PRVA LIGA U MALOM FUDBALU 1991 GODINA

Predgovor

Prema programu desavanja koja smo imali nakon formiranja Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo je organizacija jos jednog novog takmicenja a to je druga liga u malom fudbalu koja se igrala u proljece 1991 godine.

Mi smo za ovo takmicenje odredili poseban Organizacioni odbor, a nositelji aktivnosti su bili Dusko Bojic, tehnicki sekretar Udruzenja i Enver Prses, predstavnik SD PBS-udruzene banke, tehnickog organizatora lige.

Liga se igrala u Vogosci, bilo je to interesantno takmicenje a nazalost nema puno podataka niti posjedujem puno kontakt adresa od igraca, trenera i predstavnika drugoligaskih ekipa. Kako ne zelim da improvizujemo, tu temu preskacemo a mozda se pojavi neka validna dokumentacija ili odgovarajuca kontakt osoba koja bi mogla pomoci u podsjecanju kako je bilo u proljece 1991 godine, u drugoj ligi UKMF Sarajevo.

Dva malonogometna susreta

U zelji da se osvjeze sjecanja na prvu ligu malog fudbala iz 1991 godine imao sam dva intersenta razgovora.

Prvo, susret sa Kenanom Sahinagicem, predstavnikom KMF Davor, kluba malog fudbala koji je pobjedio ligu u sezoni 1991/92 godine. Sreli smo se pred FIS-om.

“ Sta je sa stranicom? Sto nema vise informacija o Davoru? O nasim uspjesima?” bilo je prvo sto mi je rekao. Podsjetio me je na pokojnog Ivicu Mioca, sekretara FS Sarajeva (valjda sto se desilo na mjestu gdje sam obicavao najcesce Ivicu vidjati) ali i zbog cinjenice da je Ivica bio najnezgodnija osoba u prvim minutima susreta (uglavnom napad, ili te uopste ne gleda) a kasnije covjek k’o panja – sto bi rekli. Tako i Keli sada.

Kasnije kada smo sjeli, raspricali o svemu i svacemu, pocev od naseg poznanstva i sutanja na tradicionalnom 6. Aprilskom turniru, od 1977 godine deset godina se odrzavao turnir. On igrao za Ljubljansku banku a ja za Privrednu – udruzenu banku. Pa, preko prve nase organizacije lige grada, odrzano dvije sezone 1981 i 82 godine. Naravno, obavezna prica o turniru Fis-Gol i aktivnosti u sklopu UKMF Sarajevo. A onda o ratu, turnirima i druzenjima u tim ratnim uslovima, ………..kada smo se vracali zajedno iz grada, poznatom marsutom u skrivanju od snajperista…..KMF Davor prvo mjesto u prvoj organizovanoj malonogometnoj ligi drzave BiH …….. izlazak iz grada i boravak u Hrvatskoj, Njemackoj……………..kada mi je rekao: “ a ja mislio da si ti zadnji covjek koji se nece vratiti”……………

Posebno sam se interesovao za organizaciju turnira Kafica, jer ja sam mislio da je tu Aco Culic bio organizator. Kenan mi je rekao za Edu Poricanina – cvjecara, koji je bio sa njim u organizaciji tog turnira. Ustvari, da je on (Kenan) bio taj koji je povukao najvise i zahvaljujuci njemu na turnir su poslali ekipe vlasnici kafica iz tog perioda – Stari sat (Nedjo Alihodzic), Emir Travljanin (Bardak), Midhat i Fikret Mujkic (MP), Sejo Drljevic (Adams) i vecina ostalih gazda.

Vec ranije je receno da se zeli razgovarati sa svima koji su bili na bilo koji nacin ukljuceni u igranje ili organizaciju raznih turnira u malom fudbalu iz tog perioda od 1976 do 1994 godine. Svjestan cinjenice da se mali fudbal igrao i prije nas iz Privredne banke, Udruzenja KMF a i da se igrao poslije nas….te da ce se igrati godinama….kad nas ne bude.

