NAJUSPJEŠNIJI POJEDINCI TURNIRA FIS-GOL, 1988 GODINA

FAHRUDIN BAJRIĆ – NAJBOLJI IGRAČ TURNIRA

U prici o ekipi Drugara iz Zenice rekao sam sta o njemu misli njegov sugradjanin i poznavaoc ekipe Asim Hadzimusic. Ono sto ja mogu dodati iz sjecanja da je Fahrudin svojim igrama apsolutno zasluzio da te godine ponese titulu najboljeg igraca turnira. Apluz koji je primio Bajric prilikom urudjivanja nagrade 1988 godine su najbolja potvrda onoga sto govorim a da publika prepoznaje majstore igre potvrdjeno je i na Zimskom kupu 1991 godine kada je Fahrudin Bajric uz dugotrajne aplauze primao nagradu za ekipu.

DŽELALUDIN MUHAREMOVIĆ- GOLGETER TURNIRA

Karakteristicno je da je Dzelaludin Dzelo Muharemovic najmladji dobitnik trofeja na turniru Fis-Gol83-91, imao je tada 17 godina. Osim toga, u to vrijeme mladi i neafirmisani Muharemovic nastupao je za ekipu Unikum koja se nije plasirala ni u cetvrtfinale, sto pokazuje talenat i “nos” za gol koji je imao Dzelo. Prepoznajuci kvalitetu a i u zelji da afirmisemo mlade talentovane fudbalere, sto smo vec u nekoliko navrata naglasavali da je to bio jedan od nasih primarnih zadataka kada je fudbal u pitanju, mi smo Dzelu te godine pozvali da igra za reprezentaciju turnira sa ostalim velikim asovima malog fudbala. Jos nesto sto zelim istaci kada je rijec o Dzeli, mi smo u rukovodstvu malonogometne bancine ekipe “BANS”, prije rata, angazovali Dzelu da igra za nas, zajedno sa jos nekim mladim i perspektivnim igracima Unisa i Famosa.

Kasnije ce svoj raskosni talenat Muharemovic dokazati u FK Zeljeznicar i postati jedan od legendi ovoga kluba.

ISMET SIJERČIĆ- NAJBOLJI GOLMAN TURNIRA

Ismet Sijercic – Sjera, po mom misljenju, spada u red najboljih malonogometnih golmana koje je grad Sarajevo imalo osamdesetih godina. On je branio u vise ekipa malog fudbala u gradu ali najveca zelja mu je bila da brani za Davor, koliko sam ja mogao primjetiti. Tu i lezi problem, obzirom da je u toj ekipi branio neprikosnoveni Emir Karamehmedovic, sigurno medju tri najbolja malonogometna golmana. Sijera je bio uporan branio je nekoliko jakih turnira za Davor, tu potvrdio da je rijec o sjajnom golmanu a bio je clan ekipe Davora koja je osvojila sampionsku titulu, najbolja ekipa malog fudbala u Jugoslaviji, Skoplje 1991 godine. Sto potvrdjuje pricu o njegovom kvalitetu. Na ovom Fis-Golu branio je za ekipu Buguli odlicno, te je sasvim zasluzeno je ponio titulu najboljeg.

SLAVIŠA TERZIĆ – NAJBOLJI SUDIJA TURNIRA

Kada je rijec o malonogometnim sudijama na turniru Fis – Gol, mogu ponoviti ono sto sam vec jedne prilike rekao, po meni, Slavisa Terzic – Terza spada u red najboljih sudija sto je turnir imao. Isto tako, mislim da u tom kontekstu, mogu da ponovim i tu cinjenicu da nakon uspjesne igracke karijere Slavisa Terzic ostaje u fudbalu, nastavlja karijeru kao fudbalski sudija. I tu se pokazao kao veoma kvalitetan. Sigurno u samom vrhu svoje generacije. Pogotovo kada se radi o malom fudbalu, mi ovo mozemo da tvrdimo. Ostaje u sjecanju da smo se Mladenu Utjesanovicu, predsjedniku Komisije za delegiranje sudija, obracali sa zahtjevom da nam neke “teske” utakmice sudi bas Slavisa Terzic. On je to opravdao, sudivsi bez greske, finale Fis-Gol turnira 1990, izmedju ekipa Sunce i Davor, kao i finale drugog Republickog prvenstva izmedju ekipa Mostarske kise i Davora, 1991 godine.

%

Zelim da se zahvalim Marinu Corluka i Asimu Hadzemesicu na saradnji prilikom rada na ovoj rekapitulaciji sjecanja na desavanja tokom turnira Fis – Gol 1988 godine. Isto tako, Radivoju Kovacevicu na dostavljenim fotografijama.

Adnan Muzurovic

FIS-GOL TIM

15.05.2023.

Nedavno objavljeno