DRUGARI ZENICA POBJEDNIK TURNIRA

Pokusao sam saznati nesto vise o vremenu i nacinu formiranja ekipe Drugari Zenica. O njihovim prvim turnirima i uspjesima koje su postizali u ono doba. Asim Hadzimusic – Asko je osoba preko koje sam dobio neke informacije o svemu tome. On se nadao da ce uspjeti pronaci Djemila Dizdarevica trenera i predstavnika ekipe Drugari iz tog vremena, koji bi sigurno mogao dati vise podataka. Asim mi je mogao reci neka svoja sjecanja u vezi ekipe. On je misljenja da je ekipa formirana negdje sredinom sedamdesetih pod nazivom “Zlatni prsti”, kasnije pocetkom osamdesetih promijenili su ime u Drugari.

“ Bila je to raja sa ulice, volili su razne nestasluke raditi ali najvise od svega igrati lopte” – kaze Asim. Na fotografijama koje imamo u arhivu, zahvaljujuci Asku, mogli ste primjetiti da je ekipa Drugari igrala na raznim turnirima sirom BiH i bivse Jugoslavije, te da je postizala zavidne rezultate. Bilo je tu osvojenih prvih mjesta, pored Fis-Gola oni su bili najbolji i na turnirima u Banja Luci, Doboju, Zenici….U vezi sa igracima Asim mi je rekao: “ Bila je to dosta uigrana ekipa, podjednakih kvaliteta ali po mom misljenju odvajali su se Fahrudin Bajric – Cile i Zijad Demirovic – Cvrca. Oni su obavezno na turnirima mjenjali trofeje za nauspjesnije pojedince. Na jednom turniru Cile je najbolji igrac a najvise golova je dao Cvrca ili obrnutu na slijedecem.”

U sjecanju ostaje da smo ekipu Drugari zadnji put gledali u Sarajevu (KSC “Skenderija”) na Zimskom kupu koji smo organizovali krajem februara 1991 godine, tada su osvojili pehar za fer – play ekipu turnira. Inace, turnir Zimski kup je organizovan sa namjerom da na njemu igraju najbolje ekipe u gradu Sarajevu a prvenstveno dotadasnji osvajaci turnira Fis – Gol i ostalih takmicenja koje smo mi organizovali putem Komisije za mali fudbal FS Sarajevo (kasnije Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo).

Na kraju, da podsjetimo da je ekipa Drugari pobjedila tim Buguli sa 2:0 u finalu turnira Fis – Gol 1988 godine.

Trece mjesto na turniru Fis – Gol 1988 godine zauzela je ekipa RS iz Sarajeva, koja je u utakmici za tu poziciju savladala ekipu Kompred iz Tuzle rezultatom 4:3. Inace, ova ekipa RS je izgubila u polufinalu od Drugara sa 2:1 a istim rezultatom u drugoj polufinalnoj utakmici Buguli je pobjedio Kompred. Kada smo kod rezultata iz te godine a vezano sa ove ekipe, RS je pobjedio u cetvrtfinalu ekipu Davora sa 1:0 a Kompred iz Tuzle ekipu Vrbanjuse sa 8:5 u prvom kolu.

Adnan Muzurovic

FIS-GOL TIM

18.05.2023.

Nedavno objavljeno