Da se vratim na pricu sa pocetka priloga. Na Kenana i njegov upit. Da parafriziram kako sam mu odgovorio: mislim da se o Davoru i njegovim uspjesima dovoljno pise. Cak imam odredjenih primjedbi da se pise o vama vise nego sto treba. Ali bez obzira na sve te primjedbe, ti napisi sto mislis da treba istaci, samo onako kako je bilo i ja cu to objaviti. Znam da imas problem sa koristenjem kompjutera ali ti to mozes napisati na papir,  a ja cu to prekucati. Moze? Saglasio se sa tim Kenan.

Drugi sagovornik je bio Bruno Juric, istaknuti igrac KMF Davor. Osvojac prvog mjesta sa klubom na tom prvenstvu.

Razgovarao sam sa Brunom o svemu sto smo na neki nacin prosli zajedno kada je u pitanju mali fudbal. Bruno je, takodjer, igrao na 6. Aprilskom turniru. Za ekipu RO “Vaso Miskin-Crni”….za istu ekipu je igrao na turniru Fis-Gol, kasnije ce preci u Davor i to se isplatilo, bila je to dobitnicka kombinacija na turniru dvije godine za redom, 1989 i 1990 godine. Isto kao u ligi 1991 godine.

Neizbjezna tema je bila rad na portalu. Bruno me je pitao kako sam zadovoljan odzivom malonogometne raje u dostavljanju njihovih prica, fotografija i ostalih priloga vezanih za ovaj nas period?

Kao uvijek, bio sam otvoren: “ obzirom na sve objektivne okolnosti (generacijski slabije koristenja kompjutera, sklonosti ka pisanju, ljenost, nezainteresovanosti za onim kako je bilo i sl.) postoje i drugi razlozi koji su za mene izvjesno iznenadjenje. Ocigledno je da tu jos uvijek ima onih nasih tradicionalnih pogleda: “ sta da ja to radim za njega? On(i) me nisu tretirali na turniru kako treba i sto cu ja njima sada pomagati? Ne smijem da ucestvujem, kako ce reagovati i sta ce reci moja nova sredina, gdje sada zivim? Ili, previse je vremena proslo od tih desavanja, koga to sada interesuje?…”

I tako redom, ali nada je da ce sve dobronamjerne osobe i ljubitelji sporta, posebno malog/velikog nogometa shvatiti da se zeli postici da je ova stranica sviju nas. Posvecana svim osobama koji su na bilo koji nacin participirali u sportskim desavanjima u odnosnom vremenskom razdoblju. Jednostavno, svima treba da je zadovoljstvo da su bili clanovi te malo/nogometne familije. Da pozitivno djeluju, te da svojim vjerodostojnim pricama i prilozima pomognu da zive sjecanja na jedan period u kome smo svi uzivali.

Rastao sam se sa Brunom u zajednickom ubjedjenju da ce to tako i biti.  Uz to, Bruno mi je obecao da ce upriliciti susret sa nasim starim sportskim prijateljima sa kojim on redovno pije kafu subotom ujutro, sa Zoranom Micanovicem, Kemalom Alispahicem, Novom Popovic, Nedzadom Pandzicem, Milenkom Micicem …..i odrzao je obecanje. Doduse, nisu bili svi tu taj dan ali o tome drugom prilikom.

PRVA LIGA U MALOM FUDBALU, 1991 GODINA

U analizi odrzavanja prve lige u malom fudbalu 1991 godine, u najkracem ono sto je obiljezilo ovo takmicenje, u organizaciji Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo.

IGRACI. Svakako da su igraci ti koji su najvise doprinijeli da ova sezona bude upamcena. U nekoliko navrata smo isticali da je na utakmicama lige bilo vise navijaca nego na prvoligaskim utakmicama FK Sarajevo i Zeljeznicar, u tom periodu.

Svaka ekipa u svom sastavu je imala vise poznatih igraca, to ste mogli primjetiti u novinskim izvjestajima koje smo objavili tokom rada na analizi ove godine lige, sto je doprinijelo izjednacenosti ekipa a time davalo poseban kvalitet ligi.

