KUĆA SLAVNIH – ZIJAD HADŽIĆ

OMILJENO LICE BANKE

Zijad Hadzic – Zijo jos jedan clan naseg organizacionog odbora, clan nase starije raje koji su redovno bili sa nama a koji je nas je zauvijek napustio rano. Ziju sam poznavao prije nego sto sam se zaposlio u Privrednoj banci Sarajevo. Stanovali smo u istom kvartu na C. Vili, kod nebodera. On u zutim zgradima a ja u neboderu prekoputa. Ta okolnost mi je pomogla da uz Ziju upoznam stariju raju, prije nego ostali.

Imao sam privilegiju da se sa njima vozim do posla, do banke na Obali kod mosta Drvenija. Jos nesto sto se ne zaboravlja iz tih prvih radnih dana je cinjenica da sam svoju prvu “zaglavu” u banci sa rajom imao sa Zijadom, zahvaljujuci toj nasoj voznji. Naime, mi smo tada usput svracali po naseg kadrovika, pokojnog Zdravku Popovica, koji je stanovao na Grbavici. Tako, nakon jedno petnaest – dvadeset dana od kako sam poceo raditi, pri povratku sa posla pridruzio nam se pokojni Veso Jokic, da svratimo na po jednu. A kako to obicno biva zavrsili smo u kasne sate, i to kod Zize. Otisli da probamo njegove cuvene ustipke. Vesi je to najvise odgovaralo, jer je stanovao na Ilidzi. Sutradan sam zakasnio Ziji na voznju, tacnije nisam ni dosao.

Zije se sjecate sa naseg turnira, on je u kasnijim godinama turnira bio clan tehnicke komisije. Bio je u postavi za zapisnickim stolom.

Medjutim, on je bio sve godine turnira uz nas, radio je na pripremi za turnir. On i Radivoje Kovacevic su radili na izradi znakova nasih turnira, stampali razne Biltene i sve ono sto je bilo potrebno za nas rad. Kako za turnir, tako i za ostale nase aktivnosti. Bilo da je u pitanju sportsko drustvo ili drustveno-politicke organizacije u kojima smo bili aktivni. Zike, i tako smo ga znali zvali, bio je koordinator grafickih poslova u banci.

Zijad je bio poseban zezator i zabavljac, kad’ je bio raspolozen, to su bili pravi trenutci za odmor i raspolozenje. Imao je kancelariju, u sredini, izmedju dvije velike prostorije gdje su bili smjesteni birotehnicki aparati. Kada su zatvorena vrata od njegove kancelarije bila to je bio znak da je neko u njegovom birou, te da se prica ili najnoviji vic ili neka njegova vesela “provala”. A sam ulazak tu je bio za “pocastvovane” i to je bio znak priznanja. Koliko li se samo tu viceva ispricalo, raznih dosjetki, anegdota, zezancija za sve te godine. Da zidovi znaju pricati. Definitivno Zijo Hadzic je bio jedno od omiljenijih lica u Privrednoj banci Sarajevo.

Zijo je volio da se druzi sa nama, bio je redovan ucesnik nasih sportskih igara a na zabave je dolazio kada su bile organizovane za sve zaposlene. Bio je clan planinarske sekcije, te smo zajedno furali i na obliznja planininska izletista. Pored toga, mi smo negdje krajem osamdesetih organizovali kucna sijela, svaki mjesec kod drugoga, pronalazeci razne razloge. Od rodjendana, preko naselja, do kupovine neke znacajne nekretnine, kao na primjer rezervne gume za auto. Jedne prilike, isli mi u posjetu kod Zije i njegove familije. Dobili oni novi stan u Velesicima. Mi zajednicki kupili poklone. Odlozili ih a kada je dosao red da se pokloni gledaju Zijo uzeo najveci paket. Otvorio ga a u njemu, poveca tegla – za kiseljenje kupusa. Izraz njegovog lica mi je i sada pred ocima. Ali i ostalih prisutnih, ni oni nisu znali sta je u pitanju ali su pretpostavljali, kao i Zijo, gladali su u mene. Znajuci da je to moje djelo. Naravno, zezancija je legla a potom pjesma i druzenje do kasno u noc. Umalo zaboravih, Zijo je bio pravi majstor za gotivljenje telece glavuse. Sejo na stadionu “Kosevo” je bio pripravnik za njega.

Zadnji put sam sa Zijom bio 2000 godine, organizovali smo zabavu u Klubu sahista. Okupili se onako kako smo znali raditi prije godinama. Zijo mi je pricao da ima odredjenih zdravstvenih problema ali da gura nekako. Nazalost nije puno nakon tog susreta, preminuo je nedugo poslije toga. Tu sam se zadnji put druzio sa jos nekim dragim osobama, koji su se u medjuvremenu pridruzili Ziji, a to su Esma Filipovic i Zdravka Kambur.

Zijad Hadzic – Zijo, jedan od onih iz starije generacije koja se ne zaboravlja!

Adnan Muzurovic

FOTO VREMEPLOV: 

Zapisnički sto, turnir Fis-Gol. S lijeva: Šekib Landžo, Husein Nezirhodžić, Zijad Hadžić, Masuma Rašidagić i Enver Ibrić-Tumba

Sarajevo, 10. oktobar 1988 godine, prilikom jednog druzenja. S lijeva Branka Ivanovic, Zijo Hadzic i Angelina Bilic, stoji Adnan Muzurovic

Klub sahista, 18 februar 2000 godine, Zijo Hadzic u dustvu Mire Kulier

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 17.08.2023.

Nedavno objavljeno