ANALIZA TURNIRA 1988

Sta je karekteristicno za ovu godinu turnira Fis – Gol a da je ostalo u sjecanju.

Prvo, na turniru je ucestvovalo 78 ekipa. Igrali smo u FIS-u, ponovo kupujuci “fosne” za dotrajale tribine i sve vise razmisljali gdje da se prebacimo. Bojali smo se da se neko od gledalaca turnira ne povrijedi.

Ta 1988 godina je bila izuzetno aktivna za nas, konstituisano je nekoliko organizacija koje smo mi aktivisti drustva predvodili. U banci smo formirali i zvanicno sportsko drustvo a za predsjednika je izabran generalni direktor PBS – udruzene banke pokojni Djoko Zaric. To je nama visestruko bilo znacajno a sto se turnira tice na taj nacin smo konacno dobili zeleno svijetlo da javno radimo turnir. Naime, sve od planiranja do izvjestaja je islo preko drustva a predsjednik je bio upoznat sa svim pojedinostima i to je dalo odredjenu tezinu u legalizaciji naseg rada. Da se razumijemo mi smo i do tada sve imali na papiru a cuvali godinama (u ratu su unistene sve ulaznice, sa prvog turnira 1983 i ostalih godina koje su godinama bile u zeljeznom sefu), po propisima ali i radi nas. Dolazak Djoke Zarica, predsjednika sportskog drustva na finalni dan turnira nama je bio veoma znacajan.

Ekipa Jugoslavija plavi

Imali smo jos gostiju tog finalnog dana. Nasi sportski, malonogometni prijatelji iz Sida i Beograda su bili sa nama. Mi smo vec odigrali dva turnira, prvi 1986 godine u Sidu a 1987 u Beogradu. Kod nas se trebao odrzati turnir ali ekipa “Uspinjaca” iz Zagreba je u posljednji momenat otkazala ucesce a potom i Sid. Ekipa “Jugoslavija plavi” iz Beograda je odigrala mec protiv nase reprezentacije turnira. Pronasli smo video snimak sa sastanka koji smo odzali tim povodom u prostorijama banke tih dana.

LINK: https://fisgol83-91.com/susret-gradova/

Ostale organizacije koje smo osnovali te 1988 godine su internog karaktera a o tome nekom drugom prilikom. Za turnir je bilo vazno sto smo sve vise imali ekipa van grada Sarajeva a finale je bilo “gostujuce” Drugari Zenica protiv ekipe sacinjene od igraca iz Bugojnog, Gruda i Livna. Bio je to dobar imidz za turnir (da nije “domaci”), te je bilo je za ocekivati da cemo narednih godina imati vise ekipa sa strane. Sto je i bio jedan od ciljeva.

Adnan Muzurovic

FIS-GOL TIM

22.05.2023.

Nedavno objavljeno