KUĆA SLAVNIH – ZORAN PRŽULJ

Najuspješniji pojedinac turnira Fis-Gol sa ekipno četri osvjena prva mjesta

 Zoran Przulj – Zoka je bio jedan od boljih igraca malog fudbala, koji je ponikao i rastao kao igrac na malom terenu. Koliko je meni poznato on nije igrao na velikim terenima. Mozda, pred sami rat, u FK Vrbanjusa ali nisam siguran.

Zorana pamtim jos sa nasih turnira na Cengic Vili 1, pocetkom osamdesetih godina, kada je on poceo nastupati za ekipu Verone. A kada govorimo o turniru Fis-Gol, Przulj spada u red najuspjesnijih igraca koji su igrali na turniru. Naime, on je uspio da osvoji cetri sampionske titule, tri sa Veronom i jednu sa ekipom Vrbanjusa – Arija.

Cinjenica da je Zoran igrao u ekipi Verone sa poznatim tadasnjim prvoligaskim igracima, kao sto su Mehmed Bazdarevic, Vahid Avdic, Dragan Vlaski….vjerovatno je uticala na to da je je on bio u drugom planu kada je rijec o najboljem pojedincu te ekipe Verone. No, i pored toga Zoran Przulj je bio svakako jedan od vodecih igraca malog fudbala u to vrijeme u Sarajevu. Tome u prilog ide i cinjenica ja on bio igrac reprezentacije Jugoslavije u malom fudbalu. On je to zasluzio svojim igrama.

Vezano za Zorana, nekako ide razmisljanje o njemu kao o covjeku sa jedne strane i kao igracu, sto je meni vise poznato. Nisam se druzio sa njim, te mi je nepoznato kakav je bio u privatnom zivotu. Za njegovu igru je bilo karakteristicno, pored igrackih kvaliteta, i njegovo drsko ponasanje. I prema protivnickim igracima, i prema nama organizatorima. Nekada je to premasivalo onaj /ne/potrebni “igracki bezobrazluk” .

Ostaje u sjecanju jos jedno takmicenje u malom fudbalu koje smo mi takodjer organizovali, “ZIMSKI KUP” 1991 godine. Ucestvovali svi pobjednici turnira Fis-Gol, liga i kvalitetne ekipe iz tog vremena, na poziv. Tada su u finalu igrale ekipe “Davor” i “Krokodil”, za koju je igrao Przulj. “Davor” je bio standardan, predvodjen Predragom Pasicem, Mehmedom Janjosem, Senadom Hodzicem i ostalim. Ekipa “Krokodil” u svom sastavu je imala, isto tako, prave majstore malog fudbala Faika Kolara, AlmiraTurkovica, Zorana Przulja…..

Utakmica je bila neizvjesna, igraci “Krokodila” su imali vise od igre, stvarali sanse ali sto sreca, sto izvanredni golman Emir Karamehmedovic – Cafko sprijecili su Zoku i njegove saigrace da pobjede Davor i osvoje ovaj prestizni KUP. Poslije utakmice prilazi mi Zoran i u svom stilu “drvlje i kamenje” na sudiju, mene i organizaciju. Otprilike odgovorio sam mu: “ ma, zar smo ti sudija ili ja trebali dati golove? Koliko ste samo sansi propustili, ispromasili ste se a sada sam ti ja kriv”. Nakon, desetak minuta, kada se malo smirio ili kada su mu to isto rekli i drugi, ukljucujuci predstavnike njegove ekipe Muju i Terzu, vraca se Zoran za zapisnicki sto i govori nesto u stilu razumjevanja onoga sto sam mu rekao. Da li je to bilo izvinjenje?

Bez obzira na Zoranovo ponasanje, mi smo rekli na pocetku naseg rada da zelimo da o turniru u malom fudbalu Fis-Gol pisemo samo onako kako je bilo. A bilo je to da je Zoran Zoka Przulj osvojio cetri puta turnir Fis-Gol a pritom bio jedan od vodecih igraca ekipe Verone (i Vrbanjuse, za koju je nastupao pored zadnjeg turnira i u prvoj gradskoj ligi, koju smo mi organizovali). Vjerovatno je Zoran Przulj spadao medju trideset najboljih igraca malog fudbala iz tog vremena u Sarajevu.

Adnan Muzurović

FOTO ALBUM:

Zajednicki snimak igraca Verone i Cengic Vile 1 nakon turnira koji se igrao pocetkom osamdesetih na stadionu C. Vila 1. Zoran Przulj stoji treci s lijeva.

 

 

Ekipa Verona, pobjednik turnira Fis-Gol 1983 godine. Gornji red, s lijeva: NN, Hajrudin Saračević-Rutko, Šopović Giga, Ramiz Avdić, Dževdet Midžić – Midže, donji red: Dragan Daković, Zoran Pržulj, Vahid Avdić- Vako, Kemal Kovač

1983 godina, prvi put sampion na turniru Fis-Gol

 

Ekipa Vrbanjusa-Arija turnir Fis-Gol 1991 godina, cetvrta titula sampiona turnira Fis-Gol za Zorana Przulja, stoji treci sa desna

 

        Reprezentacija Jugoslavije u malom fudbalu, Zoran Przulj cuci prvi s desna. Fotografije: Radivoje Kovacevic

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 21.04.2023.

 

 

Nedavno objavljeno