MEJTAŠ – KLOSTER

Rešad Spahić Čerček

Redakciji u Sarajevu obratio se Resad Spahić u sportskim krugovima puno poznatiji po nadimku Čerček. Kao dugogodišnji radnik Energopetrola sa ekipom učestvuje na mnogim turnirima u malom fudbalu na području grada. Iz njegove bogate fudbalske karijere poznato nam je, da je bio veliki talenat FK Sarajevo gdje je prošao kompletnu fudbalsku školu. Veoma uspješno je bio sudionik i velikih terena gdje je sličnom igrom i izgledom, „ zaradio” nadimak, podsjećajući na ubojito desno krilo NK Dinama iz Zagreba Marjana Čerčeka.

Po okončanju karijere uspješno završava 1983 godine i trenersku školu kod profesora Radeta Matića u generaviji Sprece, Jelusica, Hadžihasanovića ….

„Vaša stranica je prava stvar i treba pokušati da se jedno vrijeme i ljudi ne zaborave. Kontaktiranjem sa ovom stranicom mnoge će se pokidane veze uspostaviti, a vjerujem i mnogima obogatiti fond fotografija i saznanja na mnoge dogadjaje koji su izblijedili.”

Prilog za Almanah malog fudbala: MEJTAŠ – KLOSTER

Po kazivanju Resada Spahica – Cerceka:

Druga polovina šezdesetih pa do osamdesetih bilo je zlatno doba u svim segmentima života. Jednostavno Sarajevo je stasavalo i jačalo. To se posebno odnosi na sport gdje fudbal zauzima posebno mjesto kao nacionalna i najdraža sporedna stvar. Svaka utakmica doprinosi poznanstvu, druženju i sklapanju prijateljstava. Ujedinjavao je ljude sa fondom od 500 pa do 7500 riječi i činio ih bliskim. U to vrijeme za neke je bio dovoljan i  pozdrav sa osmijehom, pa da osoba bude uspravna i dostojanstvena. Neki bi danas osvrćući se na to vrijeme rekli da je negativna pojava bila ozbiljan incident.

Jedno od kultnih mjesta za šutanje lopte je dvorište osnovne škole na Mejtašu. Nezaboravni su turniri za prvaka Kvarta u organizaciji Mjesne zajednice Mejtaš. Pobjednik je predstavljao raju na prvenstvima grada Sarajeva.

Kako smo se mnogi znali po nadimcima evo nekih imena za istraživanje koji su svojom igrom obilježili ovo naselje. Npr. jedna ekipa malo starijih sa kraja sedamdesetih, koja je imala najviše uspjeha: Golman Vjeko Škec, Jaro (imao rusko prezime), Karmelo (Gašić Branko), Zoran Šumar, Sultanović Amar, Češko, Čerček (Rešad Spahić)…. Druga ekipa: golman Hukić zvani Vasvija, Avdići Ramiz i Vako, Milčević Zvonko, Emir Travljanin, Fudo Mušović, Ćandra Ismet…

Treba napomenuti da je tadašnja omladina bila nadarena za više sportova koji i nisu bili srodni.

Na žalost u svojim albumima nemam fotografija, jer su nestale u ratnim dejstvima devedesetih. Vjerujem da cu i na ovaj nacin u ovoj rubrici prilozima drugih sudionika doci do nekih svojih  fotografija. Evo jedne sa kraja osamdesetih, dobio je od prijatelja, kao prilog za Almanah.

Stadion Kovači. Energopetrol Sarajevo (zuti dresovi) i FK Bosna Sarajevo. Gornji red s lijeva stoje: Periša Ranko, Garo, Terza, Ljubo, N.N., Mato, Kabahija stariji, Zvonko Milčević, Fudo Mušović. Čuče: Dino Helja, Čerček, N.N., Šljivić – Gugu, Zoka – Ždero, Emir Travljanin N.N. i Mirza Hadžihasanović.

Tekst i fotografija: Radivoje Kovačević

FIS-GOL TIM

24.05.2023.

Nedavno objavljeno