KUĆA SLAVNIH – MUHAMED PORIČANIN

NAJTROFEJNI TRENER U MALOM FUDBALU

Piše: Radivoje Kovačević – Rade

Poricanin Muhamed poznatiji u fudbalskim krugovima po nadimku Muha rodjen je 1953 godine. Djetinjstvo je proveo na Marijin Dvoru u Sarajevu, gdje je bio veliki broj igralista tako da je u igranju lopte od malih nogu. Pripada generaciji koja je bila i najbrojnija i imala najvise uslova za bavljenjem malim fudbalom. Nikad ga nije interesovao veliki fudbal. Krajem sedamdesetih godina igrao je u jednoj od najboljih ekipa. “Ljubljanska banka” u sastavu Kestendzic, Hodzic, Poricanin, Terzic, Radzo, Svrakic, Zeleznik….bila je par godina neprikosnovena na mnogim prvenstvima i turnirima u malom fudbalu.

Kao radnik Privredne banke Sarajevo ucesnik je medjubankarskih susreta na podrucju cijele Jugoslavije u Ohridu 1977 godine. Bio je u pobjednickoj ekipi: Krznaric, Malic, Kadric, Curcic, Alihodzic, Muzurovic, Poricanin, Nezirhodzic.

Formiranjem Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo sa ovom ekipom ucestvuje i u prvoj ligi klubova koja se igra na terenima sirom grada Sarajeva: C.Vila, Otoka, Kovaci, FIS, Velesici, Grbavica…..

Kao igrac dva puta je ucesnik sa ekipom “Davor” finala turnira Fis Gol. Ekipa je igrala najcesce u sastavu: Karamehmedovic, Sijercic, Poricanin, Hodzic, Zeleznik, Terzic, Juric, Vujadinovic, Hrvo, Colakovic, Svrakic, Mladenovic, Milosevic, Dragoljevic…Jedan od nezaobilaznih imena vezanih za Davor je alfa i omega ove ekipe Kenan Sahinagic.

Kao trener i vodja ekipe “Davor” 1990 godine osvaja prvo mjesto u Ligi malog fudbala grada Sarajeva i stice pravo da se bore za prvaka Bosne i Hercegovine. Osvajanjem prvenstva za prvaka Bosne i Hercegovine iste godine postaju i prvaci Jugoslavije. Kako se te godine bira prvi put i reprezentacija u malom fudbalu iz ekipe “Davor” za reprezentaciju nastupaju: golman Damir Milicevic, Zeljko Dragoljevic, Bruno Juric, Zoran Przulj, Goran Vujadinovic, Mirko Marvan. U reprezentaciji Muhamed je bio pomocnik Caslavu Bozinovskom (Makedonija) i prof. Lajosu Korkaju (Srbija).

U ratnom periodu 1994 godine organizuje se liga u malom fudbalu za prvaka Bosne i Hercegovine. I u tom takmicenju KMF “Davor” osvaja naslov i postaje prvi prvak nove drzave, a Muhamed Poricanin i prvi trener pobjednika.

Muhamed Poricanin smatra da su mu najveci uspjesi: “osvajanje kultnog turnira FIS GOL i kao igrac i kao trener, osvajanje naslova prvaka BiH, Jugoslavije, drzave BiH, izbor za selektora reprezentacije u dva mandata, kao i izbor dva baraza sa reprezentacijom.

 MALONOGOMETNI FANATIK

Piše: Adnan Muzurović

Muhameda Poricanina sam upoznao pocetkom sedamdesetih tokom skolovanja. On je isao u srednju Graficku a ja u V Gimnaziju. Skole su dijelile zgradu bivse Uciteljske, pored FIS-a. Povezao nas je zajednicki interes sa sportom, fudbalom prije svega. U to vrijeme odrzavali su se turniri skola u raznim sportskim disciplinama. Fudbal smo igrali na Ilidzi, a obadvojica smo igrali za reprezentacije skola.

