UVODNE NAPOMENE

Mali fudbal u Sarajevu za period 20.5.1992. – 20.11.1995. godine

Na pocetku objava iz serijala „ Mali fudbal u Sarajevu za period 20.5.1992. do 21.11.1995. godine“ zelim da ukazem na BESMISLENOST RATOVANJA.

Prvo, sta kazu osobe koje svojim znanjem i zivotnim iskustvom predstavljaju relevatan putokaz. Njihova misljenja mogu koristiti onima koji zele da spoznaju zivot i vrijednosti koji oni zagovaraju. A onima koji imaju uske poglede i traze pusku nista ne moze pomoci.

CITATI: 

“Nacija je najveće zlo za naciju, jer je organizovana sebičnost koja se nužno zatvara u nepodnošljivo društvo. Nacionalizam kopa grob vlastitioj naciji.”

Indijski nobelovac Rabindranat Tagore

“Nečija jednonacionalna ‘istina’, samim tim što je takva, ne može biti istina. Ona suzbija razboritost slobodnih građana.”

General-pukovnik Koča Popović

“Za mene je ključno pitanje definisanje politike koja je dovela do ratova u Jugoslaviji i koja je, kao glavni instrument, imala zločine prema civilima, etnička čišćenja, logore, silovanja i ubijanja. Stvaranje etničke države postavljeno je kao cilj, a etnički nacionalizam proizveo je ideologiju koja je u svemu drugom i u svemu drugačijem videla direktnu smetnju protiv koje je primenjivala silu. To je bila neka vrsta totalnog rata, ne samo vojnog nego i propagandnog, ideološkog, psihološkog i medijskog.”

Istoričar Latinka Perović

“Naš raskid sa svetom, naš rat sa svetom (jer nije to bio rat sa Muslimanima i Hrvatima, nego rat sa svetom), šta je to drugo nego ludilo, i koja bi druga sila mogla taj rat da vodi, ako ne sila ludila?”

Književnik Radomir Konstatinović

NAŠE DJELOVANJE

Ono sto je zabrinjavajuce sto i danas nakon dvadeset godina od zavrsetka rata mi imamo raznih bolesnika. Komentari puni jezika mržnje na društvenim mrežama i web portalima ne prestaju, samo se ceka “pogodna” prilika pa da se desi pravi “izliv” bijesa i raznoraznih bolesnoumnih izjava, misljenja, naciofraza i slicno. Jednostavno, to je slika mržnje, netolerancije i nerazumijevanja. Nevjerovatno za normalnu sredinu, a pogotovo za sredinu koja je prosla sve to u proteklom ratu. Zasto je to tako? Istoricari, politolozi, psiholozi, pedagozi i ini strucnjaci mogu dati strucne pretpostavke. Svakako da ce se oni svi naci u primjeru BiH i citavog Balkana.

Ono sto ja znam a strahovito podsjeca na kraj devedestih, “stoka je u torovima” (ukljucujuci i mene) i dozvoljava politicarima da manipulisu sa njima. A opet ce nam biti kriva medjunarodna zajednica? Ili sada i drustvene mreze?

Hocu da izadjem iz “tora”, te apelujem na sve bivse a i sadasnje sportiste da pravovremeno i ispravno uticu na clanove svoje familije, svoje prijatelje i poznanike. Mrznji, netoleranciji i nerazumijevanju nije mjesto u vasoj kuci, na vasem sportskom borilistu, u skoli vase djece, u cjelokupnom vasem normalnom zivotu.

Mislim da svi mi moramo pozitivno djelovati, da se nama a onda buducim generacijama nikada ne ponovi zlo zvano – RAT I MRŽNJA.

U ocekivanju smo vasih priloga, bilo da su to price, fotografije (po mogucnosti sa odredjenim podatcima), izvjestaji iz novina ili druge interasantne detalje vezanih za mali fudbal ili sport iz navedenog perioda.

Urednik

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 14.07.2023.

Nedavno objavljeno