OTIŠAO JE “BOLESNIK” ŠUTANJA

Igrač sa najdužim igračkim stažom na Ćengali

Napustio nas je jedan od najstarijih igraca sa sutanja na Cengic Vili 1, Mustafa Mujo Dizdarevic. Sportski centar na Cengali se otvorio pocetkom sedamdesetih godina a Mujo je bio jedan od najredovniji u igranju dugo vrijeme. Bio je jedan u plejadi dobrih igraca, jos se pamte: Kemo Kovac, Ljubo Kalaba, Suljo Pasalic, braca Dizdarevic (Hamo, Mujo i Fahrija), Kemal Sukalic, Djoka, Cik, Bego Resic, Cedo Dmitrovic, Rase Silajdzic, Slavko Mitrovic, David,Culjak, ….. slijedeca generacija: Miroslav Prajzeler, Adnan Muzurovic, Faik Kolar, Pero Simic, Petar Kenjic, Sarija Idrizovic, Nedim Muminovic, Branimir Mandaric, pa mladji predvodjeni: Rajkom Dugandzicem, Almir Turkovic, bracom Lukovic, Vladimirom – Kigenom i Draskom, Edinom Djapom, Fikretom Korkaricem, Kenanom Memisevicem, Amirom Spahicem.

Kako je Mujo Dizdarevic igrao poduze vrijeme nakon rata u BiH, slobodno se moze reci da je on igrac malog fudbala sa najduzim stazom na sportskom centru Cengic Vila 1. Ogromna je to bila ljubav za sportom, za rajom, za druzenjem….

Zelimo istaci da je Mujo Dizdarevic igrao na turniru Fis-Gol, to je bilo na prvom turniru 1983 godine. Nastupao je za ekipu Privredne banke Sarajevo. Naime, tada smo ekipu sa Cengic Vile 1 prijavili kao tim organizatora turnira.

Mujo potice iz sportske familije. Stariji brat Hamo je igrao u FK Zeljeznicar, drugi brat Fahrija je igrao dugo godina sa nama na Cengic Vili 1 a najstariji brat Meho bio nam je navjerniji posjetilac “kibicer” na nasim utakmicama.

O ovom izvodu iz sjecanja Beglera Resica, naseg autenticara za Almanah malog fudbala, moze se primjetiti da je Mustafa Dizdarevic bio clan ekipe u malom fudbalu “Dolac Malta”, koja je igrala polufinale na turniru iz 1960 godine.

„ U drugoj polufinalnoj utakmici ekipa Hrasnog pobijedila je Dolac Maltu na penale 2:1. U regularnom toku utakmice rezultat je bio 4:4.
Za ekipu Hrasnog igrali su: Omer Arslanagić, Mišo Smajlović, Ivica Osim, Đuro Smajlović, Ljubo Kalaba, Lujo Kranjc, Suljo Kulović i golman Slavko Vrebac. Sve igrači Želje.
Za Dolac Maltu igrali su: Jašin golman, Meho Dizdarević, Hamo Dizdarević, Mujo Dizdarević, Luka Ristić, Nuno Alečković, Talan, Slobo Đurasović, Aco Ristić (kao trener stekao veliko ime u Njemačkoj).
U regularnom toku utakmice golove za Hrasno su dali: M. Smajlović 2, Lj. Kalaba 1 i I. Osim 1. Za protivničku ekipu strijelci su bili: H. Dizdarević 3 i Talan 1.
Strijelci iz penala: I. Osim i M. Smajlović, a za Dolac Maltu Nusret Alecković.“

Takodjer, Mujo je bio redovan na nasim sjedenjima u “biblioteci” nakon utakmica. Ucestvovao je veoma dinamicno u redovnim analizima kako se odigralo taj dan ili to vece, u zimskom periodu, kada smo sutanja imali u Skenderiji, DIF-u ili sali na Mojmilu. U trenutcima raspolozenja, kada pocnu djelovati maligani popularni Mujica je znao pustiti glas medju sevdalinke. Njegova je pjesma bila: “ Na hastalu gori svjeca “.

Odlazak Muje Dizdarevica je razalostilo sve one koji su ga poznavali. Kako rece Slobodan Alagic, prijatelj sa igranja lopte: “Dobar covjek, imao je veliku ljubav za loptu, sutanje, druzenje i ja cu ga pamtiti kao takvog. “

Mustafa Dizdarevic nas je napustio u cetvrtak, 15. septembra 2022 godine. Raja sa Cengic Vile 1 i nasa Fis-Gol familija ostaje bez jos jednog uzurnog clana. Jednu sportsku i ljudsku pozitivnu licnost. Drage nam osobe neminovno odlaze, odlaze………….

Mujo, neka ti je laka zemlja bosanska.

AM

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 17.09.2022.

Nedavno objavljeno