Ipak, treba istaci da su Predrag Pasic – Paja i Mehmed Janjos – Cala, koji su igrali za KMF Davor bili pravi “magnet” za gledaoce. Popularni Cala je bio vec ranije ukljucen u malonogometne aktivnosti koje smo sprovodili a Paji je bilo prvo zvanicno takmicenje. On je svojim majstorijama odusevljavao, iz kola u kolo, ljubitelje malog fudbala. Pored toga, uvijek korektan prema protivnickim igracima, sudijama, organizatorima…..komplet sportska licnost……………….

KLUBOVI MALOG FUDBALA . Da se zabiljezi da su u takmicarskoj sezoni 1991 godine ucestvovali klubovi malog fudbala: Davor, Regina, San Remo, Vrbanjusa, Rio, Unipromet, Ozil, Sunce, Vecernje novine i Mami D.

Izvanredan kvalitet igre, neizvjesni ishodi vecine utakmica, afirmacija mladjih igraca, progres  malog fudbala,………KMF Davor  osvojio zasluzeno prvo mjesto.

Najprijatnije i najvece iznenadjenje je bilo osvajanje drugog mjesta KMF Regina. Predvodjeni predstavnikom ekipe Rankom Djuranovicem, te igracima, koje su predvodili, izvrsni Milan Lackovic i bravurozni golaman Damir Milicevic, ovaj klub je potuno zasluzeno zauzeo drugo mjesto a time obezbjedio plasman na predstojece Republicko prvenstvo u malom fudbalu.

SUDIJE. Konstatno isticanje da su sudije u malom fudbalu veoma bitan segment, ako se zeli kvalitetno organizovanje, je dalo potvrdu i ovaj put. Uporan rad sa sudijama, organizacija seminara, uvodjenje mogucnosti da su i ono podlezni disciplinskim mjerama su dali rezultate, te je bilo dosta dobro sudjenje. Naravno, bilo je gresaka ali gledajuci sa statistickog procenta u odnosu na broj odigranih utakmica, zaista zenemarujece.

NAVIJACI, FER PLEJ I PRAVILA. Da bi mali fudbal bio uspjesan mora imati adekvatnu posjetu na utakmicama. Odziva navijaca je bio zaista fantastican. To nam je na neki nacin nacin davalo za pravo da smo na pravom putu i da su organizacije ovakvih takmicenja buducnost malog fudbala.

Fer plej i regularnost takmicenja je uvijek aspekt kome se mora pazljivo prilaziti kada je u pitanju organizacija sportskog takmicenja. Posebno ako se uzme o obizir vremenski period, atmosfera i okolnosti odrzavanja lige.

Treba istaci, jos jednom, korektno ponasanje predstavnika KMF Regina i Vrbanjusa, Ranka Djuranovica i Husniju Basinca.

Vazno je istaci da su predstavnici klubova konacno bili saglasni da trebamo igrati po FIFA pravilima, tako da je ova liga u potpunosti bila organizovana u skladu sa tim pravilima.

UKMF. Potvrdu postojanja UKMF Sarajevo je “ ovjerilo” organizacijom ovog takmicenja. Zeljeli smo da to shvate i ostali organizatori turnira u malom fudbalu iz tog perioda. Nimalo lak posao, tradicionalno shvatanje, zelja da se minimizira opste dobro i progres malog fudbala a istovremeno samo gleda na licne interese kod vecine organizatora je preovladavalo u pocetku djelovanja Udruzenja. Previse se energije i vremena utosilo da se takvim organizatorima objasne sve prednosti koje imaju ako budu dio Udruzenja. Vremenom su neki to uvidjeli, te su polako poceli da postuju odluke i budu sastavni dio Udruzenja. Vjerovatno bi uspjeli “ubjediti” 90 % organizatora ali………………

FOTO ALBUM:

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 15.11.2023.

 

Nedavno objavljeno