovanje sportskih normi nekako je “visilo”. To je tesko gledati a da nisi u stanju poduzimati odgovarajuce sportske mjere. Sve zasto si se borio za mali fudbal, polako je pocelo da ide u drugom smjeru, nezeljenom pravcu.

Na turniru prije naseg, koji je odrzan u FIS-u pistolji su radili. Mi toga nismo imali, srecom, na nasem turniru ali psihoza je bila velika. Rat u Sloveniji i sve ono sto se dogadjalo, htjeli mi ili ne, moralo je imati odraza. Negativnog za sport, za covjeka, za sve pacifiste…….

A mi imali planove da u 1992 godini idemo sa turnirom, da uvedemo tkz. “martinelu” (bez auta). O tome sam razgovarao sa Draganom Simicem, prvotimcem FK Sarajevo i covjekom koji je tada igrao mali fudbal profesionalno u Americi. Bili smo gosti u jednoj emisi TV Sa3 na temu o malom fudbalu. Uz nas dvojicu tu je bio i Ivan Lusic, igrac FK Zeljeznicar i KMF OZIL, prvaka gradske lige u malom fudbalu iz 1990 godine.  Nakon emisije smo vise govorili o toj mogucnosti. Glavna prepreka tome je bilo to sto smo mi preferirali nova (tada) pravila FIFA za mali fudbal.

Sa ovom analizom mi zavrsavamo prikaze nasih devet turnira. U najavi liga takmicenja i aktivnosti koje smo sprovodili zajedno sa Fudbalskim savezom Sarajevo moguce je da jos jednom napravimo mali osvrt na “neponovljivi” (kako mnogi kazu) turnir u malom fudbalu Fis-Gol.

                   PRVO MJESTO – VRBANJUŠA ARIJA

Ekipa Vrbanjuse je godinama bila u vrhu sarajevskog malog fudbala ali uvijek nesto “falilo” da se popnu na “Olimp”. Ovaj put su to uspjeli. Ustvari, koliko znam ova ekipa je osvojila jedan turnir “Vecernjih novosti” u Smederovu (Srbija), pocetkom osamdesetih godina. Mozda, jos neki turnir u gradu ali ne dovoljno kako je to prizeljkivao njihov dugogodisnji vodja Alija Braco Hadziosmanovic. Mozda je razlog za takve rezultate to sto je Braco svake godine dovodio nove igrace. Ekipa nije bila dovoljno uigrana i, po meni, je to jedan od glavnih razloga. A drugi, mozda u vodjenju ekipe?

                    DRUGO MJESTO – ROBI BREZA

Za ekipu Robi iz Breze su igrali igraci od kojih je vecina igrala za FK UNIS iz Vogosce. Bilo je tu dosta dobrih igraca: Nurif Nargilic, Dane Kupresanin, Nedim Tutic su igrali ranije a u ovom finalu: Sead Vranic, Jovica Djuric, Reuf  Herco, Namir Solak, …Tako da je nakon 1985 i uspjeha ekipe UNIS – PIRM koji su osvojili prvo mjesto, ovo drugi znacajni nastup na tuirniru Fis – Gol igraca koji su gravitirali Vogosci.

Ovaj turnir su odlicno odigrali. U finalu protiv Vrbanjuse Arija u regularnom vremenu rezultat je bio 2:2 a sa vise srece, boljim izvodjenjem penala pobjedio je protivnik.

                TROFEJ FER PLAY – EKIPA VEČERNJIH NOVINA

Sead Demirovic i Ismet Tabakovic koji su vodili ekipu Vecernjih novina, a i bili clanovi Organizacionog odbora turnira, kao predstavnici suorganizatora, su ocigledno u najboljoj mjeri shvatili nase namjere da zaista zelimo da se ekipe ponasaju fer i da u sportskom nadmetanju pobjedi najbolji. Njihove upute su slijedili igraci ekipe, te svojim ponasanjem pokazali primjer ostalim ekipama.

Adnan Muzurovic

%

Zahvaljujemo se Radivoju Kovacevicu na podatcima o najuspjesnijim ekipama i pojedincima, kao i na fotografijama. Isto tako, Zijadu Svrakicu i Momcilu Drakulicu na konkretnoj pomoci u realizaciji analize ove zadnje godine turnira Fis – Gol.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 17.08.2023.

Nedavno objavljeno