Kada smo u Banci odlucili da radimo tradicionalni 6. Aprilski turnir u malom fudbalu povodom Dana oslobodjenja grada Sarajeva, nije bilo dileme kome da uputimo poziv. Ljubljanska banka za koju je do tada radio i igrao Muhamed bila je jedna od najboljih ekipa malog fudbala u gradu Sarajevu. Kasnije ce Muha, kako mu je nadimak, preci da radi kod nas i mi smo u PBS-Centrali dobili jako pojacanje za nase bankarske susrete ali ne i za turnire u gradu. Naime, Muhamed nije zelio da napusti ekipu Ljubljanske banke, kasnije “Davor”, smatrajuci da su oni bili bolji tim. Sto je imalo rezona, bez obzira sto nama u ekipi PBS nije bilo pravo. Posteno govoreci, ja sam ga u potpunosti razumio, jer sam i ja imao iste dileme. Moja raja sa Cengic Vile 1 imala je zaista izvanrednu ekipu, te je meni bilo uvijek problem za koga igrati na jacim turnirima. Bilo kako bilo, dolazak Muhameda u nasu ekipu, uz ostale koji su tu bili znatno je pojacao nas kvalitet, tako da smo u susretima Bankara postigli znacajne rezultate

Prije nego sto krenem na pricu o Poricaninu kao malonogometnom treneru, zelim da istaknem da je do tada ekipu “Ljubljanske banke” vodio Ljupko Miokovic. Zaista, bio je to jedan fini gospodin. Njegovi igraci mogu vise reci o njemu ali meni je imponovao mirnocom i profinjenoscu. Svakako da je zasluzio da ga spomenemo. Ne mogu da se sjetim tacno godine kada je Muha poceo i zvanicno da vodi kao trener ekipu “Davora” (“Ljubljkanska banka”). Mislim da je to bilo na turniru kafica ili na Olimpikovom turniru 1982 godine. Dovodjenjem rahmetli Fuada Svrakica u ekipu bio je pravi potez. Uz igrace koji su vec igrali za “Davor” Senu Hodzica, Cafira Karamehmedovica, Bimbu Milosevica, Zlatana Terzica, Zeljku Zeleznika, Muhu, ekipa je pocela da osvaja turnire.

Medjutim, na turniru “FIS-GOL” 1984 godine izgube u finalu od ekipe café “GEM” od cega se nisu mogli rezultaski oporaviti dugo, da bi tek 1989 uspjeli da budu prvi na nasem turniru. Ono sto zelim da istaknem jeste cinjenica da smo mi u organizacionom odboru turnira “Fis-Gol”, kasnije uporedo i kao vodeci ljudi u Udruzenju klubova malog fudbala Sarajevo,  imali podrsku igraca i rukovodstva ekipe Davor u nasim nastojanjima da mali fudbal organizujemo i uvedemo u okvire koje smo mi propisali a kasnije i FIFA. Nije to uvijek ni kod njih glatko prolazilo (pogotovo kada je trebalo smanjiti broj igraca u ekipi) ali kada gledamo sa ove distance moze se konstatovati da smo mi uglavnom imali njihovu podrsku.

Formiranjem Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo starta i zvanicna liga Udruzenja, gdje Muha ponovo “vuce” pravi potez, u ekipu dovodi Predraga Pasica – Paju i Mehmeda Janjosa – Calu. Sa njima i naravno ostalim istaknutim igracima “Davor” osvaja dva turnira “Fis-Gol” zaredom 89-90 godine. Isto tako, 1990 godine postaju prvaci u prvenstvu Udruzenja KMF Sarajevo, potom prvaci BiH, te na kraju bili su prvi i na nivou bivse Jugoslavije.

