SUDIJE BITAN FAKTOR

Svakako da je u nasem radu bilo dosta toga sto nas je cinilo prepoznatljivim. Jedan od bitnih segmenata bilo je sudjenje, te je bilo posebno vazno za nas da na nasim utakmicama bude kvalitetno sudjenje.

Zasto?

Jedan od razloga, mi dovodimo ekipe iz citave bivse Jugoslavije i kada ekipa dodje, recimo iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Niksica, Tuzle, Mostara, Zenice i sl. ako sudija(e) nisu obavile svoj zadatak kako treba i na taj nacin ostetile neki tim, iz raznih razloga a pogotovo zbog ne poznavanja pravila, onda je bilo tesko tu ekipu ponovo dovesti na turnir.

Mi smo posebno radili sa nasim sudijama. Odrzavali sastanke, seminare i ukazivali im na vaznost da oni korektno i posteno obavljaju svoj posao. Mislim da smo bili veoma uspjesni u tome a, po meni, jedino je napravljen propust kod ekipe “Mostarske kise” iz Mostara, kada je sudija napravio materijalni previd pravila i zbog toga je ta ekipa izgubila utakmicu. Zao mi je sto nismo nasli nacina da toj ekipi omogucimo nastavak takmicenja.

Mi zelimo, nakon objave svih prica o istorijatu nasih devet turnira da napravimo analizu o tome kako smo mi to radili i zasto smo, po mnogima, bili najuspjesniji u organizaciji malonogometnih turnira. Svi oni posjetioci nase stranice koji se jave sa svojim pricama, komentarima moci ce zajedno sa nama da ucestvuju u tom radu. Sa konkretnom specifikacijom neophodnih aktivnosti koje su potrebne da bi se jedno malonogometno takmicenje moglo organizovati, a koje se moze modifikovati kao upustvo za primjenu, mislimo da ce taj nas rad biti od koristi za sve buduce organizatore takmicenja u malom fudbalu.

Adnan Muzurović

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 24.03.2023.

Nedavno objavljeno