FK SARAJEVO – UNPROFOR

Veliki događaj za to vrijeme

Autor: Nihad Baljak

Ideja je bila moja. Otisao sam kod tadasnjeg premijera vlade Muratovica i razgovarali smo o mojoj ideji da u opkoljenom gradu Sarajevu na Olimpiskom stadionu Kosevo odigramo prijateljsku htakmicu sa Unproforom.
Premijer je dao saglasnost i zakazao sastanak sa komadantom UN snaga u B I H
Generalom Michael Rose (Roz). On je pristao i obecao da ce nam
pruziti svu potrebnu pomoc odnosno da zajedno organizujemo ovu utakmicu.
Poslije ovih dogovora, ja sam poslao pismo tadasnjem prdsjedniku rahmetli Aliji Izetbegovicu da bude pokrovitelj ove utakmice. Predsjednik je pristao da bude pokrovitelj.
Osnivali smo organizacioni odbor.
Prdsjednik Organizacionog odbora je bio Jusuf  Pusina predsjednik FS  BiH.
Clanovi: Baljak Nihad, direktor FK Sarajevo,  Kemal Hujic zamjenik FK Sarajevo, General Rose, Duric elektroprivreda, Katica civilna zastita,  Darko Serfert SD Sarajevo, Mensud Basic sponzor utakmice, Mirsad Alihodzic SD Sarajevo, Nihad Imamovic FK Sarajevo, Hasan Muratovic premijer BiH, Sead Jesenkovic trener FK Sarajevo, Nedeljko Gojkovic pomocni trener, Salko Muhic FK Sarajevo i Sanela Prasovic, RTV Sarajevo.

Ovu urakmicu su snimale mnoge TV kuce iz cijelog svijeta a pratili i mnogi pisani mediji.

Sta reci u rezimeu? Trava na stadionu Kosevo je bila visoka. Na samom terenu je polo preko stotinu granata. Dvadesetak granata nisu eksplodirale. Demineri UN i armije BiH su ih demontirali i odnjeli sa stadiona. A travu su pokosili pripadnici Civilne zastite. Na stadionu je sigurno bilo preko 20.000 gledalaca. Zahvaljuci UN vojnicima prije i za vrijeme utakmice nije ipaljen ni jedan metak, niti granata. Bio je to stvarno veliki dogadaj. Da se u gradu koji je opkoljen, gdje dnevno padne hiljade granata mi organizujemo utakmicu. Pohvale su stizale sa svih strana. Ja sam dobio stotinu slika od mnogi pisanih medija iz inostranstva.

Na kraju, ono sto nije bio prioritet u to vrijeme, rezultat. Tim sa Koševa, pojačan sa četiri igrača Želje, pobijedio je ekipu UNPROFOR-a sa 4:0.

FOTO ALBUM:

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 01.08.2023.

Nedavno objavljeno