Svi ti postignuti rezultati dosli su kao  potvda za jedan dugotrajan i predan rad koji je Muhamed Poricanin ulozio u mali fudbal. Naravno, njemu su puno pomogli njegovi igraci i  saradnici u rukovodstvu, prije svega tu mislim na Kenana Sahinagica, predstavnika ekipe, koji je volio mali fudbal na jedan svojstven nacin. Svi ti uspjesi koje je ekipa postigla olaksali su nama posao kada smo trebali izabrati prvog trenera reprezentacije Udruzenja KMF Sarajevo. Izabran je Muhamed Poricanin. Isto to je rukovodilo Komisiju za mali fudbal NSJ koja je Muhameda izabrala za pomocnika trenera u bivsoj nam drzavi.

Ekipa “Davor” i Muhamed Poricanin nastavlju sa uspjesima, te na organizovanom prvenstvu grada Sarajeva krajem ratne 1993 godine osvajaju prvo mjesto. Kao pobjednici te lige ekipa ucestvuje na prvom zvanicnom prvenstvu u malom fudbalu drzave BiH pocetkom 1994 godine , gdje su ponovo prvi i tako ekipa “Davor” postaje prvi zvanicni sampion BiH u malom fudbalu. Rad i rezultati ponovo dolaze do izrazaja te Muhamed Poricanin 1997 godine biva izabran za selektora malonogometne reprezentacije BiH, sa produzenim mandatom po drugi put. Tu je postigao uspjeh da reprezentacija BiH bude dva puta u barazu za odlazak na svjetsko prvenstvo. Neki ce reci da to i nije kakav uspjeh ali obzirom na cinjenicu kako mi organizaciono djelujemo i koliko ulazemo u mali nogomet/fudbal (futsal) to je potvrda svega toga.

Za kraj sam ostavio dva momenta kada je rijec o Muhamedu Poricaninu i nasim mentalitetima. Prvo, bilo je onih koji su mi znali reci da je Muha puno “ufuran”, drugi da je “terso” a ima i onih koji kazu “volim ja njega zato sto on kaze sto misli, pa bilo ti pravo ili ne”. Poznavajuci njega, kada smo radili zajedno i isli na razna putovanja cesto smo dijelili sobu, mogu reci da je on fanaticno volio (i jos uvijek) mali fudbal, da je imao “musica”, odatle mu valjda nadimak Muha ali ni vise ni manje nego svi mi. Drugo, Muha vam se moze svidjeti ili ne ali rezultate koje je on postigao sa ekipom “Davor” i malonogometnom reprezentacijom BiH sigurno govore u prilog ovoga sto mi konstatujemo: Muhamed Poricanin – Muha je jedan od najtrofejnijih a time spada i jedan od najboljih trenera malog nogometa/fudbala u drzavi Bosni i Hercegovini.

FOTO ALBUM:

Ljubljanska banka

Stoje s lijeva na desno: Senad Hodzic, Ibrahim Kestendzic, Muhamed Poricanin, Zlatko Terzic, Zeljko Zeleznik, Ljubo Miokovic (trener ekipe). Donji red: Faruk Drina, Ahmed Radzo, Fuad Svrakic i Fuad Kustura

Ekipa Davor, pobjednik turnira Fis-Gol 1989 godine. Stoje: Kenan Šahinagić, Željko Dragojlović, Muhamed Poričanin, Senad Hodžić, Goran Mladenović i Jovan Milošević. Čuče: Smajo N., Goran Vujadinović, Bruno Jurić, Emir Karamehmedović i Fuad Švrakić

Davor prvak lige grada 1991/92 u organizaciji UKMF Sarajevo

KMF “Davor” pobjednik državnog prevenstva BiH u malom fudbalu iz 1992 godine.
Donji red: Željko Bojić, Emir (Zlatan) Karamehmedović, Mehmed Janjuš, Senad Krupalija, Amir Misimović i Ismet Sijerčić. Stoje: Muhamed Poričanin, Goran Vujadinović, Enes Hrvo, Željko Dragoljević, Bruno Jurić i Predrag Pašić. Fotografisao: Radivoje Kovačević

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 03.08.2023.

Nedavno objavljeno