IZNENAĐENJE U FINALU, EKIPA “GEM” POBIJEDILA “DAVOR”

U biltenu turnira koji smo mi pravili 1991.godina a ja pravio rekapitulaciju i pisao o najuspjesnijim ekipama i pojedincima za sve dotadasnje turnire za 1984 sam napisao: “ Najbolja od 20 ekipa, momcad GEM, vec u prvom kolu eleminisala je iz daljeg takmicenja Veronu, prvog nosioca pobjednickog trofeja i time uveliko utrla put ka konacnom slavlju. Naisao je ovaj sastav na veliku prepreku u finalu, no Abdel Besovic (najbolji strijelac) i drugovi savladali su i veoma jaki tim Davora, istina tek nakon penala/regularno bilo 3:3/.

NAJBOLJI IGRAČ TURNIRA, Fuad Švrakić

Tesko je nabrojati sve trofeje sto ih je “pokupio” ovaj velemajstor, po mnogim, jedan od najboljih igraca malog fudbala u Sarajevu svih vremena. Mozda je dovoljno spomenuti samo da je 1987 godine bio najbolji igrac turnira “Spotov pobjednik” u Beogradu, u konkurenciji fudbalera iz najboljih ekipa u Jugoslaviji.

Golgeter turnira. Nastupajuci za prvoplasirani tim GEM , spretnoscu i neobicnim golovima istakao se Abdel Besovic, bivsi fudbaler Sarajeva, Celika, te jos nekoliko ligasa. Brzina i izvanredan osjecaj za prostor, najvece su vrline ovoga igraca koji danas vodi privatnu skolu fudbala.

Golman turnira. Osvajanjem zvanja najboljeg cuvara mreze dva puta uzastopno, Safet Hodzic je sigurno najbolji pojedinac svih dosadasnjih osam turnira. I danas popularni “cello” brani maestralno, i danas odusevljava panterskim paradama, fenomenalnim refleksom, hrabroscu…Igrao je, inace, za Doli bel.

Sudija turnira. Iz plejade tada mladjih sudija isticao se i Dusko Zirojevic, koji je autoritativnim arbitriranjem i objektivnoscu upotpunio kvalitet turnira. Rijetko su igraci imali primjedbe na njegovo djelenje pravde, pa su incidenti na mecevima koje je on sudio pravi raritet.”

Ovako je to bilo opisivano u to vrijeme. Danas, zelio sam da kontaktiram predstavnike najuspjesnijih ekipa i pojedince. Nazalost neki nisu medju zivim, a neki nisu dostupni. Uspio sam da kontaktiram Safeta Hodzica i Abdela Besovica.

Abdel Bešović, NAJBOLJI STRIJELAC TURNIRA 1984

Rodjen u Sarajevu 1957 godine. Uspjesno prosao sve fudbalske skole  FK Sarajevo. Pripadao je veoma nadarenoj generaciji omladinaca: Cale, Ferhatovica, Pasica, Sante, Vidakovica, Hadzibegica….. koja  u juniorskoj konkurenciji SFRJ osvaja i kup Marsala Tita. Zbog veoma jake konkurencije u tri godine 1977 – 80 rijetko dobija sansu za igranje. Odlazi kao posudjeni igrac u NK Jedinstvo iz Bihaca. U toj    sredini se dokazuje i postaje najbolji strijelac ekipe. I pored    izvrsnih ponudjenih uslova, zelja za Sarajevom je jaca. Medjutim i dalje ne dobija pravu sansu. Dalji fudbalski putevi ga vode u FK Celik iz Zenice, a potom i u FK Borac iz Banja Luke. I u tim sredinama se dokazuje golovima.

Na turniru Fis gol 84 prikazao je sve ono sto ga je krasilo na velikom terenu. Izuzetna brzina, spretnost u baratanju loptom i  izvrstan osjecaj za prostor kulminirali su neobicnim golovima. Osvaja u izuzetno jakoj konkutenciji titulu najboljeg strijelca i daje veliki doprinos u osvajanju prvog mjesta ekipi Gem.

Po okoncanju fudbalske karijere kao diplomirani profesor fizicke    kulture jedno vrijeme uspjesno vodi privatnu skolu fudbala. Danas je profesor u Drugoj gimnaziji u Sarajevu, a uspjesno vodi tenisku  skolu i aktivno ucestvuje u organizaciji takmicenja ovog popularnog  sporta.

Safet Hodžić, NAJBOLJI GOLMAN TURNIRA 1984

Najveći doprinos u osvajanju trećeg mjesta ekipe „ Doli bel“ dao je Safet Hodžić. U privatnom životu I među rajom neprimjetan i skroman, među stativama je bio sušta suprotnost. Nevjerovatnog refleksa

kao i budnim praćenjem igre, često je pravovremenim istrčavanjima i intervencijama spašavao ekipu od poraza. Jednostavno je primorao žiri turnira da ga još jednom izaberu za najboljeg.

S obzirom da jedva puta proglašen najboljim golmanom turnira Fis – gol 83- 91 nosi epitet najuspješnije sportiste ove manifestacije. Afirmacijom na turniru Fis – gol počela je i „ otimačina“ mnogih ekipa za golmanom Hodžom. Poznat po dosljednoj „upornosti“ od drugih ga je „ oteo“ Alija Hadžiosmanović – Braco. U međuvremenu nastupao je i za mnogobrojne ekipe malog fudbala: Doli Bel, Duga, Partizan, Vrbanjuša, Davor… Sa ekipom „Duge“ učestvuje i u popularnoj „ Kutiji šibica“na turniru u Zagrebu. Nastupajući za ekipu „Duga“, na renomiranom turniru „Noć i dan“ u Bosanskom Brodu, učestvuje u osvajanju prvog mjesta. Safet Hodžić na mnogim turnirimaje ponio epitet „najbolji golman turnira“. Da navedemo samo neke turnire: „ Asim Ferhatović – Hase“, „ Bajramski turnir“, „ Božićni turnir“….

Kao vrlo mlad počeo je karijeru golmana i godinama je branio u nižerazrednim klubovima „velikog“ fudbala sarajevske regije: Partizanu ( sa 15 godina) samo neke samo neke, Koševskom brdu, Hridu, Unisu….

Poslije uspješne karijere dugo godina je bio trener u FK Hrid.

Za dugogodišnje zasluge u sportu (mali fudbal) proglašen je sportistom godine 1992/93 grada Sarajeva.

Radivoje Kovačević

FIS-GOL TIM

31.03.2023.

Nedavno objavljeno