ALMANAH MALOG FUDBALA

Uvod za knjigu “Fis-Gol, Više od igre”

Prva organizovana takmičenja u malom fudbalu pojavljuju se šezdesetih godina. Odigravale su se utakmice izmedju pojedinih preduzeća i škola. To je uglavnom bilo vezano za državne i republičke praznike, kao i značajnije datume iz NOB-a. Tih godina sve sportske manifestacije, sletovi i fiskulturne priredbe organizovale su se pod okriljem Društva za tjelesno vaspitanje (DTV) Partizan.

Jedan od popularnijih sportova u Sarajevu u to vrijeme bio je veliki rukomet (hazena) igran na velikom fudbalskom terenu sa 11 igrača. Izmedju 1955 i 1960 godine u gradu dolazi do nagle ekspanzije „ malog rukometa“. Igrala ga je gradska raja, uglavnom gimnazijalci. „Mali“ rukomet je donio ekspanziju razvoja malog fudbala, jer je rukomet saživio u osnovnim školama kao obavezna aktivnost na časovima fizičkog vaspitanja. Pri školama se se prvo igrališta prekrivaju „lešom“, a to je rađeno i na većim igralištima jer nije bilo blata. Leš je kao neki ostatak od sagorijevanja koksa, takozvana troska, vrlo neugodna pri padu igrača na tu podlogu. Tek kasnije se asvaftiraju rukometna igrališta i postavljaju rukometni golovi sa mrežama. U početku je bilo i zabrane za mali fudbal i on se najčešće igrao nedeljom kad škola ne radi i nisu prisutni autoriteti, kakvi su bili nastavnici fizičkog vaspitanja.

U organizovanju omladine u to vrijeme je bio bio je zadužen Omladinski opštinski komitet koji je putem omladinskih aktiva djelovao pri mjesnim zajednicama. Aktivi su imali zadatak da djeluju u tri pravca: ideološko- politički, kulturno-zabavni i sportski. Rušenjem pojedinih starih naselja i kvartova, nestajala je i dragocjena arhiva koja bi danas itekako dala posebnu draž u pisanju razvoja malog fudbala.

Pocinjemo objave priloga iz treceg poglavlja knjige a koji se odnose na nasu stalnu rubriku: Almanah malog fudbala.

Mi imamo odredjenih tekstova, dosada objavljenih na portalu, u vezi sa ovom temom ali bi zeljeli da jos jednom pozovemo sve one koji mogu pomoci da price zaokruzimo sa sto je moguce vise gradskih naselja, kvartova, mahala……. svih onih dijelova grada gdje se svakodnevno igrao mali fudbal.

Isto tako, prilika je ovo da se izjasne osobe koje su ucestvovale u organizaciji poznatih gradskih turnira, u Vogosci, na Ilidzi, Grbavici, FIS-u, Kovacima. Misljenja smo da bi ti prilozi o navedinim turnirima u malom fudbalu dali kompletniju sliku svih desavanja u malom fudbalu u gradu Sarajevu za prijeratni period. Da bi to predstavljalo dodatnu vrijednost za kvalitet knjige koju pripremamo.

Prema tome, mi vam se ponovo obracamo u zelji da nam dostavite podatke o igranju malog fudbala koje vi posjedujete. Bilo da se radi o vasim informacijama, novinskim izvjestajima ili starim fotografijama. Sve sto bi moglo pomoci validnom predstavljanju igranja malog fudbala u Sarajevu.

Za bolju komunikaciju, ne samo po ovom pitanju, uz nase poznate adrese, fisgol83-91@gmail.com i inbox facebook profila: Fisgol Sarajevo.

Nadamo se da cemo uspjeti u namjerama da igranje malog fudbala u Sarajevu, za period 1960 – 1995 godine, predstavimo u sto boljem svijetlu, mi se unaprijed zahvaljujemo svima onima koji ce pomoci u realizaciji ove aktivnosti.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 18.03.2023.

Nedavno objavljeno