MUHAMED GECI

Bio je pošten i iskren sportski radnik

Muhamed je zapoceo fudbalsku karijeru u omladincima FK Saarajevo sve do prvog tima. Kazu da je bio veliki talenat. Istovremeno se skolovao, zavrsio je Visu medicinsku za laboranta.

Koliko se sjecam branio je za FK Hrid, mislim i FK Vratnik, kao i FK Bosna Sarajevo, gdje je i pocelo nase prijateljstvo. Kao uposlenik VIK kompanije, nije imao mnogo vremena za treninge i ubrzo je napustio amatersko igranje fudbala. Branio je za svoju dusu i raju u “malom fudbalu”.

Godine 1988 pridruzio mi se u osnivanju omladinskog pogona i mom radu u FK Vrbanjusa. U ratnom periodu je bio vojnik Armije BiH i uporedo zavrsio Visu trenersku skolu pri Fakultetu Sporta, a radio je kao trener djece FK Vrbanjusa. I poslje rata je nastvio raditi sa djecom u FK Vrbanjusa.

Njegova sljedeca stanica je FK Moscanica, koju je zajedno sa svojim prijateljima osnovao i radio do svoje smrti. Smrt ga je zatekla na funkciji predsjednika Upravnog odbora FK Moscanica. Bio je posten i iskren sportski radnik, kakvih je danas sve manje na prostoru BiH. Muhamed Geci je prije svega bio moj dugogodisnji iskreni prijatelj i jako ce mi nedostajati.

Sejfudin Tica

Čovjek koji je živio za sport, za fudbal, a prije svega za svoju Mošćanicu

Geci Muhamed bio je u FK Sarajevo omladinski pogon. Sa njm je generacija Irfan Handžic. Možda je problem za Gecia bio ta činjenica da je bio nizak a Irfo je bi puno veći od njega. Tako da je Geci u svim generacijama (junior, omladinski pogon) mu bio rezerva.

Geci je prešao iz FK Sarajevo za prvi tim Vratnika. Branio je za FK Vratnik kada je igrao Čala i Agim, kasnije je igrao za nogometne klubove Hrid, Jug i Vrbanjušu.

Sa Vlastimirom Karišikom više puta je nastupao na Fis Gol turniru. Sjećam se kada je na turniru prvak bio Unis, tada je u osmini finala ta ekipa izgubila od Unisa a preokret je napravila sudijska greška. Naime, lopta je pogodila žicu od rasvjete iznad terena promjenila smjer i pao gol.

Kasnije je Geci branio za Vrbanjušu i RO Vodovod. Zadnjih trinaest godina je vodio FK Moščanica, koja igra drugu ligu Federacije, većinom su negdje u sredini tabele.

Odlazak Muhameda duboko me je potresao, neka mu je laka zemlja bosanska.

Hasan Hajdarević

Volio si fudbal na svoj način

E moj “šefe”…nekako tvoji treninzi u nekadasnjem “Centru” malo poslije nesretnog rata ce mi uvijek ostati u sjecanju zbog tvog prepoznatljivog pristupa….stara škola trenerska, svi smo to govorili.

Bio si izuzetna osoba, atipican “lik” sto bi se reklo…

Prije nego sam otisao iz Sarajeva vidjeli smo se nakratko i nikad necu zaboraviti osmijeh onaj kad sam ti rekao “sefe odoh ja” a kazes ti meni “haj hvala Bogu…ko da ides za Ameriku”

Otišao je jedan veliki insan, moj veliki prijatelj, entuzijasta i zaljubljenik u fudbal. Volio si fudbal na svoj način, živio ga 0-24. Imali smo neke svoje rutine prije svake tekme sjedili bi i razmisljali kao da je finale lige prvaka. A za tebe je bila svaka utakmica kao finale jer ti nisi znao drugačije. Volio si sve ljude, iskren, pošten i čestit insan. Hvala ti za sve sto si učinio za mene i hvala ti za svaku onu našu kafu i za svaki savjet.

Pamtit cu te samo po dobrom…neka ti je rahmet dusi šefe

Haris Tafoli

FOTO ALBUM:

Geci je branio i za ekipu RO Vodovod na turniru Fis-Gol

U prvoj gradskoj ligi, u nasoj organizaciji, Geci je branio za KMF Vrbanjusa

Muhamed Geci je branio za mladje kategorije u FK Sarajevo

FK Moscanica je klub gdje je Geci neumorno radio, te na taj nacin zelio da svoje znanje i iskustvo prenese na mladje generacije

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 15.12.2023.

Nedavno objavljeno