RATNA LIGA KADETA

Naravno, u ratnom Sarajevu igrao se fudbal. Neko je negdje lijepo napisao – U SARAJEVU SE ŠETALO POD GRANATAMA, A BJEŽALO OD KIŠE, A BOGAMI I IGRALO LOPTE.

Pocetkom 1994 godine, poslije masakra civila na fudbalskom igralištu na Dobrinji, te masakra na pijaci Markale u centru Sarajeva,  “ NATO je uputio ultimatum bosanskim Srbima koji vec treću godinu terorišu grad artiljerijom, da se moraju povući 20 km od Sarajeva”.

Poslije takve intervencije i prijetnje NATO komande prestaju padati granate a počinju sa brda da rade snajperisti. Bez obzira ne sve opasnosti, metak snajperiste bio je ” prihvatljiviji ” nego granata te se pomalo te 94. počeo vraćati živo(s)t u gradu.

U tom periodu bez granata po gradu nas nekoliko trenera koji smo radili sa mladjim kategorijama u klubovima (Sarajevo, Zeljeznicar, Vrbanjusa, Bosna, Bosnalijek i Olimpik) pokrenuli smo inicijativu da se organizuje turnir ili liga kadeta i to napolju, na šljaci pomoćnog terena Koševo. Inicijativu je podržao Ivica Mioć koji je radio u sarajevskom fudbalskom savezu. Do tada se radilo po školskim salama i igrali se turniri u Skenderiji. Treneri su bili: Vrbanjuša – Tica Sejfudin i Muhamed Geci, Bosna -Bogilović Muhamed, Zeljeznićar – Jusuf Šehović, Olimpik – Adem Djuliman, Cercek – Bosnalijek i Sarajevo – moja malenkost.

Liga je počela, igrana i završena bez nekih incidenata. Osim, sto je snajper sa Pionirske doline jednom zapucao i ispaljeni meci su završili iza gola na južnom dijelu terena. Pomoćni teren je dosta niže od nivoa velikog parkinga stadiona Koševo tako da nije postojala baš velika opasnost od agresivnog snajperiste. Bar tako smo svi mislili, jer kada se na nešto navikneš prihvataš to kao normalnu stvar.

Žao mi je da nema(m) pisanog traga (zapisnici) osim par slika. Vjerujem da će ovaj tekst pobuditi odredjena sjećanja i emocije na te, ako se može tako reći, lijepe ratne trenutke.

Senad Kreso

FOTOGRAFIJA: Gornji red: Senad Kreso, Šaljic Nermin, Varotanovic Fuad, Mujan Sanjin, Pinđo Nermin, Besim Javoric i Ređic Faruk. Čuče: Bogilovic Edis, Uscuplic Ervin, Haskic Haris, CicoMirza  i Alagić Mirzet.

 

FIS-GOL TIM

Mostar, 02.01. 2023.

Nedavno objavljeno