KUĆA SLAVNIH – LANDŽO ŠEKIB

NAŠ NOKA BILIĆ 

Posebno mjesto u organizacionom odboru turnira u malom fudbalu Fis-Gol pripada Sekibu Landzo. On je bio domacin svih devet turnira i liga takmicenja Udruzenja klubova malog fudbala Sarajevo. Vodio je konferansije turnira, na jedan krajnje profesionalan nacin. Uvijek je bio na vrijeme prisutan, bez obzira na vremenske prilike on je bio za instrumentima i mikrofonom. Sekib se sam pripremao za posao, bez nekih specijalnih potrazivanja. O svim ekipama i igracima znao je sve podatke. Znali smo mu reci: Noka je pripravnik za tebe, misleci na Nikolu Bilica, proslavljenog novinara programa radio Sarajeva i covjeka zaduzenog za konferansije na svim znacajnim sportskim manifestacijama u gradu Sarajevu i BiH.

Sekib Landzo, Seki, sto je  njegov nadimak, je bio jedna vrsta imidza naseg turnira.

Sekib voli sport, posebno nogomet i kosarku, koju je volio i igrati. Onako za svoju dusu, sa rajom basketa. Interesantno je da je Sekib navijac FK Zeljeznicar a rodjen i stanuje u srcu Bascarsije. Poznato je da su “carsijasi” uglavnom navijaci FK Sarajevo. Znao je reci, da mi nije Zelje ja ne bih prelazio Marijin Dvora. Bio je a valjda je i sada pravi bolesnik Zelje. Imao je godisnju kartu za sve utakmice Zelje i tacno rezervisano mjesto najmanje deset godina, prije rata u BiH. Vjerujem da nije propustio niti jednu utakmicu u to vrijeme.

Druga njegova strast bila je muzika i muzicki instrumenti. Kada je trebalo nesto nabavljati od muzickih uredjaja za savjet se odlazilo kod Sekiba. U pocetku Sekib nije volio da dolazi na zabave koje smo pravili za sve clanove sportskog drustva (uglavnom svi zaposleni) PBS – Udruzene banke, da bi kasnije zajedno sa Seadom Memicem bio glavni i odgovorni za muzicki program.

Sekib Landzo je radio svo vrijeme u bancinom deviznom sektoru. Bio dobar i odgovoran radnik na svome radnom mjestu. Jedno vrijeme zajedno sa Amirom Rizvanovicem, danasnjim direktorom Vakufske banke i predsjednikom FK Sarajevo bio je udarni tandem za rjesavanje mnogih delikatnih pitanja iz devizne sfere poslovanja.

Da se vratimo na organizaciju takmicenja u malom fudbalu i nasa druzenja. Mi smo znali poslije zavrsetka takmicarskog dijela da odemo na “kafu”, da anliziramo kako je protekao dan. To su bili nezvanicni sastanci, jer smo mi radne odrzavali u prostorijama banke i u drugo vrijeme. Elem, na toj kafi mi smo znali ostajati do dugo u noc a Seki koji nije konzumirao alkohol nikada, uvijek je bio do kraja sa nama. On je bio nama neka vrsta “vodje u sitne sate” a dogovor je bio da pod kontrolom ima sve eventualne nesporazume. Sto se toga tice nije imao puno posla, rijetko smo mi “ulazili” u delikatne situacije.

Planirao sam i ocekivao, obzirom na podatke koje on zna o ekipama i igracima, da ce mi (nam) Sekib pomoci u radu web portala fis-gol83-91 ali do toga nije doslo. U prvi mah razlog je bilo njegovo zdravstveno stanje a ljetos kada sam ga vidjeo i pitao u vezi toga, jednostavno mi je rekao: nisam ti ja od toga, nemam strpljenja da pisem. Steta, jer on bi zaista mogao dosta toga da kaze i jos onako kako samo on to zna: jednostavno, promisljeno i konkretno, bez demagogije. Bez obzira na moje zelje, tu nema ljutnje, ja Sekiba potpuno razumijem. Tako mi je rekao, jos jednom, kada sam ga zelio ukljuciti u rad omladinske organizacije. I nigdje ga nije bilo sve dok on nije to zelio, da bude domacin na nasim takmicenjima u malom fudbalu.

Veoma postujem tu vrlinu kod Sekiba, i inace kod ljudi, iskrenost i postivanje u odnosima. Prema tome, nema problema prijatelju, bili smo i ostajemo prijatelji.

Adnan Muzurović

FOTO ALBUM:

Skenderija, 30.9.1983. Finale turnira Fis-Gol Verona – Ruza, za  stolom organizatora, s lijeva: Adnan Muzurovic, Šekib Landzo, r. Midhat Redzepovic, p. Mitar Mucibabic i Husein Nezirhodzic

Šekib, u sredini crna majica, koncentracija pred kosarkasku utakmicu

Sejo i Šekib. Dogovor pred organizaciju zabave, Sekib Landzo, desno i Sead Memic

Nedavno je Šekib Landžo preselio, veliki gubitak za nas sve iz Privredne banke. Na fotografiji, jednoj od posljednjih u drustvu sa Šekibom, smo Husein Nezirhodzic i ja, Adnan Muzurovic.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 14.08.2023.

Nedavno objavljeno