I ONI SU NEŠTO GRADILI I ČUVALI

Hvala Bogu čitav rat niko od ove “moje ” djece nije bio ni ranjen

Negdje u septembru, ratne devedesetdruge u Sarajevu sretnem na Titovoj Fuada Muzurovića. Poslije obostranog propitivanja o familiji i zdravlju on mi predloži (znao je da sam demobilisan poslije ranjavanja) da se uključim u pogon FK Sarajevo. To je rekao i Mirsi ( Fazlagic, tadasnji sportski direktor ), te sam počeo okupljati i trenirati momčiće od 12 do 14 godina.

Treninzi su se održavali u školi Miljenko Cvitković (sadašnja Musa Ćazim Ćatic) gdje su radili i seniori. Tada moj veliki problem je bio sto sam dolazio sa Alipašina gdje sam stanovao i to pješke a to je nekih 6 7 kilometara razdaljine. Momčići njih oko 25 koji su dolazili na trening bili su iz opština Centar i Stari grad. Otprilike od čaršije do Marijin dvora.

Iako nije bilo jednostavno dolaziti “u grad ” sa Alipasina, bilo mi je zadovoljstvo vidjeti sa koliko zelje i veselja su se ta djeca okupljala i trenirala.

Jednu subotu u novembru 92. neću nikada zaboraviti. Evo sta se desilo. Ja sam govorio djeci da ne dolaze mnogo rano prije termina treninga zbog sigurnosti a svakako ovaj stražar u skoli neće ih pustiti bez mene. Medjutim oni dodju ranije pa “raspale ” ševu na raskrsću Gabeline i Čekaluše. E te subote je kišilo a ja sam malo kasnio i negdje iza Druge gimnazije taman hoću prema Gabelinoj odjeknu granata gore na vrhu ulice.

A djeca? pomislih.

Kada se malo smirila situacija potrčao sam na vrh ulice i samo na asfaltu sam vidio komade fasade i stakla. Nigdje živa roba. Tada me iz škole neko zovnu i vidjeh kroz prozore hodnika djecu. Kako je počelo kišiti stražar se smilovao i zovnuo djecu da se sklone u školski hodnik.

Hvala Bogu citav rat niko od ove “moje ” djece nije bio ni ranjen. Žao mi je sto nemam jednu zajednicku sliku sa svim tim hrabrim momčićima iz toga ratnog perioda u Sarajevu. Zato prilažem ovaj spisak s nadom da će se mnogi od njih obradovati sjećanjem na te dane .

P.S. Takodjer u osnovnoj školi na Alipašinu sa djecom su radili Stipe Pejak i Haris Jaganjac. U Buća potoku Sejo Jasenković i Boško Antić.

Senad Kreso

FIS-GOL TIM

Mostar, 06.08.2023.

Nedavno objavljeno