Omladinski fudbalski turnir “6.april”

Kada sam procitao vijest da FK Velež nakon 31. godinu vraća tradicionalni februarski turnir “FK Velež -14 februar”, koji je osnovan 1965. godine u čast oslobođenja Mostara, sjetih se juniorskog fudbalskog turnira koji se igrao u Sarajevu u aprilu. Zvao se” 6. april”. Naravno povod je bio 6.april, Dan oslobodjenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

Nisam mogao doći do tačnih podataka kada je prvi put odigran taj turnir.  Mirsad Fazlagić mi je rekao da je počeo negdje sredinom 70 ih, na kojem su učestvovale cetiri juniorske ekipe klubova sa područja Jugoslavije.

Organizator turnira je bio Medjuopštinski fudbalski savez Sarajeva i FK Sarajevo a pokrovitelj turnira bio je Grad Sarajevo. Juniori Sarajeva i Željeznićara su uvijek nastupali i 1-2 ekipe iz ostalih republika Jugoslavije a nekada i juniorska ekipa iz inostranstva.

Te 1987 godine učestvovala su ekipe FK Sarajevo, FK Željezničar, ekipa iz Poljske SLASK Wrocław i reprezentacija Medjuopštinskog fudbalskog saveza Sarajevo. Pored Svetozara Vujovića iz FK Sarajevo, koji je bio inicijator ovoga turnira u organizaciji su ucestvovali iz Medjuopštinskog saveza Ivica Mioč i dva sportska radnika koji su i dan danas aktivni Medzid Gvozden zvani Čičak i Vitomir Šiljić zvani Šilja.

Te 1987 godine ja sam dobio priliku da vodim reprezentaciju u kojoj su igrali juniori iz klubova koje je pokrivao Medjuopštinski fudbalski savez Sarajevo. Teško se sjetiti detalja sa tog turnira održanog daleke 1987. Ali, u jedno sam siguran a to je reprezentacija Medjuopštinskog saveza Sarajevo osvojila je prvo mjesto pored gore navedenih ekipa.

Zasto ovo pišem?

Razlog je u nadi da neko ko procita ovaj tekst a sportski je radnik ili delegat u nekome sarajevskom gradskom ili opstinskom vijecu ili je aktivan u fudbalskom savezu kantona Sarajevo POKRENE inicijativu da se oživi omladinski turnir” 6 april”.

Mladi fudbaleri sarajevskih fudbalskih klubova a posebno klubova nižeg ranga sigurno to žele i zaslužuju .

Senad Kreso

FIS-GOL TIM

Mostar, 27.02.2023.

 

Nedavno objavljeno