LIGA VETERANA 1990 GODINA

Za ligu veterana malog fudbala koja je odrzavana u sklopu programa Komisije za mali fudbal FS Sarajevo a kasnije Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo u sezonama 1990/91 i 91/92 godina, nedostaju validne informacije i fotografije. No, i bez toga moze se napraviti mala rekapitulacija tih desavanja u malonogometnoj raji, koja su odrzavana ponedeljkom u maloj sali, popularnom kecu dvorane KSC Skenderija.

Da podsjetimo, igrale su ekipe: FK Sarajevo, FK Zeljeznicar, OZIL Ilidza, Cengic Vila 1, Vrbanjusa, Davor, Grbavica, Energoinvest, Tabasko i Boka junior iz Ilijasa.

U toku prve sezone borba za prvo mjesto je bila izmedju ekipa OZIL sa Ilidze i Cengic Vile 1. Na kraju su slavili momci (veterani) sa Ilidze. Zasluzeno. Vecina igraca je igrala i u ligi za seniorsku ekipu a prednjacio je kvalitetom igre Ivan Lusic, tada vec bivsi igrac FK Zeljeznicar, te je potpuno zasluzeno proglasen za najboljeg igraca u ligi veterana  u prvoj sezoni. Inace, Ivan Lusic, po meni, spada u red zasluznih igraca za afirmaciju malog fudbala u gradu, turniru Fis – Gol i takmicenjima UKMF Sarajevo, te kao takav ce biti kandidat za Kucu Slavnih turnira Fis-Gol.

Druga osoba, koja je ostala u sjecanju, kada je rijec o ligi veterana, je Sead Jasenkovic. Igrao je za ekipu veterana FK Sarajevo prvu sezonu. Jos jedan igrac i covjek koji potpuno zasluzeno moze ici u visoku kategoriju LEGENDE grada Sarajeva. O njemu, njegovim igrackim i ljudskim kvalitetima treba vise govoriti, sto rece jedan posjetilac portala: neka nasa djeca znaju, neka uce i neka se ponasaju kao ovi velikani sporta.

Kada je ekipa FK Sarajevo odustala iz daljnjeg takmicenja, radi poznatih razloga, zamolio sam popularnog Seju da preuzme nasu ekipu sa C. Vile 1 da je vodi. Nije bio rad ali “popustio” je na moje uporno insistiranje. Vodio nas je Sejo jednu utakmicu a nakon nje prisao mi je i rekao: “Znas sta, vi se dobro poznajete i vama ne trebam ja da vas vodim”. Kontao sam o ovome, kasnije kada smo sjeli na po jednu i obaveznu “analizu” utakmice, kako mi je na kulturan nacin dao do znanja neke stvari a kao rezime je isla je ona: znam ja nas, …. ti nas, ko bi nam valj’o. Jos smo pobijedili tu utakmicu, a da nismo, kakav bi tek dojam ostavili?

Nijaz Basic, rahmetli. Dok smo igrali nismo se nesto “pazili” a kasnije u ratu i poslije njega postali smo dobri. Ustvari, od delegiranja Nijaza u Skupstinu UKMF Sarajevo. Jedan detalj o kojem smo rado pricali, uz zezanciju, bio je vezan za nas medjusobni duel u ligi veterana. Naime, Nijaz je prvu sezonu igrao za veterane FK Zeljeznicar a vodio je ekipu MZ Grbavica I. Pred utakmicu izmedju njih i nas sa Cengic Vile 1 skidali smo se u susjednim svlacionicima, tako da se moglo cuti sta se dogovaramo pred utakmicu. Govori Nijaz svojim igracima: Pazite na Misu (Miroslav Prajzler,o.a.) i nece biti problema. Ima i Atko, neko mu dobacuje, igra on dobro za njih. Ma, kakav Atko, pazi ti na Misu i rijesen problem. Cuo sam to, proradi onaj nas poznati inat, te mislim (bez lazne skromnosti) da sam bio najbolji na toj utakmici, dobijemo ih mi. Mnogo godina kasnije kada smo sjedili sa drustvom u prostorijama banke kazem ja to Nijazu. Pogleda me: Cuj, nisam znao da je tako slab kvalitet zidova. Nasmijao sam se i dodao: ni sad neces da priznas drugi kvalitet.

U svakom slucaju, organizacija i odrzavanje lige veterana bio je pravi potez. Puna dvorana je bila svakog ponedeljka, kada se odrzavalo redovno kolo. Najbolja potvrda ispravnosti ove konstatacije.

Atmosfera koja je vlada medju takmicarskim klubovima malog fudbala koji su ucestvovali u ligi, medju posjetiocima pogotovo u prvoj sezoni, bila je za pozelit. E’, vec druga sezona i blizina onoga sto ce se dogoditi, kao da je visilo u zraku i kao sto su rekli Momcilo Drakulic i Rajko Dugandzic u svojim sjecanjima na ovaj period: “ osjeca se da stizu mracna vremena na ta podrucja “.

Bila je to nasa zadnja organizacija takmicenja u malom fudbalu, prije rata! Jedna zlatna epoha u organizaciji sporta koji je bio i ostao u sjenci „velikog brata“ a kojem smo mi nastojali dati pravi smisao, od uspostavljanja prvih zvanicnih (stampanih) pravila igre malog fudbala do uspostavljanja zvanicnih liga takmicenja. A onda, do organizacije Republickog prvenstva u malom nogometu/fudbalu a kasnije i prvog drzavnog.

U svemu tome veliki doprinos dali su clanovi sportskog drustva Privredne banke Sarajevo – udruzene banke. To treba da se zna i ostane upisano. Neko je rekao: “Zdravo društvo se prepoznaje i po njegovanju tradicije svojih institucija”. 

Udruzenje klubova malog fudbala Sarajevo i SD PBS udruzene banke su bile institucije!

Adnan Muzurovic

P.S. Prvo mjesto u ligi malog fudbala veterana 1990 godine osvojia je ekipa KMF Ozil Ilidza. Bio bi red da na naslovnoj strani objavimo pricu o igracu iz njihovog tima. Kako smo pisali o Ivanu Lusicu i Marku Mavranu u drugim poglavljima ovdje zelimo da istaknemo kvalitete Milomira Odovica iz ekipe Boka junior iz Ilijasa.

Milomir Odovic je odlican igrac malog fudbala, svoje majstorstvo igranja malog fudbala pokazao je i na turniru Fis-Gol. Igraci ekipa za koju je igrao nije mogla pratiti njegovo igracko umjece tako da nisu postignuti veci rezultati, koje igrac kao sto je popularni Oda zasluzivao. Da podsjetimo na sportsku karijeru Milomira Odovica.

Rođen 1955. godine, a prve fudbalske korake veže za Slogu iz Ilijaša. Ipak, još kao junior je prešao u Željezničar. Debitantski nastup za prvi tim je ubilježio u sezoni 1974/1975 nakon čega je vrlo brzo izborio mjesto u početnoj postavi. Igrajući za Željeznicar do 1985. godine, Odović je skupio 262 zvanična nastupa, pri čemu je postigao i 25 golova. Poslije toga je igrao još za austrijske klubove VÖEST Linz i Spittal, a karijeru je okončao u Bosni iz Visokog.

Trenersko ime je izgradio u FK Željezničar i Premijer ligi BiH. Kao vojnik Kluba odazivao se na svaki poziv, a Plave je vodio u tri navrata, sakupivši ukupno 71 utakmicu na klupi Željezničara. Pored rada u prvom timu, dugo godina je bio uposlenik Omladinske škole FK Željezničar.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 04.11.2023.

Nedavno objavljeno